ADATLAP
A Tengerszemű Hölgy
Egy nő, akinek szeme tengerszem, a csodát jelenti a szemébe pillantó férfi számára....
Juhász Ildikó véleménye:
Még általános iskolás koromban ajánlotta az unokanővérem, akkor nem igazán éreztem késztetést, hogy elolvassam. Gondoltam, a könyvkihívás keretein belül megejtem. Nehéz olvasmánynak bizonyult a sok régies, illetve idegen szó miatt. Elég sűrűn hátra kellett lapoznom a szómagyarázatokhoz, hogy teljesebb képet kapjak az író mondanivalójáról. A tengerszemű hölgy Jókai első szerelme. Mondanom se kell, beteljesületlen. Erzsike és Jókai útjai többször is keresztezték egymást. Egyrészt Jókai életútját ismerhettük meg, másrészt Erzsikéét. A végén azon gondolkodtam, hogy mennyire más lett volna Erzsike sorsa, ha Jókai mellett köt ki. Nagyon elszomorított a vége.
Sipos Magdi véleménye:
Az egyik kedvenc írómnak ezt a regényét még nem olvastam, kár lett volna kihagynom.
A tengerszemű hölgy életével párhuzamosan az író saját életéről, jogász éveiről, pályájának kezdetéről, Petőfivel történő barátságáról, nősüléséről, a szabadságharcról, annak bukásáról és a bujdosásáról, majd az újrakezdésről ír.
Erzsike, az író első szerelme gazdag származású, szeretetre, szerelemre vágyó nő. Élete nagyon kalandos. A mindenkori kiszemelt férfi miatt hol parasztasszony, hol hírvivő férfinak öltözve a forradalom idején, majd katonafeleség lett. Legutolsó férje egy protestáns néptanító, aki mellett lelkileg teljesen megtört nővé válik. A mindig alkalmazkodó asszony olyat tesz, hogy börtönbe kerül. A nő ilyen hirtelen változása miatt felmerült bennem egy kérdés, mégis igaz az a mondás, hogy szeretet és gyűlölet egy tőből fakad?