ADATLAP
A Rosie projekt
„Egész életemben azért kritizáltak, mert állítólag nincsenek érzelmeim – mintha ez valami végzetes hiányosság lenne." Don Tillman, az Asperger-szindrómás, furcsa, mégis elbűvölő és igen sikeres genetikusprofesszor számos kudarc után arra a következtetésre jut, hogy agya nincs romantikára „drótozva", noha szerinte logikusan „nők széles skáláját kellene vonzania". Ám amikor idős szomszédasszonya, Daphne meggyőzi, hogy értékelje át a lehetőségeit, Don a maga rendezett, tényekre építő módján belefog a feleségprojektbe. Kidolgoz egy kérdőívet, amelynek segítségével megtalálhatja a tökéletes társat: azt a megbízható, absztinens, nem dohányzó nőt, aki beleillik fegyelmezett életébe… A Rosie-projekt egy végtelenül szórakoztató utazás az enyhén autisztikus Don világába, aki egyszerre kacagtató és szívszorító csetlés-botlása során többet tud meg önmagáról, mint amennyit valaha lehetségesnek gondolt. Graeme Simsion új-zélandi születésű ausztrál író megható és ironikus regénye immár több mint 40 országban ejti rabul a humoros kalandokra éhes olvasókat....
Szalai Adél véleménye:
Szórakoztató, vicces. Valljuk be mindenkinek vannak elvárásai a leendő partnerét illetően. talán nem olyan "komoly" rendszerbe szedett mint a professzor úrnak. Aztán jön valaki aki miatt képesek vagyunk mindent felrúgni, már nem fontos, hogy kék, vagy barna a szeme, 170 cm vagy 2 méter, dohányzik, iszik, bulizik....stb Feltétel nélkül beleszeretünk, és képesek vagyunk MI változásokkal előrukkolni, hogy megtartsuk, mert azt hisszük, mi vagyunk kevesek hozzá. Ez a kicsit "lökött" férfi szemszögéből olvasni elég humoros volt. Mint tudjuk, ha egy pasi megakarja hódítani szívszerelmét, akkor annak nem állhat útjába semmi, számára nincs lehetetlen. Örülök, hogy végig olvastam, az első pár oldalon voltak kétségeim, hogy nem olvasom el, de a két napomat amíg tartott feldobta!
Névte Lenke véleménye:
Van nekem egy csodálatos kiscicám, Merlin. Akciós cica volt, mert kacska a farkincája, ennél fogva "hibás". Sosem értettem ezeket a dolgokat, hogy egy élőlény "hibás". De felmerül bennem a kérdés, ha nem lenne a kacska farkincája, ugyanolyan lenne a személyisége? Talán nem ragaszkodna ennyire hozzánk, vagy nem csinálna kreatívabb dolgokat, hogy kompenzálja ezt a "hiányosságot". Az már nem az én imádni való macskám lenne.
A könyv főhőse Don Tillman professzor is más, mint az átlag. Részben, mert Asperger szindrómás. De ez csak egy része az ő csodálatosan furcsa lényének, amit nem lehet csak úgy felcímkézni egy szindrómával. 
Vida Szandra véleménye:
Sokan a vicces kategóriába sorolták, éppen ezért én is ide soroltam, de minden volt csak az nem. Nem mondom, hogy rossz könyv volt, de alapban ellene vagyok az ilyen műveknek. Sokkal szebbnek mutatják az egyes „betegséggel” élők életét, mint a valóságban. A folytatására már nem is vagyok kíváncsi.
Gintli Júlia véleménye:
A jelek szerint "divatba jöttek" az autizmus spektrumzavaros emberek... Az Esőember még a könnyeinkre pályázott, de újabban már vígjátéki elemmé lépett elő, hogy az Asperger-szindrómás emberek mennyire másképp látják a világot, és milyen kevéssé tudják dekódolni embertársaik reakcióját (lásd még: Agymenők).
A szerző ügyesen egyensúlyoz: aspergeres zseni főhősét sikerül hitelesnek és rokonszenvesnek ábrázolni, a könyv szórakoztató, olvastatja magát.
Bennem azért él egy halvány kétely az idilli happy end-del kapcsolatosan, de remélhetőleg a folytatás meggyőz...
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Nagyon szerethető főhős, végig drukkoltam, hogy megtalálja a párját. vicces volt sok szituáció, és az, hogy mennyire másképp gondolkodhat valaki, bár ehhez még az sem kell, hogy Asperger-szindrómás legyen. A folytatást is szívesen elolvasnám.
Nagyné Jánvári Andrea véleménye:
Először az első pár oldal után nem tetszett, félretettem, mást olvastam. Majd ismét elővettem, és végül megszerettem a kicsit furcsa, különc Dont. Nagyon érdekes, sokszor vicces egy Asperger szindrómás férfi fejével látni a női nemet. Fura elvárásai kitételei vannak a leendő barátnővel szemben, sok vicces helyzetet teremtve ezzel, de aztán az élet teljesen felülírja az elvárásait...
Viszont fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy egy Asperger szindrómás beteg milyen mértékben tud megváltozni a szerelem, vagy egy kapcsolat hatására, de meggyőzhető vagyok:-)))))
Zsaklin Jády véleménye:
A könyvről szóló ajánlót egy népszerű hetilapban olvastam, már akkor is elhatároztam, hogy egyszer elolvasom. Egy asperger szindrómás férfi feleségkereső projektjéről szól, de a történet humoros, egyáltalán nem csöpögő, túl romantikus iromány. Nagyon élvezetes olvasmány, ajánlom mindenkinek!
Szilágyiné Orsolya véleménye:
Nem ezt vártam. Sokkal jobb lett, mint gondoltam. VÉgig nevettem. Nagyon tetszik a főszereplő, pedig az ilyen kategóriájú emberek nálam is kihúzzák a gyufát. Németül olvastam, szóval volt egy két homályos pont, de már alig várom, hogy nekiláthassak a következő résznek. Természetesen németül :)
Gaál Istvánné, Edit véleménye:
Don Tillmann igazi bogaras tudós képében tetszeleg, genetikus professzor. Kezdetben idegesítő szokások jellemzik, majd egyre inkább szerethető figurát személyesít meg. Kérdőív segítségével akarja megtalálni a tökéletes társat… Szórakoztató, vidám könyv, ajánlom mindenkinek, aki könnyed kikapcsolódásra vágyik.
Bankó Sarolta véleménye:
Ez a könyv tényleg vicces :D, nagyon sokat lehet rajta nevetni. A főhős folyamatos változáson megy keresztül, a kényszeres mindennapokból sikerül kiszakadnia és Spoiler: bár nem úgy és nem olyan szempontok szerint amit kitalált, de azért sikerül neki feleséget találni.
Egy kicsit Sheldon Cooper feeling, aki megunhatatlan :)
Kovács Dóra véleménye:
Valami könnyedre vágytam, valami kicsit szerelmesre, kicsit viccesre, ami azért nem csöpög a romantikától, tekintve, hogy nem vagyok oda sem a csöpögős romantikáért sem egyéb ilyesmikért. Romantikus regényeket sem igazán olvasok, így az alcím egy kicsit megnyugtatott. Végtére is, ha ésszerű szerelem, akkor a jó lesz! Bár elég ellentét a kettő, mert eddig úgy tudtam, hogy minden a szerelem csak nem feltétlen ésszerű.
Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kikapcsolódni, de közben gondolkodni is. mert azért van min gondolkodni, meg persze érdekes felvetések vannak, miszerint mennyire etikus ellopni keneteket és apasági teszteket végezni sutyiba az egyetem laborjában :D

Oh és igen… sorozat! Pedig úgy reméltem, hogy végre egy könyv, olyan szépen le is van zárva és hát kiderült, hogy van folytatása -.-” alig vagyok ám morcos!!!
Bővebben a blogomban:
http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2015/04/az-1500-elolvasott-konyv.html
Maksai Ági véleménye:
Vicces, romantikus, szurkolós könyv volt! Ez a a humor, amit imádok. Az ember elképzeli, ahogy a főhős teljes komolysággal közli azt a sok "okosságot", amit a saját érzelmi életéhez fűz, de teljesen oda nem illő tudományossággal... "- Szeretnél velem hazataxizni? Az ötlet a károsanyag-kibocsátás ésszerű csökkentésének tűnt." És közben tényleg szurkoltam, hogy rájöjjön, hogy szerelmes. Remélem lesz belőle film, nagyon filmrevaló történet és karakterek.
Közösségi Ház Balatonmáriafürdő véleménye:
A főhős asperger szindrómás professzor felséget keres és a maga sajátos módszereivel teszteli a nőket.
Botladozása a nők között és kapcsolatok között nagyon szórakoztató. Persze azért mert az ember belegondol - Vajon mi mit tudunk egymásról és mi a normális viselkedés?