ADATLAP
A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin klasszikus meséje Mikkamakka, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, Vacskamati, na és persze Dömdödöm közös életéről a Négyszögletű Kerek Erdőben…...
Kálmán Andrea véleménye:
Lázár Ervin stílusa megfogja az olvasót. A karakterek megnevezése a tulajdonságaik alapján egyszerű, ám mégis bonyolult. A kis történetek viccesek, de mégis tanulságosak. A szereplők emberi tulajdonságokkal való felruházása rámutat az ember gyengeségére, önzőségére...
Berényi Rózsa véleménye:
A szomorúság engem elkerült,ezt a könyvet olvasva.Játék a szavakkal!A nevek,az apró történetek,örömük,félelmük,vitáik,mind-mind jókedvre derítettek.Nagyon különbözők,de elfogadják egymást olyannak,amilyen.Barátságuk,szeretetük megkérdőjelezhetetlen.A felnőtteknek szóló könyvek után jó volt mesekönyvet olvasni,ami komoly mondanivalóval,erkölcsi tanulsággal rendelkezik.
Németh Luca véleménye:
Gyermekkorom egyik meghatározó könyve, de vonzereje és mondanivalója azóta sem homályosult el.
Lázár Ervin megírta a magyar Pancsatantrát. Az állatfigurákon, és fákon, tündéreken, besorolhatatlan lényeken keresztül emberi tulajdonságok testesülnek meg. Jók és rosszak – néha nehéz elkülöníteni őket, minden szereplőnek megvannak a maga hibái. Előfordul, hogy megkötözik Dömdödömöt. Még az is megesik, hogy direkt csalnak a futóversenyen.
I Luca véleménye:
Alig várom, hogy végre megmutathassam fiaimnak is ezt a könyvet és a benne rejlő meséket! Felnőttként is sokkal több mesét kellene olvasni, hogy magunk mögött hagyjuk a stresszes hétköznapokra és visszataláljunk az élet alapigazságaihoz. Bájos, vicces, kedves. Egyszerűen imádnivaló!
Kovács Szilárd véleménye:
El sem mondhatom mennyire jó volt.. de tényleg.. akkorákat nevettem rajta.. Nem is értem miért nem olvastam el eddig. Gyerekkoromban viszonylag kevés mesekönyvet olvastam.. rögtön az ifjúsági regényeknek ugrottam neki. Mindenesetre ez a könyv nem semmi.. Mindenkinek ajánlom aki szomorú, aki vidám mert feldobja a kedvét. Szerény személyemnek abba kellett hagyni az olvasást a buszon s a tájra koncentrálni mert ha elkezdtem volna nevetni vagy kiraknak a buszról vagy pedig kihívják az elmegyógyintézet dolgozóit.. Dömdödöm :)
Kemendi Tímea véleménye:
Nagy kedvencem volt gyerekkoromban, nagyon jó volt újra elolvasni, olyan jó kis nosztalgikus hangulatba kerültem tőle. Felnőttként is sokkal többet kéne mesét olvasnunk, jót tesz a lelki világunknak:) Ez a könyv még biztosan a kezembe fog kerülni többször is. Dömdödöm:)
Sike Judit véleménye:
Unokaöcsimnek olvasta mindig az anyukája, de valahogy nálam ez teljesen kimaradt. Nagyon tetszett, remélem a gyermekeimnek én is olvashatom majd.
És a kedvenc idézetem, mert hogy mindenkit meglátogat a szomorúság, néha-néha mindenki elveszti a hitet. De nem szabad, lehetünk szomorúk, de feladni soha.
Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként. Elüldögélhetne itt. Még be is sötétítenék a kedvéért. Összehúznám magam. És sajogna, sajogna a szívem.
Zsolt Mesterházi véleménye:
dömdödöm
Ha stílszerű szeretnék lenni, csak ennyit írtam volna, de hát az nagyon messze van a kétszáz karaktertől, és a szabál az szabál.
Egy szeretni való író szeretni való világa szeretni való szereplőkkel. Nem véletlen a sok szóismétlés.
Néha arra gondolok, de jó volna a négyszögletű kerek erdőben élni, és én lennék Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, akit lehet, hogy rólam mintázott az író.
Vagy talán a környezetemet kellene átalakítani négyszögletű kerek erdővé alakítani.
Kolozsi Etelka véleménye:
Gyerekkorom nagy kedvence. A Négyszögletű Kerek Erdő az a varázslatos hely, ahol mindenki barátra lel, ahol mindenkit olyannak szeretnek amilyen. A szereplőknek egyaránt vannak jó és rossz tulajdonságaik, mint bárki emberfiának, de a történetek végére mindig a fontos és valódi értékek győzedelmeskednek. Úgy mint, a barátság, a szeretet, az igazmondás, a hűség, a kitartás.
Természetesen mindenkinek meg vannak a kedvenc történetei a könyvből, az enyém a Lószerafin legyőzi önmagát, és a Vacskamati a nagy, egyetemes, világméretű csaló.
A kedvenc szereplőm, pedig Aromó a fékezhetetlen agyvelejű nyúl :)
Pollák Eszter véleménye:
A Négyszögletű Kerek Erdő egy olyan világ, ahol elfelejtheted a mindennapok búját-baját, ahol az első számú értékek közé tartoznak a barátság, szeretet, hűség. Jó volna ilyen társadalomban élni, ahol a tagok értékesek és egyformán fontosak egymás számára. Mindig beismerik a hibáikat, és készek pozitív irányban változni. Minden egyes történet szeretni való, tanulságos, és még tréfás is.
Gyerekkoromban a Fájós fogú oroszlánt gyakran hallgattam bakelit lemezen, jó volt elolvasni.
Paller Péter véleménye:
Az oviban ez volt a kedvenc könyvem. Ha én választhattam mesét a csendes pihenő előtt, akkor az ebből volt. Felnőttként újraolvasni egy élmény. Nagyon sok mindent másképp értek most mint gyerekként. A kedvenc epizódom viszont még mindig Vacskamati virágja. Ha az egész könyvet nem is. Azt a pár oldalt mindenkinek érdemes elolvasnia (utána meg úgyis elfogja olvasni az egészet ha magával ragadja a könyv)
Gyuricza Györgyné véleménye:
A bú, szomorúság hamar elmenekül, ha A Négyszögletű Kerek Erdő című könyv történeteit olvassa az ember. A kislányomnak az a rész tetszett legjobban, mikor Aromot tanították nyúlfutásra. A teknős milyen jól csinálja a nyúlfutás technikáját, csak "a gyorsaságát még icipicit fejleszteni kell".
Nekem amikor versmondó verseny tetszett, főleg mikor Bruckner Szigfrid az Anyám tyúkját költi át Apám tyúkjává. Nagyon jó szókincs fejlesztőnek ez a könyv.
Szijártó Eszter véleménye:
Leírhatatlanul és kimondhatatlanul imádtam. Mondjuk ki nem. Egy kedves, aranyos, vicces, imádnivaló és felejthetetlen mesére ismertem Lázár Ervin könyvében. Nem tudom, hogy nektek mi, de az én kedvenc mesém ebből a könyvből a fájó fogú oroszlán :)
Kasza Dóra véleménye:
Vidám, aranyos történeteket ismerhetünk meg a Négyszögletű Kerek Erdő lakóiról. Dömdödöm figurája a legviccesebb, a legunszimpatikusabb pedig számomra Bruckner Szigfridé. Nem olvastam még ezt a könyvet, csak színházban láttam kisgyerekként, így jó volt feleleveníteni a történetet.
Liebich Orsolya véleménye:
Ha érzed, hogy közeleg, a dombok felöl a depresszió akkor csak Mikkamakka segíthet megmenekülni, akit ha erősen vársz, be is kopog a küszöbödön. Vidám történetek a négyszögletű kerek erdő mélyéről, ahol Döm-dö-dömmel, és Ló Szerafinnal találkozhat, valamint szűk, de biztonságos barátaikkal.
Podhorszky-Nagy Orsolya véleménye:
Gyerekkorom egyik kedvenc könyve, kedves szerethető karakterekkel, nekem személy szerint Maminti a kis zöld tündér, kedvenc fejezetem pedig amikor a bátor, hős oroszlánnak fáj a foga. :) Jó volt felnőtt fejjel újraolvasni a kedves történeteket.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Ismertem a szereplőket, kèt mesèt (Vacskamati viràgja, A fàjòs fogù oroszlàn) többször is olvastam , illetve felovastam a gyerekeknek,de valahogy csak most olvastam az egèszet egyben vègig. Tetszettek a szòjàtèkok, a hosszù felsorolàsok, a jàtèkos mellèknevek....Sok
a humor benn, de tanulsàgosak is a mesèk. Dömdödöm,dömdödöm.........
Kovacs Marta véleménye:
Felnottkent gyerekkonyvet olvasni talan meg szorakoztatobb mint annak idejen.Eloszor is felfedezzuk,hogy rengeteg olyan dolog van amit igazan csak most ertunk meg annak ellenere,hogy "gyerek nyelven" szol hozzank.Mar a legelejen a szomorusagrol szolo resz keseredes mosolyt csalt az arcomra illetve mikor kiderult ki miert lett a negyszogletu kerek erdo lakoja.Aranyos karakterek es szereplok "emberi " tulajdonsaggal megaldott lenye tette szamomra meg tanulsagosabba a torteneteket.Szerettem Mikkamakka bolcsesseget,Vacskamati csinytalansagat,Domdodom erzekenyseget,Lo Szerafin turelmesseget.A kedvenc tortenetem is hozza kotheto a Lo szerafin legyozi onmagat.
Trauzál Andrea véleménye:
Gyerekkoromból rémlettek a nevek, és a versíró mese is, de másra nem emlékeztem belőle.
Viszont jó volt elolvasni a meséket felnőtt fejjel is. Lázár Ervin tudott valamit. :)
Jókat mulattam egyes helyzeteken, viszont akadt olyan is, amit kicsit unalmasnak, vontatottnak találtam. Összességében azonban ez egy remek könyv. :D
Sándor Bernadett véleménye:
Elöször féltem, hogy ismét meséket kell olvasnom és nehéz lesz a fejemben a betükböl képet alkotnom, de aztán forditottam a hozzáállásomon és nem a szereplökre hanem a helyzetekre, a tanulságokra figyeltem. Ès igy müködött. Semmiképpen nem klasszikus mesék, amelyeket este a kisgyermeknek fel lehet olvasni, mert egyszerün-összetettek vagy összetetten egyszerüek. Inkább iskoláskorúaknak (10 év felett) ajánlanám és felnötteknek :)
Kruck Zsuzsanna véleménye:
Nagyszerű gyerekmese, tanulságos történetekkel. Kedvencem mindegyik szereplő, mindnek van valami jó tulajdonsága :-) szívesen élnék Mikkamakkával az erdőben én is, és vetném a bikfi-bukfi-bukferenceket együtt Zordonbordonnal :-)
Végvári Edina véleménye:
Egy mesekönyv, ami a felnőttek számára is hasznos tanulságokkal szolgál - eddig valahogy kimaradt az életemből, hát most bepótoltam. Nagyon tetszett a világ, amibe Lázár Ervin kalauzolt, és a sok emlékezetes szereplő is, akivel megismertetett. Azt hiszem, Dömdödöm lett a kedvencem közülük.
Kocsis-Meriadt Brigitta véleménye:
Lázár Ervin meséi valahogy kimaradtak a gyerekkoromból, ám nemrégiben az egyik ismerősöm áradozott a Négyszögletű kerekerdő történeteiől: 8 éves kisfiának olvassa fel az erdőlakók kalandjait, és állítása szerint felnőttként még jobban élvezi a történeteket, mint a kisfia. Így aztán én is kedvet kaptam, hogy felnőtt fejjel pótoljam a hiányosságaim, és elolvassam Lázár Ervin talán leghíresebb könyvét. Nem bántam meg.

Szórakoztató, irónikus történetek ezek olyan karakterekkel, akik bár állatok, emberek is lehetnének. Az okoskodó nyúl, a felvágós oroszlán, a mókamester macska, a bölcs paripa vagy a kicsit lassú felfogású de jószívű szörnyeteg...a kedvencem mégis Dömdödöm volt, aki bár csak annyit tudott mondani: "dömdödöm", abban mindig igaza volt. Mesék ezek elfogadásról, szeretetről, megértésről. Hogy bár mind különbözőek vagyunk, és mindnyájunknak megvannak a hibái, ha elfogadjuk egymást olyannak, amilyenek vagyunk, szeretetben, békességben élhetünk együtt. Legalábbis egy olyan világban, ahol négyszögletű is lehet egy kerek erdő...
Lipp Kinga véleménye:
Nagyon jó könyv. Ne higgyük, hogy a mese az csak gyerekeknek szólhat! Sőt. Az ebben található történetek inkább szólnak felnőtteknek, mint gyerekeknek, mégis élvezhető a kisebbek számára is. Sok rétű üzenetek jól megírt történetekbe csomagolva. Nagyon jó, Lázár Ervint kedvelőknek kifejezetten ajánlott. Bogyó és Babócához és Magyar népmesékhez szokott olvasóknak lehet, hogy kicsit nehezebb befogadni elsőre, de mindenképpen érdemes vele próbálkozni, mert kifejezetten élvezhető.
Ling Edina véleménye:
Gyerekkorom óta mindig hallottam a kifejezést, hogy Mikkamakka gyere haza, de sosem tudtam, hogy ez honnan származik. De rájöttem.. A könyv vicces, tanulságos rövid történetekből áll. A helyszín egy erdő, a szereplők pedig a legkülönfélébb figurák. Mikkamakka aféle vezető szerepet tölt be ebben az érdekes kis társadalomban, ő mindig világosan látja a dolgokat, a többiektől eltérően. Személyes kedvencem Bruckner Szigfrid, a szájhős. A történetek viccesek, fura helyszínen, fura szereplőkkel, mégis tökéletesen felfedezhetőek benne a világ általános, valós esetei.
B-M Bogi véleménye:
Gyermekként is nagyon szerettem ezeket a történeteket, felnőttként meg pláne! Nagyon helyes és tanulságos mesék ezek, amik még szórakoztatóak is.
Lázár Ervin stílusa szerintem minden korosztály számára befogadható és szerethető, ráadásul ki ne szeretné Aromot, Dömdödömöt, vagy éppen Bruckner Szigfridet? :)
Fekete Edit véleménye:
Szeretem Lázár Ervin figuráit. Arómó, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl és Dömdödöm a kedvenceim. A kedvenc történetem, a Dömdö-Dömdö-Dömdödöm. Helyesek, ahogy verseket költenek, amiknek nem sok értelmük van, és mégis a legegyszerűbb nyer. Milliószor olvastam, és a Halász Judit által felolvasott hangoskönyvet is megkaptam anyukámtól gyermekkoromban. Mondhatom, hogy kívülről fújom a könyvet.
Plaszkony Adrienn véleménye:
Imádom. Dömdödömöt egyszerűen nem lehet nem szeretni és a többi szereplő is elrabolta a szívemet. Minden gyereknek el kéne olvasni nagyszerű tanmeséket találunk. A virág önzetlen szeretete. Brukner szigfrid felvágóssága
Kiss Krisztina véleménye:
A szereplőket ismertem, a történeteket ismertem, de a könyvet most olvastam csak el. Gyerekkoromból valahogy kimaradt. Annak idején nagyon sok hangjáték és ifjúsági film készült, így onnan ismerősök ők nekem. Érdekes volt felnőtt fejjel gyerekkönyvet olvasni a saját magam szórakoztatására (és nem felolvasni egy gyereknek).
Vass Réka véleménye:
Ezt a könyvet talán évente elolvasom, de még mindig megunhatatlan. Még a testvéremmel együtt olvasgattuk először, kedvencünk volt Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl. Azt hiszem, mára jobban értékelem Vacskamati jóindulatú bakijait, amik mindenki számára aktuálisak lehetnek bármely élethelyzetben. Jó volt újra beleveszni ebbe a mesébe.