ADATLAP
A Noszty fiú esete Tóth Marival
...
Vigh Ágnes véleménye:
Kötelezőként indult, tudniillik emelt magyarra mindent ismerni kell…
Épp ezért elég nehezen kezdtem hozzá, nagyon sokáig csak ingadoztam az oldalak között (ráadásul ugyebár elég terjedelmes alkotásról beszélünk). Aztán kezdett érdekelni is, egyre szívesebben olvastam. Szóval nem volt ez rossz, kifejezetten megváltás, hogy végre a nyelvújítás után vagyunk.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Mikszàth nagyon jòl àbràzolja a vidèki dzsentrik èletèt. Kèt fiatal "szerelmèn" keresztül làtjuk a hozomànyvadàsz dzsentrit ès a gazdag , rang nèlküli lànyt. Az àlruhàs megismerkedèskor megjelent előttem a filmrèszlet. Règen làttam, de ez most felelevenedett. Azèrt is tetszett, mert a vège nem a boldog vègkifejlet. Tòth Mihàly legyőzött mindenkit. Tetszett Kopereczky bàrò jelleme is.
Sáfár Józsefné véleménye:
Mindig készültem elolvasni, most egy vetélkedőben beszéltek róla így tényleg kíváncsi lettem. Sokáig tartott, de megérte. Néha azt gondoltam tényleg szerelmes Mariba és nem csak a pénze kell neki. Nagyon jól ábrázolja a dzsentrik életét. A vége igazán érdekes. Majd a filmet is megnézem egyszer.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Kalandos történet emberi sorsok alakulásáról, melyek gyakran keresztezik egymást, olykor nem a legalkalmasabb pillanatban, tele csavarral, szerelmi szálakkal és egy nagyon ravasz végkifejlettel.
Horváth Anita véleménye:
Az 1938-ban készült filmet többször is láttam, sőt az első filmünk volt, amit felvettünk VHS-re. A filmet nagyon szeretem, és ugyan a könyv már annál is régebben csücsült a polcon, ahogy a filmet először láttam, mostanáig megmaradt a majd egyszer elolvasom kategóriában. (Valahogy ódzkodtam magyar íróktól olvasni, pedig az a ritkább, hogy nem tetszik.)
Az első száz oldalnál azt hittem, hogy még csak melegítünk a történetre, azért van benne olyan keveset a két címszereplő, de végül jöttek az aha-élmények, hogy miért is olvasok már húsz oldala látszólag nem ide tartozó sztorikat. Ahogy a patak ömlik a folyóba, mindig eljutottunk újra a főszálhoz, és a látszólagos elkalandozás nagyon is fontos eseményhez vezetett. (Pl. Kopereczky beszéde, Noszty megválasztása.)
A filmből kiindulva drukkoltam Nosztynak, de rá kellett jönnöm, hogy a könyvbeli karakter tényleg csak egy hozományvadász, aki a végén a lányt nem is bánta, csak a vagyont.
Nagyon tetszik ahogy Mikszáth Kálmán ír, sokszor nem is a történet vitt magával, hanem a nyelvezet. Az idei listámon rajta van Szent Péter esernyője is.
Judit Pletscher véleménye:
Ez a Mikszáth mű is nagyon tetszett, imádom az író stílusát. Hozta azt amit vártam tőle. Nagyon jól viccesen mutatja be a vidéki nemesség életét. Azt hiszem báró Kopereczky örökre az egyik kedvenc szereplőm marad, akár csak az esze inasa Bubenyik.
Garai Dóra véleménye:
Én a színpadi változatot olvastam el, de így is tetszett nekem a mű. Tudtam még a suliból, hogy miről szól, végig azt vártam, hogy már lelepleződjön Noszty Feri. Sajnáltam Marit, hogy bedőlt neki, pedig apukája figyelmeztette. De végül tiszta vizet öntött a pohárba az író, a végén fokozódott a hangulat is.
Kerti Anna véleménye:
Nagyon tetszett, elöször hangoskönyvként hallgattam, utána vetettem rá magam a könyvre. Imádom Mikszáth stílusát, a történet mesterien van felépítve, a jellemrajzok is nagyszerüek. A végén reménykedtem, hogy Noszty megjavul a lány kedvéért, hogy mégiscsak érez iránta valami, de ahogy az életben sok minden, úgy ez se lett happy end. .
Sinka Zsuzsi véleménye:
Habár az összes kötelező és az összes ajánlott irodalmat elolvastam, ez valamiért kimaradt a repertoárból és nem is értem miért. Rendkívül szórakoztató könyv, ami teljesen átalakítja/megalapozza a véleményt a dzsentrikről a hozományvadász fiatalember által. Ezt a féle hangulatot, amit a könyv teremt, mindig is szerettem, örülök, hogy most pótoltam, hogy korábban nem olvastam el.
Kovácsné Pécsy Katalin véleménye:
Régen olvastam már régi magyar szépirodalmat, és ez a mű annak idején kimaradt az iskolai olvasmányok közül. Érdekes a hangulata, de kellemes olvasmány volt. Kicsit olyan volt, mint mikor egy régi filmet később újra nézünk, ami annak idején nagyon tetszett, aztán most újra nézve úgy érezzük, mintha kicsit már bugyuta lenne, a mostani filmekhez képest. Ezt éreztem ennek a könyvnek az olvasása közben is.
Kovácsevics Márk véleménye:
Remek regény, már korábban el kellett volna olvasnom. Elég vicces sztori és sose megy át unalomba. A könyv a dzsentriket és a pénz után való törekvésüket mutatja be. A történetet két részre is lehetne bontani, amit több különböző mellékszál köt össze. Az első része az elő sztori, ahol megtudjuk a Kopereczky család történetét , Kopereczky Izrael Izsák hatalomhoz juttatását és a Kopereczky örökség megszerzését. A második részben A Marit megszerző terv készületeiről szól, majd Noszty Feri és Tóth Mari megismerkedéséről. Hihetetlen a könyv végére mennyire meglehet utálni a dzsentriket, akiket csak az érdekel, hogy megszerezzék Tóth Mihály vagyonát. Szerencsére Tóth Mihály fölveszi felük a harcot és sikerül legyőznie őket.
Fazekas Dóra véleménye:
Hogy én ezt eddig miért nem olvastam?! Nagyon tetszett, fordulatos volt és nem is számítottam arra, hogy így fog végződni, hogy nem lett happy end, emellett mindig is érdekelt, hogyan éltek a régi világ emberei és ebbe jó bepillantást nyerhettem. Jó kis könyv, csak ajánlani tudom.
Sági Katalin véleménye:
A regény a dzsentrik világába kalauzol bennünket, egy képzeletbeli helyszínre, Bontó vármegyébe. A gátlástalan hozományvadász, Noszty Feri szeretné megkaparintani Tóth Mari vagyonát. A Tóth –família nem rendelkezik nemesi címmel, de vagyonnal igen. Az élősködő dzsentrifiúnak pedig pénzre van szüksége. Megkezdődnek a bekerítő hadműveletek, melyben Kopereczky Izrael Izsák van a segítségére. Így kerül sor a somlyói szüreten a kölcsönösen álruhás megismerkedésre.Noszty megjátssza, hogy nem is sejti, Tóth Mari van a cselédlány öltözetben. Ezután következik a körmönfont udvarlás, a leánykérés, a kompromittálásmajd a házasságkötés kikényszerítése, végül Noszty Feri lelepleződése és kényszerű továbbállása. Az úri família tehát megszégyenül, de Noszty Feri utolsó szavai sejtetik: a dzsentri életvitele nem fog megváltozni. A Nosztyak közös vonása a gondtalan életélvezet: a kártya, a sörházbeli kuglizás, a dorbézolás. Ide tartozik a költekező udvarlás is, mely egyúttal a megkaparintható vagyonok behálózására irányul, és az élősködő életvitel fenntartását célozza.
Noszty Feri úri svihák" (a Beszterce ostromából a Behenczy bárók és más hasonló Mikszáth-figurák rokona, a dzsentri életvitel megtestesítője. Tóth Mihály és Tóth Mari magatartását az anyagi biztonság erős alapokon tartja. Tóth Mari már amerikai lány", szabad levegőn és szabad beszéden" nevelkedett. A két tábor közti ellentétet kitűnő jellemrajz és környezetrajz teszi realisztikussá.