ADATLAP
A Manderley-ház asszonya
Nesztelen léptű inasok, pattogó tűz a könyvtár kandallójában, fehér damasztabrosz és ezüstkészlet a teázóasztalon, dédanyák képei a galérián – ez Manderley. De baljósan vöröslő rododendronok és temetőket idéző, sápadtkék hortenziák a kertben, a tenger vészjósló mormolása – ez is Manderley. Szertartásos étkezések, vizitek és vendégfogadások, séták a Boldog-völgyben, és készülődés a jelmezbálra – ennyiből áll Manderley lakóinak élete, legalábbis a cselédség meg a garden party szerencsés meghívottai szemében. Ám a mindvégig névtelen főszereplő, az érzékeny idegrendszerű új úrnő híven beszámol ennek az életnek a fonákjáról is: a titkos bűntudatról, a névtelen szorongásról, a rettegésről, ami ugyanúgy elválaszthatatlan Manderleytől, mint a kényelem és a fényűzés. Mert félelem mérgezi az itt élők lelkét: a fiatalasszony a halálfej arcú Mrs. Danverstől fél, még inkább a halott Rebecca kísértetétől – ám valójában attól retteg, hogy méltatlan lesz Manderleyre, és kiűzetik onnan....
Zuzan Éva véleménye:
Maxim de Winter felesége halála után Franciaországba utazik felejteni, közben ismerkedik meg egy fiatal társalkodónővel. Elveszi feleségül, és a lány így a csodás Manderley-ház asszonya lesz. De ebben a csodás környezetben kísértet árnya lebeg; Rebecca még holta után is tud ártani az itt élőknek.
Kerti Anna véleménye:
Alig bírtam letenni, nagyon tetszett, magával ragadott. Érződött a történeten, hogy valami nagy titok miatt nem lehet boldog a főszereplők házassága, de erre a fordulatra őszintén szólva nem számítottam. A vége is nagyon izgalmas volt, ahogy az egész történet is.
Kolozsi Etelka véleménye:
Az alaptörténet ismerős, hiszen sokan sok féleképpen megírták már a fiatal, egyszerű családból származó naív lány és a tapasztalt, érett férfi "esetét". Nem mellesleg a férfi mindig gazdag, van egy hatalmas birtoka és gyönyörű kastélya egy eldugott mesebeli helyen. No és a regény elejétől végig ott a sűrű, sötét titok, ami miatt a szerelem nem lehet teljesen felhőtlen. Persze mindig minden kiderül. Dráma, tragédia, komédia, egy csapásra megoldódik, és boldogan élnek, amíg...
Ami viszont tetszett a könyvben, hogy a szereplők érzelmi világát olyan érzékletesen írja le, hogy egy-egy szereplő bőrébe bújva képes vagyok az eseményekben aktív résztvevőként benne lenni.
Ha még nem olvastál ebből a kategóriából, akkor mindenképpen ez legyen az első :)
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Nagyon tetszett, mert végig izgalmas volt. Ahogyan haladt előre a történet, úgy bontakozott ki, mint egy virág.Lassan helyére kerültek a kirakós darabjai, mint az életben. Nem akarok spoilerezni, mert megéri elolvasni. Teljesen másra számítasz minden fordulatnál azért olyan klassz történet!
Sz. Tímea véleménye:
Még szerencse, hogy nem olvastam el a véleményeket itt, mielőtt nekiálltam olvasni... Miért kell spoilerezni???
A könyvről: nagyon hangulatos, az írónő nagyon szépen, plasztikusan írja le a helyszíneket, hangulatokat. A főszereplő amilyen élhetetlennek tűnik a történet elején, akkora meglepetést okoz a végén :) Nehéz lehet, ha az ember ennyire próbál megfelelni mindenkinek...
Imádtam a hangulatot, amit a könyv létrehozott nekem olvasás közben :D
Szalai Szabina véleménye:
Színházban találkoztam először Rebecca történetével, s már akkor megfogott. Van valami különös abban, hogy egy ember személye mennyire meg tudja határozni a környezetét. Nagyon jó volt újra átélni Manderley meséjét, kedvem támadt újra megnézni a darabot.
Az írónőt nem ismertem, de nagyon tetszik a stílusa, gördülékeny, s gyorsan olvasható. Nagyon tetszett ez a mű is.
Horváth Anita véleménye:
Sajnos előbb láttam belőle a musicalt és két fajta filmfeldolgozást, mint ahogy a könyvet olvastam, így nem igazán izgultam a történet folyamán. Ennek ellenére nagyon tetszett, mert a könyv olyan részletességgel írt az új mrs. de Winter érzéseiről és gondolatairól, amit egyik feldolgozás sem tud visszaadni.
Szerencsére nem csöpögős lányregény (egy részletet leszámítva), és részletessége ellenére sem találtam unalmasnak.
Buzsik Krisztina véleménye:
Nagyon tetszett a könyv, nehezen tudtam letenni, valahogy folyamatosan megvolt a feszült hangulat, vártam a kérdéseimre a választ. Közben nem bírtam ki, és megnéztem a filmet is. Szerintem a könyv sokkal jobban sikerült (bár a szereplők nagyon jól játszottak), a főszereplő háttere is sokkal inkább kirajzolódik és - bár sokszor idegesítően tehetetlen - tudjuk mit miért tesz. A kedvenc szereplőm Beatrice volt, a komor és "unalmas" napokba vidámságot és kellő humort csempészett. A könyv végén sok kérdésre nem kaptam választ, de összességében mindenkinek bátran ajánlom!
balla iren véleménye:
egy nagyon különleges hangulatot tud teremteni az írónő, azt hiszem, első lépésben ez hat annyira lenyűgözően az olvasóra. egyfelől nyugalom és harmónia árad a kastély rendezett és napról-napra pontosan ismétlődő szokásrendjéből. de a szereplők lelke tele van szorongással és senki sem őszinte a közelállókkal szemben. ezért van az, hogy a ház fiatal úrnője nem tud közel kerülni jóval idősebb férjéhez, állandó kisebbségi érzésekkel és szorongásokkal küszködik, jelentéktelennek érzi magát.amikor drámai fordulatot hoz egy véletlen hajótörés és elindul az események lavinája, már késő hogy visszatérjen a harmónia. a házastársak szoros szövetsége segít átvészelni a tárgyalás kritikus napjait és a gyanú árnyéka is eltűnik a férj feje felől( bár azt érezzük, az elöljáró sejti az igazságot és az intéző is tisztában van vele, hogy munkaadója a bűnös), eddigi életük keretei mindörökre elvesznek - Manderley csodás kastélya a lángok martaléka lesz.
dr. Molnár Zsuzsanna véleménye:
Először a regényből készült Hitchcock-filmet láttam Rebecca címmel, majd 16 évesen olvastam először a könyvet, amely akkor - lehet, hogy a film hatására - elég hátborzongatónak tűnt. Most olvastam harmadjára, de még mindig nagyon megfogott az új, fiatal Mrs. de Winter sorsa.
Mrs. de Winter Monte Carloban ismerkedik meg Maximilian - Maxim - de Winterrel, Manderley urával, és egy gyors esküvő és velencei nászút után megérkeznek Manderley-be, ahol az ifjú - korábban társalkodónőként dolgozó - feleségre nyomasztóan nehezedik az első Mrs de Winter (Rebecca) emléke, aki mintha a ház minden tárgyában, szegletében és az ott élők minden gondolatában örökké jelen lenne. Az új feleség úgy érzi, hogy a házvezetőnő Mrs. Danvers minden lépését figyeli, és állandó gyanakvással, rosszindulattal veszi körül. Mrs. de Winter a házvezetőnőtől rettegő, szinte bűntudatos viselkedést vesz fel, melyet Mrs. Danvers kihasznál. Úgy tűnik, Maxim is egyre elérhetetlenebb az ifjú feleség számára. Az események az álarcos bálnál csúcsosodnak ki, és aztán a hajótörésnél megtalálják Rebecca hajóját, és benne a holttestet.
Szerintem nagyon jó könyv, ajánlom mindenkinek!
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Az özvegy férfi új,vonzó hölgyet visz a házba.Az új asszonynak félelmetes dolgokkal kell szembesülnie.A fiatal asszony,aki hajdan társalkodónőként dolgozott,gyönyörű környezetbe kerül,de a történetet átszövi a múlt szelleme.Misztikus,de imádnivaló történet.
Éci Bábos-Kozó véleménye:
Számomra az egyik legkedvesebb,és legszebben megírt könyv,amit valaha olvastam eddig!A könyvet másodjára sikerült elolvasni,annyi volt most csak a vélemény különbségem,ami nem is igazán vélemény,hogy már nem féltem,és nem tartottam annyira ijesztőnek,mint tinédzser koromban.A könyv drámaisága Rebecca sorsában,az ő jellemében tükröződik vissza,abban,hogy az olvasó mindvégig azt hinné,Rebecca egy csodálatos nő volt,közben ő saját maga provokálta ki,hogy a férje meggyilkolja őt,hisz nem bírta elviselni a betegségtudatot:Mr de Winter fura személyiség volt,egészen a könyv elején egy kedves ,rendkívül intelligens úriember,aki ki szeretné emelni ezt a fiatal lányt a semmitmondó életéből,és feleségéül választani.Szinte a könyv végéig nincsen róla tudomásunk,igazán szereti-e a fiatal úri asszonyt,vagy csak az előző emléke él benne.Sok ismerősöm szerint az Ifjú Mrs de Winter nem elég karakteres,nem elég bátor,magát a kutyához hasonlítja,aki úgy bújik a gazdájához szeretetre,simogatásra vágyva.Én szerettem őt és a félszeg jellemét is,és azt az odaadást.ahogy a férjét szerette..!Bár csak sejteni lehet,hogy Manderley a végén leégett,valószínűleg a házvezetőnő gyújtotta fel,de sajnálom,hogy lezáratlanul hagyta az írónő a könyvet!Készült ugyan egy folytatása,Mrs de Winter címmel,de mivel nem ugyanaz az írónő írta,sosem tudhatjuk meg,hogy mi is történt igazán Manderley-vel. Mindenesetre nekem ez a könyv az a kategória,ami nem hiányozhat a polcomról.
Szarkowicz Kinga véleménye:
Egy évfolyamtársam ajánlotta ezt a könyvet, hogy olvassam el, biztos tetszeni fog. Nem tévedett. Nagyon-nagyon jó volt, talán az első olyan könyv az életemben, ahol tényleg teljesen azonosulni tudtam a főszereplővel. Az elejétől a végéig csupa izgalom, még az utolsó fejezetben is van valami új, ráadásul a befejezése is titokzatosan nyitva marad. Nyugodt szívvel mondhatom azt, hogy életem egyik könyve.
Kinczel Alexandra véleménye:
A főhőssel együtt bejártam a Manderley-ház szobáit, ahol minden Rebeccára emlékeztet: a zsebkendő, az esőkabát, Mrs Danvers szavai, a tekintetek… Aztán a kirakós darabkái összeállnak, és egy fény derül egy nagy titokra.
Nagyon tetszett, megfogott a Manderley-ház hangulata, szívesen olvastam volna még.