ADATLAP
80 nap alatt a Föld körül
...
Borcsa Ferenc véleménye:
Egy igazi Verne "klasszikus". Végig együtt lehet érezni a főhőssel és egyben sok szép helyre lehet kirándulni vele együtt. Mint általában a könyveibe, ebbe is belekeveri a tudományt, ami még élvezetesebbé teszi a művet.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Régóta tervben volt, hogy elolvasom. Gyerekkoromban futott valamelyik csatornán egy mesesorozat, amiben a hősök valamilyen jellegzetes állatok voltak és beutazták a Földet 80 nap alatt. Tehát a történetet ismertem, mégis annyira új volt, így az eredetit olvasva. Mr. Fogg karaktere nagyon rejtélyes, igazából alig tudunk meg valamit róla, de annyi bizonyos, hogy igazi brit úriember. Kicsit sajnálom, hogy nem akadt a kezembe hamarabb, de biztos vagyok benne, hogy nem most olvastam el utoljára, mert nagyon tetszett.
Horváth Lajosné véleménye:
Őszinte leszek sokszor olvastam már, de nem tudom megunni. Phileas Fogg képtelen jelleme gyerekkorom óta lenyűgöz, nem is tudom Verne hogyan tesz ilyen életszerűvé egy ilyen valóságtól teljesen elrugaszkodott embert. A kalandok pedig egész egyszerúen magukkal ragadják az embert, különösen a Káli palotájában történtek, de remek az amerikai rész is, a viharos tengerről nem is beszélve. A hazaút során tövig rágom a körmömet, a csavar a végén pedig eszméletlen. Verne zseni volt, ez nem vitás.
Buczkó Judit véleménye:
Imádok utazni ezért is választottam ezt a könyvet. Mialatt olvastam tényleg bele tudtam magam képzelni az adott helyzetekbe helyszínekben így egy kicsit olyan volt mintha én is megtettem volna az utat a Föld körül. Különösen a vége tetszett mikor Mr Fogg azt hitte először elvesztette az fogadást, a dátumok kicsit megviccelték, de végül sikerült teljesítenie.
Szabó Rebeka véleménye:
Szerintem nincs olyan, aki már ne hallott volna erről a történetről, hiszen rengeteg adaptáció készült belőle. Ennél fogva szinte mindenki ismeri az alapsztorit, sőt még a végkifejletet is. De amiért igazán érdemes elolvasni a könyvet, az az, ami a kettő között történik. A rengeteg tájleírás, az aprólékos bemutatása az útvonalnak - ezek teszik igazán "utazós könyvvé". Arra ösztönöz, hogy most ebben a pillanatban vegyem a hátizsákomat, és induljak neki a világnak. Mivel nem vagyok Mr Fogg a zsebemben húszezer fonttal, sajnos ez nem kivitelezhető, és sajnos azt sem állíthatom, hogy a könyv kárpótol mindezért, hiszen nem szereplőink nem töltenek 1-1 helyszínen túl sok időt, így nincs lehetőség megismerni a környezetet (kivéve talán India és Amerika). Néhol kicsit vontatott, főleg amikor "csak" utazásról van szó (mert persze közben akad csavar bőven), de összességében nehéz letenni. Ajánlom mindenkinek, korosztálytól függetlenül (na jó, 12+ az amerikai vonatozás miatt)!
Cséri Krisztián véleménye:
Egy igazi klasszikus, amit gyerekként biztos láttam már rajzfilmen, nem is értem hogy eddig miért nem olvastam el. Persze, igazi mese, olyan Verne féle, ahol az angol mentalitás és viselkedési szokások kapnak egy újabb fricskát, és persze mint a Sztrogof Mihályban a franciák is ugyanúgy megkapják. Tetszett, mondjuk engem nem zavar a sok földrajz és leírás, hozzátartozik Vernéhez és az ilyen utazós könyvekhez. Csak épp már nagyon az elején lehetett látni a végkifejletet.