ADATLAP
A ​szolgálólány meséje
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​regény – egy orwelli ihletésű disztópia – egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság – a jövő Amerikája? – szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat – sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ…
A regényt 1986-ban Nebula-díjra és Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat.

A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből – a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével – szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült....
Iffiu Anna véleménye:
A könyvet csak a sorozat után olvastam el. Ehhez képest a könyv maga nem adott annyit, mint a film, valószínüleg ezért is lett ekkora siker a sorozat, mivel jó helyen fogta meg a történetet. A könyv vége valahogy mégis sokat adott számomra, mégis csak mese lett belőle az elkövetkezendő generációknak.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Pont mint mások én is az HBO sorozat után figyeltem fel erre a könyvre és magára az ironöre is.
Maga a könyv alaptürténete,azaz a opcionális jövö nekem nagyon tetszik,föleg azok a történetek ahol egy apokalipszis szerü történet van.
A szereplök nekem nagyon tetszettek,valamint az ahogy lassacskán a föhösnö elfogadja a sorsát és igy probálja elfogadni ezt a világot,valamint ahogy ö maga is elképzeli az emberiság jövöjét az nagyon tetszet.

Story és a szereplök nagyon jok,mint mindig a befejezésel van a problémám,azaz ez nekem kevés szeretném,ha folytatodna a történet és többet tudnánk meg Gileád Köztársaság jövöjéről.
Hegedüs Lívia véleménye:
A sorozta miatt olvastam el - hátha többet megtudok a világról, de nem váltotta be az ebbéli reményeimet. Kb. ugyanannyit kapunk, mint a sorozatban - csak a legvégén van plusz adalék. Amúgy hátborzongató történet - bár nem annyira durva elolvasni, mint végignézni. És ahogy már azt előttem többen is megírták, az teszi még ijesztőbbé, hogy nagyon is elképzelhető, hogy valósággá válik ez a kegyetlen történet.
Etyus véleménye:
Soha nem olvasok el könyvet azután hogy láttam a belőle készült filmet vagy a sorozatot. Most kivételt tettem..Annyira megfogott a történet, a sorozat hangulata és világa, hogy rögtön elkezdtem a könyvet is.
Igaz hogy sok évvel ezelőtt íródott, de mégis kortalan mű. Abszolút el tudja képzelni az ember, hogy bármelyik pillanatban bekövetkezhet minden, ami a könyvben történik. Hihetetlen elképzelni, hogy mikre lehet képes az ember.
Remekül megírt történet, kidolgozott karakterek.
Teljesen lebilincselő történet, ajánlom mindenkinek!
Baracskai Anikó véleménye:
Hihetetlen hatással volt rám ez a könyv. A karakterek zseniálisak, a "teremtődött" világ, ami körül veszi őket lebilincselő - mindamellett. hogy ijesztő. Olyan világ ez, ahol mindenki ismeri és teszi a dolgát a szerepei szerint, mégis gyűlöli azt. Olyan szintű intim szféra megsértések vannak a könyvben, amik páratlanul logikusan vannak felépítve.
1980-as években ugyanúgy aktuális volt a feminizmusról beszélni, mint manapság, de tudatosítani kell azt, hogy a feminizmus képviselői az egyenjogúságért küzdenek, nem az egyik nem elnyomásáért.
Ajánlom a könyvet mindenkinek! :)
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Letehetetlen remekmű.


Feraji Anikó véleménye:
Félelmetes lehetőséget és világot mutat be a könyv. Persze elgondolkodtató is. Végül arra jutottam nincs normális társadalmi forma ami szabályozhatná az emberek vágyait, perverzióit, szadista hajlamait. Milyen borzalmasak vagyunk mi emberek és még ideológiát is gyártunk, hogy igazoljuk a tetteink helyes voltát. Szeretném hinni, hogy a főszereplő végül elnyerte a szabadságot, boldogságra és megnyugvásra talált. Őszintén remélem.