ADATLAP
A 6:27-es felolvasó
Különös jelenethez asszisztál reggelente a 6 óra 27-es, Párizs környéki RER-járat utazóközönsége.
Egy fura fiatalember nap nap után ugyanoda telepszik le, táskájából előkotor néhány viseltes lapot, majd az összefüggéstelen könyvoldalakat felolvassa a vonatkocsi plénumának okulására. A ,,felolvasó", Guylain Vignolles egy könyvzúzdában dolgozik, a démoni kisugárzású, gyilkos hajlamú zúzógépet irányítja, és gyűlöli ezt a hóhérmunkát. Bizalmasa egy aranyhal, legjobb barátai egy balesetet szenvedett volt munkatársa, akinek eltökélt szándéka, hogy visszaszerezze odaveszett lábait, valamint egy hóbortos versfaragó, aki kizárólag rímekben hajlandó kommunikálni felebarátaival.
Egy szép napon történik valami. Váratlan esemény forgatja fel Guylain monoton hétköznapjait. Vajon hová, milyen emberi kapcsolatok, milyen új élet felé vezetik a nem várt változások?
Felemelő, kedves humorú, szívet nyugtató mese emberekről - jókról, komiszakról, bogarasakról vagy épp hétköznapiakról. És a boldogságról, amely talán ránk talál, ha már kellőképp felkészültünk rá.
...
Sós Angéla Krisztina véleménye:
Annyira lélekmelengető, annyira francia. Minden egyes sorát imádtam. A főszereplő egy zseniális figura, minden hóbortjával együtt. Tetszett, hogy sok kicsi fejezetből épül fel a könyv. Amikor a végére értem kissé hiányérzetem támadt, szívesen olvastam volna még, hogy kiderüljön hogyan folytatódik a sorsuk, aztán rájöttem: ez pont így volt jó. Nem kell se több, se kevesebb.
Antal Margit véleménye:
Hangulatos, bájos, lélekemelő, nagyon francia kisregény. Guylain egy magányos francia hétköznapi hős, már a neve is viccbe fullad az átlagpolgárnál, ha meghallja. De ez a kisregény nem átlag polgárokról szól, hanem inkább nagyon is szerethető, csetlő-botló közülünk való karakterekről. Guylain,aki egy könyvzúzdában dolgozik, bár lelkileg épp az ellenkező oldalon áll. Imádja a könyveket, olyannyira, hogy meg is menti néhány oldalukat, amit reggelenként, közönsége nagy örömére, felolvas a RER-en. Igazi békebeli, álmodozó párizsi fiatalember. Julie, akit mind Guylain, mind az olvasók a RER-en elhagyott pendrive-án található dokumentumok történeteiből ismerhetnek meg.Irodalmi babérokról ábrándozó , ámde WC-s néniként dolgozó fiatal hölgy. Talán az egyetlen gyenge pontja a történetnek, hogy épp ott fejezi be ( kettőjük első találkozása) ahonnan még inkább szeretném tudni mi történik velünk. Mindenképpen kiemelendő néhány mellékszereplő, akik igazán megfűszerezik jelenlétükkel a történetet: a megszállott Guiseppe, az egyik jóbarát, a hexameterek bűvöletében élő, Yvonn, a másik jóbarát és a Delacote nővérek, a szociális otthon nagy programszervezői. Kortól, nemtől , évszaktól, tájegységtől, országtól függetlenül kellenek az ilyen kis lélekmelengető- a szó nemes értelmében vett- " édes kis semmisége"-ek.
Perjési Luca véleménye:
Kedves, stílusos kisregény, valami olyasmiről, hogy aki nyit, annak ablakok és ajtók nyílnak. Stílusában kicsit Anna Gavaldára emlékeztet, akit imádok. A szerző kövektező könyvét is biztosan elolvasom.