ADATLAP
A Szent Imre-induló
A Szent Imre-induló éppolyan magával ragadó, izgalmas olvasmány, éppolyan érdekfeszítő történet, mint Moldova György eddigi regényei. Megrendítő a mű témáját szolgáltató életanyag, az író olyan kérdést állít regénye középpontjába, amiről irodalmunkban ritkán esik szó, ilyen formában talán még föl sem vetődött. azt nevezetesen, hogy a magyar történelem leggyászosabb korszaka, a magyar nép legnagyobb társadalmi, politikai, erkölcsi válsága után – maga a fasiszta háború, a népirtás, az anyagi, szellemi és erkölcsi javak vandál pusztítása után – milyen közérzettel érhette meg a felszabadulást Moldova regényének főhőse – egyik főhőse – , a tizenkét éves Kőhidai Miklós, aki százezres tömegek kiirtásának rettenetében élt, és bár ő maga fizikailag túlélte a borzalmakat, szinte gyógyíthatatlan lelki sérülésekkel került ki a pokoljárásból....
Gyöngyi Vörösné Molnár véleménye:
Egy kollégám ajánlotta fel, hogy hoz nekem Moldovától olvasnivalót, hogy a monogramos kategóriára is meglegyen az odaillő kötet. Az, hogy ezt a könyvet hozza el, már az én választásom volt. Mostanában elég sok hasonló témájú könyvet olvastam, pedig tartalmát tekintve ezekről a történetekről szoktam azt mondani, hogy "bár hihetném, hogy fantáziaszülemény az egész". Mint a többi kötet, sajnos ez sem a képzelet játéka, hiteles leírás egy korról, amit némelyikünk szülei még átéltek, amiben féltek, éheztek, és fáztak.
Ami számomra a legeslegijesztőbb mégis a könyvet olvasva, hogy nem tudok szabadulni a gondolattól: ha most, a mai világomban/világunkban, itt Magyarországon valamely politikai, vagy mondvacsinált okból háború, vagy belső viszálykodás törne ki, ma is ugyan úgy lenne ember embernek farkasa, mint ezelőtt pár évtizede.