ADATLAP
2666
Roberto Bolaño generációjának legbámulatosabb spanyol nyelvű regényírója., vallotta sokakkal egyetértésben Susan Sontag. A 2666 pedig a chilei szerző vitathatatlan mesterműve, amely a korai halála utáni évben, 2004-ben jelent meg, és máig a 21. századi világirodalom talán legnagyobb hatású regénye.
Az öt könyvből álló mű minden része külön kaland, melyek egy meghatározott hely, a mexikói-amerikai határhoz közel fekvő, kitalált város, Santa Teresa felé vezetnek. Ide tart a négy elvakult irodalmár egy francia, egy spanyol, egy olasz és egy angol a rejtőzködő német írózseni, Benno von Archimboldi nyomában, miközben kusza szerelmi hálóba bonyolódnak. Itt él a második könyv chilei származású irodalomprofesszora, Amalfitano, akit a felesége egy tébolydába zárt költő miatt hagy el, és akinek egyetlen lánya életkorát tekintve a soron következő gyilkosságok egyik potenciális áldozata. A harmadik könyvben egy afroamerikai újságíró érkezik Santa Teresába, hogy egy bokszmérkőzésről közvetítsen, ám végül sokkal izgalmasabb téma, a rejtélyes elkövető után ered. A negyedik könyv a bűnesetek könyve. A város szeméttelepein egyre-másra kerülnek elő a női holttestek: sokuk épp csak kamasz, és szinte mindegyiküket kegyetlenül megkínozták. Legvégül a regényfolyam visszakanyarodik a titokzatos német író, Archimboldi élettörténetére, amely hová máshová is vezetne, mint a drog, a korrupció és erőszak eme valószerűtlenül valóságos poklába.
...
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Hát összintén azt sem tudom mit irjak,nekem nagyon nehezen sikerült megbirkozzak vele,többször neki kellett kezdjek,majd kisebb szüneteket is kellett tartsak.
Maga a könyv 5 különbözö részböl áll,amiket kisebb szinte csak a végén érzékelhetö kapcsok tartották össze.A könyv központjában Santa Teresa városa valamint Benno von Archimboldi német iro áll.

A könyv elsö fejezeteinél mintha egy tudathasadásos személy elméjében lettem volna.Ezek a részek viseltek meg legjobban,majd lassan kitisztult a könyv maga is.

Nem tudom hogy szeretném e még egyszer elolvasni ezt a könyvet!