ADATLAP
13 okom volt
Clay Jensen semmit sem akart tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt - gondolta -, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ö neve is elhangzik a kazettákon és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat... és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét....
Silye Tibor véleménye:
Nem a legjobb olvasmányom a témában, de mindenképpen érdemes vele foglalkozni. Úgy érzem, hogy néhol kissé felszínesre sikeredett a téma boncolása, és nagyon sok minden maradt még benne, de nem volt egy rossz könyv. 2007 óta a mai napig is aktuális témával foglalkozik, és mindezt eléggé egyedi módon dolgozza fel. Olvasmányos kötet, kisebb hibákat tartalmaz.
Csúszi Ancsi véleménye:
Igazabol egy nap alatt kiolvastam, es habar nem egyszeru konyv, én nagyon élveztem. Fontos dolgokra vilagit ra, amelyek mellett akar elszaladhatunk. Az emberek nem veszik eszre, hogy milyen hatással van egy-egy tettük egy masik ember életére.
Juhász Szabina véleménye:
Kivételes esetek egyike, amikor a film/sorozat feldolgozás jobban tetszik.
Próbálom szétválasztani a kettőt és a könyvre koncentrálni most.
Gyorsan olvasható, akár egy nap alatt befejezhető (vagy annyi se).
Talán pont ezért lett jobb a sorozat...a téma okés, de könyvben nincs eléggé kidolgozva...persze ez az érzés azért is lehet, mert előbb láttam és csak aztán olvastam.
Kis Alexandra véleménye:
Hat nem tudom mit is irjak.
Valahogy nem tetszett. Olyan okok miatt történt ami történt, ami sok mindenkivel megtörténik a középiskolában. Nem olyan okok ami miatt véget kell vetni az életnek. Nekem kicsit fel van fújva a történet. Tényleg szomorú, de sok nekem. Egyszer elolvasható. Nem mondhatnám szerelmes könyvnek, attól hogy szerelmesek voltak egymásba.
Tóth Ani véleménye:
Örülök, hogy rátaláltam erre a könyvre. Rendkívül eredeti ötleten alapul és mindemellett nemcsak szuperül van megírva, de a karakterek is mélyek és életszerűek. Az írónak egy őrületesen kemény témát sikerült úgy megfognia, hogy jól érzékelteti az öngyilkos emberekben zajló folyamatokat, de közben mégis megmarad könnyednek és tininek, merthogy tinikről szól.
Dmiheler Miheler véleménye:
Ez most jelenleg a kedvenc könyvem. Szerintem nem ijesztő volt hanem tragikus . És annyira sajnáltam azt a főszereplő fiút, elegge nehez lehetett neki végig hallgatni az egészet. Szörnyű belegondolni hogy szegény csaj ezekért az apro dolgoknak tűnő okok miatt vetett véget az életének. Nem bántam meg hogy felvettem az olvasó listámra, és csak ajánlani tudom mindenkinek.
Szauer Emese véleménye:
Érdekes kis könyv. Nem kötött le túlzottan, nem igazán érintett meg.
35 éves vagyok, a kamaszkorom mintha fényévekre lenne most. A könyv olvasása közben azért egy-két dolog bevillant a régmúltból :) Arra gondoltam, hogy lassan az én kislányom kamaszodni fog és jó ha tisztába leszek egy kicsit a kamaszos dolgokkal, gondolatokkal, érzésekkel.
Nagyon tetszett Clay édesanyjának a hozzáállása. Számomra példa értékű.
Rákóczi Melinda véleménye:
Elég rövid könyv, hamar a végére értem. Egyik barátnőm ajánlotta, és mivel neki tetszett, én is pozitívan álltam hozzá, de különösebben mély benyomást nem tett rám. Az ötlet jó és egyedi, egy történet alapjául teljesen megfelel. Hátborzongató lehet egy halott lány hangját visszahallgatni egy kazettáról. Vártam, hogy mi áll a kazettákon, ez tartotta fent a kíváncsiságomat, vártam mikor ér a történet Clay részéhez, ő vajon milyen durva dolgot tett amiért szerepel a kazettán, és vártam mi lesz a végkimenetel. Maguk az okok...hát eléggé komor állapotban kellene lennem ahhoz, hogy azonosulni tudjak velük és én is öngyilkosságra szánjam el magam. Nem tudom...maga a könyv nem szörnyű, végig lehet olvasni anélkül, hogy az ember kínlódva venné rá magát, de nem olyan történet, amely hosszú távon nyomot hagyna bennem.
Varga Regina véleménye:
Sokan dicsérték ezt a könyvet, és az alapján, amit hallottam, valami különlegesre számítottam. De nekem nem tetszett, nem úgy, ahogy beharangozták. Persze, voltak benne dolgok, amik tetszettek, például maga az alapötlet, a dolog a felvételekkel, a térképpel, ez kifejezetten elgondolkoztatott. Az írásmóddal sem volt problémám, de a pozitívumok itt kimerültek. Nem vagyok érzéketlen, képes vagyok rengeteget sírni könyvek, filmek, néha még zenék miatt is, de ez a könyv nem tudott megérinteni. Nem azért, mert az öngyilkosságról szólt, mert véleményem szerint mindenkinek meg van a joga, hogy azt tegyen az életével, amit akar, s ha többé nem érzi jól magát ott, ahol van, és nem talál más megoldást, nem lehet mit tenni. De én itt ebben az esetben nem éreztem azt, hogy nem lett volna más lehetősége. Egyrészt ha mások nem, de a szülei nem hagyták volna cserben, de a szüleiről nem tudunk semmit, így azt sem tudhatjuk, milyen a kapcsolata velük. És igaz, hogy 13 okot felsorolt, én igazán egy okot sem találok teljesen elfogadhatónak. Persze, ez csak az én véleményem, és a tragédiákat, és ő ennyi mindent egyszerre nem tudott feldolgozni, de engem nem tudott megfogni így az egész. A szereplők olyan jellegtelenek voltak nekem, nem volt semmi kiugróan érdekes bennük. Összességében elgondolkodtatott, de semmi más hatással nem volt rám.
véleménye:
Imádtam.
Bármennyire oktalanul is cselekedett, beleéltem magam, én sem akartam élni. A többiek reakciója is nagyon furcsa volt, és az is, ahogy az emberek továbbadták a kazettát, és végighallgatták. Voltak benne durvább részek is, és igazán okos döntések. Tényleg volt benne sok-sok megrázó dolog, mégis, én imádtam.
Szomorú volt, afféle tragikomédia.
Kardos Viktória véleménye:
Nagyszerű!
Szerintem ezt a könyvet kötelezővé kellene tenni!
Ugyanis sok fiatal tényleg nem tudja, hogy a tetteiknek milyen következményei lehetnek, még ha csak éppen egy jó poénnak szánják is a dolgot, az a poén egy másik embernek nagyon rossz emlékké válhat, és feldolgozhatatlanná.
Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a könyvet! :)
Shining Eyes véleménye:
Egy tizenéves fiatal lány aki a túl érzékenynél is érzékenyebben reagál az őt érintő dolgokban. Az öngyilkosságának okai önmagukban bagatellnek tűnhetnek, de összességében, egy önmagát még nem teljesen ismerő, de lassacskán magára ébredő fiatalnak valóban a világ vége lehet. A könyv remekül bemutatja, hogy mostanában mennyire nem figyelünk oda a környezetünkre, mennyire kényes téma, már ciki a szuicid hajlam. Véleményem szerint az sokkal cikibb ahogy ezen tünetek jelentkezését kezeljük.

A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni, önmagukkal is akár. Hannah az egész világát megbosszulta tettével, Beleértve önmagát is,hiszen elvette tulajdon jogát ahhoz, hogy tíz évvel később kinevesse ezt az időszakot.