ADATLAP
A Kilimandzsáró hava
A szív dobbanását is megállító, feszes, remekbe szabott történetek szerelemről, halálról, tisztességről. A válogatás címadó darabja Hemingway legismertebb, különös hangulatú novellája, amit maga az író is egyik legjobb írásának tartott. A könyvből nagy sikerű film is készült. ...
Berényi Rózsa véleménye:
Ez a novellás kötet is tele van önéletrajzi eseményekkel.Három regényét nagyon régen olvastam,a történetek megmaradtak,de arra már nem emlékeztem,hogy az író ilyen tömören ír.A novellák történetei számos országban,városban játszódnak.Bikaviadalok hősei,bokszolók,szafarik szereplői,de van bérgyilkosról,prostiról,sőt különböző háborúról szóló is.Férfi és nő kapcsolatát boncolgatja a "Macska az esőben"vagy "Ahogy a kutya vezeti a vakot",de a címadó novellában is.Nekem a legjobban azok a történetek tetszettek,amelyek Nick Adams-ról szólnak.Az apjával,majd a fiával való kapcsolat,az első szerelem és csalódás,a vadászat gyakorlása közbeni első szexuális élmény,vagy a pisztráng horgászás művészete egyedül.
Oláh Rita véleménye:
Nekem ez a mű nem tetszett, pedig más Hemingway műveket szerettem pl. az Öreg halász és a tengert, vagy az indián tábor című rövid novellát, ami még durvább is volt ennél. De ez nekem túl negatív. Betegségről és arról szól hogy egy ember érzi, hogy közeleg a halál és azt várja. Túl sok elmélkednivaló, vagy költői dolog sincs benne. Esetleg a legutolsó kép, ahogy a repülő elviszi. Szóval nekem ez nagyon nyers.