ADATLAP
Őslénypark (Jurassic Park)
Michael Crichton Őslénypark (Jurassic Park) című könyve egy tudományos fantasztikum, amelyben egy idős milliomos klónozza a dinoszauruszokat. Létrehozzák a Jurassic Parkot Isla Nublaron, de a kormány nem bizakodik ez iránt, így hát Hammond – a Park tulajdonosa – meghív egy ügyvédekből és paleontológusokból álló kis csapatot. Csakhogy az őslények kiszabadulnak, és a látogatók igen veszélyes helyzetekben találják magukat. Jurassic Park címen film is készült belőle....
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Tudtam, hogy más lesz, mint a film, szinte már az első oldalaktól. Még a karakterek sem teljesen egyeznek, így azt kell mondanom, hogy aki a filmet ismeri, alig tudja mi történik a könyvben. Mindkét mű külön jó.
Volt néhány rész, ami nem tetszett: ilyen Lex karaktere. Irritáló! Legszívesebben beledobtam volna a T-rex szájába…
Hosszú a könyv és sok benne a különböző filozofálgatás a genetikai dolgokról vagy a káoszelméletről. De még ezek is úgy vannak leírva, hogy érthetőek és egy átlagos olvasónak is lehetnek érdekesek. Persze, aki akciót akar, az is megkapja a magáét. Sokan meghalnak, sokan megsérülnek, sok a dinó.
Nagyon izgalmas témát boncolgat az író, eljátszottam a gondolattal nem egyszer, hogy mi lenne, ha egyszer valaki tényleg nagyot álmodna és létrehozna egy ilyen szigetet teli régen kihalt állatokkal. De valóban, az is ott van, ami a könyv során sokszor előkerül, hogy semmit sem tudunk róluk. Vannak csontok, azokból lehet következtetni, de egyébként a viselkedésük, a szokásaik, a valódi kinézetük… mind csak feltételezés.
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Bizony egészen más a könyv, mint a film. Először láttam a filmet, s csak most olvastam el a regényt. A könyv jobban tetszett. Sokkal jobbnak tartom, ha az olvasottak alapján mi képzeljük el a történetet - jelen esetben az őslényeket. Egészen más kapcsolat fűzi egymáshoz a szereplőket, mint a filmben. A végén egészen meglepődtem. Megint beigazolódottt az, hogy a könyvet a film nem tudja igazán visszaadni.
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Egy idős milliomos a géntechnológiának köszönhetően dinoszauruszokat klónoztat, és egy Costa Rica-i szigeten állatkert jellegű dinóparkot építtet. A befektetők azonban bizonytalanok, ezért pár ember, köztük matematikus és paleontológusok is a szigetre érkeznek, ahol kiderül, hogy nem kevés hiányosság és gond van, ráadásul elszabadulnak a dinók.

Véleményem: Michael Chrichton szenzációs író, nem véletlen, hogy szinte minden könyvét megfilmesítették már. A Jurassic Park filmeket láttam, de a könyvtől elég sok mindenben eltér. Szóval a könyvet imádtam. Izgalmas, körömrágós, feszes, pontos, az alaptörténet elgondolkodtató - ezeket a film nem is igazán adta vissza, ott inkább a látvány volt a fő. A karakterek is jobban ki vannak bontva, hogy kit mi motivál. Már az első pár oldal torkon ragad és onnan nincs megállás, faltam a betűket. Nagyon érzékletesen ír, a dinó leírások, a park részletezése, az ember szintje látja maga előtt.
Nagyon-nagyon tetszett.

5/5***************
Tanács Fanni véleménye:
A legszórakoztatóbb részek a tudományos, elméleti eszmefuttatások és persze a dinoszaruruszok ismertetése - ezek hiányában egyszerű alsópolcos akcióregény lenne, abból is a kiszámíthatóbb fajta. Egyszerolvasós, főleg, ha a filmet is többször látta az olvasó.
Csomós Mária véleménye:
A dolog úgy történt, hogy kezembe akadt ez a vadi új kiadás, és félretettem magamnak, hogy esetleg el kellene már olvasni. Aztán (ismét) leadta a tv a trilógiát, és az első rész után azt mondtam, na akkor vágjunk bele.
Általában nem jó egy film után a könyvet elolvasni, de ez most kellemes meglepetést okozott. Sok részlet persze ismerős volt, de mégis, néha mintha egy egészen másik történetet olvasnék. A vége sem egészen olyan, mint ahogy a filmben (s mivel már a második kötetnél tartok, látom, hogy az író kicsit korrigált, hogy szinkronban legyen a filmmel).
Azt hiszem a könyv hangsúlyosabban foglalkozik a téma morális oldalával, míg Spielberg természetesen első sorban a látványra, s az akcióra ment rá. Bár azt hiszem, ha filmre viszi, amiről néhol a regény ír, én talán képtelen lettem volna akár másodjára is végignézni.
Mindegy, ez nem összehasonlító elemzés akar lenni, nagyon jó könyv, izgalmas, letehetetlen.
Feraji Anikó véleménye:
Hű, hát igen ha lenne ilyen hely el akarnék jutni ide....Na jó az igazat megvallva megnéztem a Jurassic world-öt, nagyon tetszett és kedvet kaptam ahhoz, hogy elolvassam az eredeti könyvet. Az írótól egy másik könyvet már olvastam és nagy hatással volt rám. Tudtam, hogy jó író. Nem okozott csalódást. Végig olvasmányos, izgalmas és szerencsére az első film, meg a többi sem követi hűen a könyv történetét, tehát voltak meglepő váratlan fordulatok. Nagyon tetszett a sok filozofikus eszmefuttatás a káoszról és a természet zabolázhatatlanságáról. Érdekes volt a géntechnológia leírása, főleg, hogy ez a könyv 1990-ben íródott és már akkor leírta azt amiben most vagyunk. Félelmetes távlatok, aztán itt vagyunk benne. Ajánlom a könyvet, annak is aki amúgy nem szerette a filmeket és annak is aki igen!
Eőry Mónika véleménye:
Jó könyv, nem tudtam letenni, nagyon meglepődtem, de örültem, hogy sok részletben eltér a filmtől - nem mintha a film nem lenne jó, csak egy kis változatosság nem probléma. A számítógépes részek kicsit szárazak voltak, de nagyon szerettem, hogy Ian Malcolm alakját jobban kibontották, nagyobb szerepet kapott, ő a kedvenc szereplőm, imádom az "őrült tudósokat" :)
Baráth Zsuzsanha véleménye:
Mivel nem úgy kezdődik a könyv, mint a mozi, hamar felkelti az olvasó figyelmét, függetlenül attól, hogy a végkifejletet ismeri. Spielberg nem véletlenül vette meg a jogokat, ez a történet kiabált a filmvászon után. A karakterek ismerősek, de mégis nagyon mások, és a sorsuk is másképpen alakul, mint ahogyan azt a moziból ismerjük. Sokkot kaptam attól, hogy Ian Malcom nem éli túl az ősvilági kalandokat, a másik nagy meglepetés pedig az volt, hogy Hammond korántsem az az álmodozó nagyapó, akit Richard Attenborough tett halhatatlanná. Sokkal jobban kihangsúlyozásra kerül a klónozás erkölcsi vetülete, van min gondolkodni a sorokat olvasva. Mindvégig izgalmas a történet, Crichton jól felépítette a dramaturgiát, én nem tudtam letenni a könyvet, halálra idegeskedtem magam azon, hogy most akkor a dinók fognak nyerni, vagy az emberek. Ja, és két T-rex van jelen a könyvben, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudok, mert kiváló darabról van szó!

Izgalmas, elgondolkodtató könyv, kötelező darab!

9/10