ADATLAP
A Freskó
A Freskó: falfestmény, mely a tarbai református parókia vén cselédjének fügekerti háza falán rejtőzik, egy lepedő alatt. Oda festette gyermekkorában Annuska, a tarbai pap kisebbik gyermeke családtagjai képét. A Freskó képalakjai a regény fejezetei folyamán megelevenednek: Annuska, aki, hogy festő lehessen, elhagyja apja házát. Kilenc évi távollét után hazatér anyja temetésére, s a halott papné ravatala mellett a tarbai ház minden lakója megmutatja igazi arcát, a merev festményfigurák megmoccannak, megszólalnak, életre kelnek. A regény tizenhárom óra alatt lejátszódó cselekménye négy generáció életének legdöntőbb eseményeit rögzíti, nyolcvan esztendő történelmi és társadalmi változásait, melyek irányt szabnak Tarba jellegzetes alakjainak. A reggeli s esti harangszó közé zárt eseménysorozat gyermekek, asszonyok, aggok, cselédek, papok, művészek hallgató nyelvét oldja meg: tizenhárom óra tartama alatt mindenkiről, elevenről s holtról egyaránt kiderül a letagadhatatlan valóság. Az esti harangszóra induló gyorsvonat véget vet a varázsnak: elviszi Annuskát művészetének betelése, a jövendő felé, ahová tartozik, s maga mögött hagyja Tarba lakóit, hogy megküzdjenek életük törvényeivel, s ha le tudnak számolni a sorsukat gúzsba kötő múlttal, valami szabadabb, emberibb jövő felé induljanak, s ha nem, együtt pusztuljanak a múlt erődjével: Tarbával....
Szalai Adél véleménye:
Hát tipikus Szabó Magda, de mégsem lett a szívem csücske. Mikor életrajzi ihletésű könyvet olvasok, mindig elgondolkodom, vajon mit meríthetett a saját életéből, mit csempézhetett bele. Nagyon siettem vele, nem volt időm elgondolkodni fejezetek között. Biztos nem az utolsó Magda könyvem.
I Luca véleménye:
Ez megint egy olyan könyv volt, amiről teljesen mást gondoltam.... de ehhez az érzéshez lassan hozzászokhatnék Szabó Magda esetében. Az emberi természet bugyrai jelennek meg ismét. Gyönyörű és fájdalmas egyben, mennyire "elviszik" az emberek megítélését a külsőségek.
Triszné Szabó Márta véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Az anyja temetésére hazatérő Annuskát mindenki várja, és retteg is érkezésétől. Minden szereplő a saját szemszögéből viszonyul a kilenc évvel korábban elszökött lányhoz. Ezen keresztül ismerhetjük meg egy bigottan vallásos család igazi érzéseit, sötét titkait - s mindazt, ami a család álarca mögött rejlik. Érdemes elolvasni!