ADATLAP
A Pendragon legenda
Egy fiatal magyar tudós XVII. századi misztikusok után kutat a British Museum könyvtárában. Earl of Gwynedd, a Pendragon család feje meghívja várába, és Mrs. Eileen St. Claire, egy csodálatos fiatal nő, titokzatos gyűrűt küld az Earlnek az ifjú tudóssal.
Így kezdődik Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerű szatirikus detektívregénye, amely a legendákkal teli, varázsos walesi tájra viszi el az olvasót, ahol a képzelet szülte kísértetvilág a kor valóságos kísérteteivel ütközik össze egy hatalmas örökségért folyó izgalmas hajsza keretében....
Farkas Csilla véleménye:
Lebilincselő, jól kidolgozott történet kifinomult humorral. Számomra kicsit lassan olvasható, mert figyelni kell a részletekre. A fordulatokban gazdag történet végére nem mindenre kaptam meg választ, így tovább gondolható és még sokáig foglalkoztatja a fantáziámat.
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Szerettem olvasni a könyvet. Egyébként is szeretem Szerb Antal stílusát. Elvisz bennünket Wales-be, hogy részesei legyünk egy misztikus bűnügyi történetnek. Jókat mosolyogtam rajta. A regény jobban tetszett, mint a film.
Fekete Nóra véleménye:
Nagyon örülök, hogy a Kihívás miatt kezembe kerülhetett Szerb Antal zseniális könyve. Egy káosz mai szemmel nézve "...., egyszerre bűnügyi, humoros, kalandos regény - s ugyanakkor mindennek paródiája is." Elvitt a történet, a vég már szürreális lett. Mit is olvastam? "....szatírikus kísértettörténetet."
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Ez volt az első könyv amit olvastam Szerb Antaltól, a történet nem annyira fogott meg, de összességében könnyen olvasható volt, néha elvesztem a Pendragonok misztikus történetében. Valahogy nem igazán kötött le a szálak kibogozása, viszont a főhős, Bátky karaktere szimpatikus volt, Lene a segítő is mosolyt csalt az arcomra. Volt benne humor, titokzatosság, gyilkosság, a végét nem így képzeltem el.
Tóth Dominika véleménye:
Szerb Antaltól most olvastam először. Csupa jó kritikát láttam vele kapcsolatban, így magas elvárásokkal kezdtem neki ennek a könyvnek. Valószínűleg túl magasakkal, amiket sajnálatos módon nem váltott be a regény. Olyan egynek elmegy, de nem az a fajta, amire évek múltán is emlékezni fogok egyáltalán. Ennek ellenére jó könyv, de inkább csak átlagos szerintem.
Lajkó Fanni véleménye:
Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni ez a könyv. Elolvasnám másodjára is, és szerintem el is fogom. Olvastatta magát, magával ragadó volt. Nagyon tetszett benne az, hogy erősen elő kellett venni a fantáziát, a mögöttes tartalmakra, szimbólumokra igencsak oda kellett figyelni. Egyértelműen tetszett ez a könyv, nem szimplán csak egy szórakoztató olvasmányként hatott rám, hanem ténylegesen adott valami többet.
Bali Szilvia véleménye:
A könyvkihívásban igyekszem olyan írók műveit olvasni, akiktől korábban még nem olvastam. Szerb Antal is ide tartozott eddig. Nagyon nem bántam meg, hogy a kezembe vettem ezt a könyvet. Izgalmas, lebilincselő, alig tudtam letenni a könyvet. A történetből adódóan nagyon jól kell használni a fantáziánkat, hogy a rejtélyes, veszélyes, izgalmas részeket jól át lehessen élni. Nekem sikerült.
Zsolt Mesterházi véleménye:
Bátky János bölcsészdoktor (kérem, ne nyúljon semmihez) az ősnyomtatványok és főképpen a nők nagy kedvelője, Angliában tartózkodva, hirtelen és váratlanul egy izgalmas és szövevényes történet közepében találja magát. Legendákkal teli walesi táj, bűnügyekkel tarkított küzdelem egy vagyon megszerzéséért., szórakoztató tanulmány a rózsakeresztesekről. Krími? Krímiparódia? Kísértethistória? Mindegy. Szórakoztató, izgalmas olvasmány.
Bősz Lilla véleménye:
Nem vagyok épp nagy rajongója a misztikus témáknak, szabadkőművesekről és rózsakeresztesekről szóló műveknek és krimiket is csak nyaralni szoktam magammal vinni, hogy legyen valami könnyedebb is nálam. Dan Brown-t is csak azért olvastam, mert hozzá tartozott az általános műveltséghez. Nos, A Pendragon legendával is így vagyok. Szerb Antalt kell olvasni, mert hihetetlen humán műveltségét úgy lehet élvezni a könyvein keresztül, hogy az ember nem frusztrálódik közben saját hiányos műveltésge miatt. Mint krimi tetsztett a könyv, de összességében nem az én világom.
Sárközy Kitti véleménye:
Lehetetlen letenni, zseniális alkotás. Szórakoztató, humoros, elmés. Abszolút kiszámítható a végkifejlet, de Szerb Antalnál nem is ez a fő, sokkal inkább az a kifinomult stílus, amit a "felesleges tudományok doktoraként" képvisel. Nem ez az első regényem tőle, de még mindig lenyűgöz átfogó tárgyi tudásával... hogy mást ne mondjak, saját korában, de valószínűleg még ma se sokan tudják mi is az az axolotl...
Schwarcz Kriszti véleménye:
Ezt a könyvet bármikor újra olvasnám, szórakoztató, izgalmas és humoros. Büszke vagyok rá, hogy az eredeti kiadás van meg nekem, sárga lapokkal, néhol kicsit foltos, de érződik rajta a régi könyvek illata :) Egyik kedvenc könyvem, könyvmolyoknak pedig alapmű!
Bódi Ági véleménye:
Csak szuperlatívuszokban hallottam róla beszélni, de mivel az Utas és holdvilág nem tartozott a kedvenceim közé, sokáig tartott, mire bizalmat szavaztam neki. Érdemes volt! Minden volt benne, ami a minőségi kikapcsolódáshoz kellett, leginkább a humora lepett meg. Többször hangosan felnevettem, pedig nem vagyok az a típus.
Benkő Ella véleménye:
Könnyen olvasható, humoros, kísértetes, misztikus krimi. Vagy valami hasonló. Számomra a különböző szereplők bemutatása volt a legszórakoztatóbb, néha Rejtő Jenő jutott az eszembe. Úgy gondolom hangoskönyvként meghallgatom, mert tisztázni kellene egy pár részletet.
Kis-Szótér Andrea véleménye:
Roppant szórakoztató írásmű. Könnyed, humoros, ahogy misztikát keveri a tudományos meglátásokkal. Baromi jó, komolyan, minden sorát, imádtam,s ahogy elkalauzolt minket a karosszékben ülve Wales mesés tájaira, annyira klassz volt. Pörgős volt, izgalmas, rejtélyes, szóval csak a kalapomat tudom megemelni Szerb Antal előtt. Még több ilyet nekem ide!
Zohar Csé véleménye:
Szerb Antal több, mint 80 éve írta meg ezt a regényt, mégis annyira mai, vagy talán annyira időtlen. Bármikor olvasható, újraolvasható, érdekfeszítően letehetetlen. Elrepít egy varázslatos világba, humorral, iróniával, és filozofikus mondanivalóval. Ha nem az Utas és holdvilág lenne a kedvencem tőle, akkor bizony A Pendragon legenda lenne. :)
Szerencsés Dorka véleménye:
Mesteri. Már a műfaji behatárolás is lehetetlen (de miért is akarnánk beskatulyázni?). Detektívregény, kísértethistória... Olvasva a többiek véleményét a könyvről feltűnt, hogy sokan nem veszik észre benne a paródiát. Pedig a könyv szerintem a detektívregények és kísértethistóriák mesteri paródiája is. És így is kell olvasni. Egyébként nem hiányzik belőle a Szerb Antalos sokoldalú ismeretterjesztés sem.
Juhász Beáta véleménye:
Én Szerb Antaltól eddig csak a Magyar irodalom történetét ismertem, ezért érdekes volt más területen is megismerni. A könyv tetszett, könnyed, misztikus szálakkal befonva, érdekes karakterekkel.
Koltai Krisztina véleménye:
Nem tudom, miért nem sikerült eddig túljutnom az első néhány oldalon, de most végre befejeztem a regényt. A titkokat sejtető címből fakadó elvárásaim beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, az pedig különösen üdítő meglepetés volt, hogy a karakterek, a helyzetek, a megfogalmazás régi kedvenc íróm, Rejtő Jenő stílusára emlékeztetett. Abszurd humor, misztikum, fokozódó izgalmak... Egyedül a vége az, ami csalódást keltett. A történethez méltó nagy "leszámolásra" vártam, ehelyett egy lázálomszerű zagyvaság és a főszereplő úriemberek közti magyarázó párbeszéd fedte fel a nagy rejtélyt. Aztán jött is a Vége főcím, és mindenki ment a maga dolgára... Kár, hogy a végére elfogyott a puskapor.
Gere Ágnes véleménye:
Ez igazán kellemes olvasmány, remek kikapcsolódás volt. Csipetnyi miszticizmus, ismeretterjesztés ötvözete egy detektívregénnyel. Szerb Antal mindvégig fenntartotta az érdeklődést, izgalmak izgalmakat követtek. Néhol elég kiszámítható, de azért alapvetően jó kis kaland volt.
véleménye:
Izgalmasnak tűnik az elején: ódon kastélyban összegyűlő emberek, titokzatos hangok, titokzatos események, és végül egy gyilkosság. Azt gondoltam, innentől jól kinyomozzák, ki a gyilkos, de nem. Zavaros alakok kerültek elő (a múltból?), akik többszáz évesek is voltak (?), és birtokolták a halhatatlanságot, vagy legalábbis valami hasonlót. Nem is nagyon lett számomra tiszta, hogy tulajdonképpen ki is volt akkor a gyilkos? Jól indult a történet, de a vége már nem tetszett.
Ublauer Éva véleménye:
Szerb Antaltól is most olvastam először és benne se csalódtam. Nagyon tetszett hogy magyarként írja magyaroknak a könyvet. Nem másítja meg magát ő a misztikus Walesbe is macyarként érkezik és úgy is távozik. A szereplők kidolgozottak volt rajta mit izgulni egyszóvalfantasztikus élmény volt egy fantasztikus magyar írótól.