ADATLAP
13 fekete macska
Egyiptomban szent állatként tisztelik a macskát, papok ügyelték a viselkedését,minden mozdulatából jósjelet olvastak ki. Rómában a szabadság és függetlenség szimbóluma lett. Angliában azt tartották, ha fekete macska szalad be a házba, éri a gazdát, ha esküvöre készülő menyasszony mellett elprüsszenti magát – az ifjú párra boldog élet vár.
A brit tengerészek még ma is úgy tudják, a fekete macska jó szerencsét hoz a hajóra.
S hány meg hány hiedelem, babona fűződött évszázadok hosszú során a „halálmadár” kuvikhoz, a „jövendőmondó” kakukkhoz, az „időjós” leveli békához s a „tavaszhozó” fecskéhez!
A Magyarországon is népszerű szerző ez alkalommal az állatokkal kapcsolatos hiedelmek,babonák nyomába eredt,s tudományos hitelű magyarázatot ad az olvasóban is megfogalmazó számtalan miértre....
Tótin Viktória véleménye:
A fekete szín a kedvencem, a fekete macska a szimpátiám. Elolvasva a fülszöveget, hogy Egyiptomban istenként imádták a macskákat, mérhetetlenül fel keltette az érdeklődésemet a könyv. De óriási csalódás volt. Zagyva, kicsit jegyzetszerű leírása, gyenge magyarázattal néhány, legfőképpen az időjárás előrejelzéséhez fűzőfő babonának, hiedelemnek. Mindez végtelenül unalmasan, szárazan tálalva. Eddig még a számomra ismeretlen írók könyvei is fantasztikus élményt nyújtottak, szívesen, élvezettel olvastam őket. De ez... 164 oldal szenvedés, nagyon nehéz volt átrágni magam rajta, nem erre számítottam, többet vártam a számomra sokat mondó címtől: 13 fekete macskától.
„Az iménti kérdésekre egyenlőre csak nagy általánosságokban tudunk választ adni: az állatoknak van valamiféle „műszerük", amelynek segítségével a légnyomás legapróbb változásait is érzékelni tudják (a föld alatt élők esetében e „készülékek" különösen finomnak és érzékenynek kell lennie.)"