ADATLAP
2001: Űrodisszeia
Vajon lehetséges, hogy az emberi civilizáció fejlődése az ősidőkben idegen lények beavatkozása nyomán indult el? És ha igen, mi lehetett a célja ezeknek az idegeneknek?
A 21. század űrhajósai a Naprendszer felfedezése során földönkívüliek nyomaira bukkannak, melyek egészen új megvilágításba helyezhetik Földünk történelmét. Expedíció indul tehát az óriásbolygók felé, hogy megválaszolja a kérdéseket, de amit ott talál, az a legfantasztikusabb elképzeléseket is felülmúlja.

Arthur C. Clarke és Stanley Kubrick 1964-ben elhatározta, hogy elkészíti minden idők legjobb SF-filmjét. Négyévi munkával valósult meg a 2001. Űrodisszeia, és ma már bátran állíthatjuk, hogy a végeredmény mérföldkő lett a zsáner történetében. És Clarke melléktermékként íródott regénye is bekerült a klasszikusok panteonjába. A legismertebb SF-könyvek között tartják számon, három folytatása született, és méltán legendává vált a maga nemében.

Ezt a legendát most új kiadásban adjuk az olvasók kezébe, megőrizve Göncz Árpád eredeti, veretes fordítását, de olyan különleges plusz tartalmakkal kiegészítve, amelyek most jelennek meg először magyarul: egy megemlékezéssel, egy, az ezredfordulóra készült előszóval, valamint a regény egyik forrásnovellájával, a Hajnali találkozás-sal!

Tele költészettel, tudományos képzelőerővel és tipikus clarke-i iróniával.
New Yorker

Káprázatos szívszorító próbára teszi az elmét.
Time Magazine...
Sebestyén Lilla véleménye:
Tetszett ez a könyv. Volt egy sajátos hangulata, ami magával ragadott. Kicsit nehézkesen indult és nem is igazán értettem az elején, hogy kapcsolódnak össze a fejezetek, de végül mégis egy jó kis történet alakult belőle, bár a vége számomra mégis inkább búskomor. Egy igazi, klasszikus sci-fi. Miközben olvastam sok sci-fi filmből ugrottak be részletek, látszik, hogy tényleg egy alapmű ebben a kategóriában és sokan merítettek belőle.