ADATLAP
A Toynbee-átalakító
A világ egyetlen időutazója száz év elteltével végre feltárja a titkát.
Az Orient Expresszen egy kísértet is utazik.
Egy öregember a rendezett múltján keresztül a végzetes jövőjét próbálja megváltoztatni.

A Toynbee-átalakító egy olyan gyűjtemény, mely Bradbury régi és új olvasóit egyaránt megszólítja. A legtöbb történet életünk ismerős szobáiban és tájain, gyakori gondolatainkban és emlékeinkben kezdődik, hogy aztán a képzelet legtávolabbi zugaiba repítsen. Bradbury lebilincsel bennünket, ahogy a történetei kibontakoznak, és a valóság titkos repedéseiben feltárul a csodálatos és a váratlan.

Az 1988-as kötetnek több novelláját is televízióra alkalmazta az HBO a Ray Bradbury Színháza című sorozatban....
Ferling Szonja véleménye:
A korábban olvasott Bradbury-novellák esetében is jellemző volt, hogy némelyiket teljesen elfelejtem, már rögtön az elolvasás után, viszont mások meg kifejezetten nagy hatással voltak/vannak rám, elgondolkodtatnak, eszembe jutnak azóta is. Ilyen ez a kötet is. Némelyik történetet már most sem tudom felidézni, de a legtöbbet imádtam. A legjobban a címadó történet tetszett, de az Orient-Expresszen utazó kísértet, egy múltba visszautazó, és a jövőn változtatni próbáló ember, és az önmagának gyónó pap története is nagyon megfogott.
Bradbury minden története tud valamit, amivel elvarázsol. Szeretem, hogy egyszerre mély és misztikus, és fantasztikus, de közben szépirodalmi is az egész. Tetszenek a szépen fogalmazott mondatok, az emberi (úgy, mint egyszerre jó és rossz tulajdonságok által egyaránt befolyásolt, életszerűen viselkedő) szereplők, a mondanivaló tömörsége és mélysége.
És minden egyes elolvasott történet után csak egyre lelkesebb vagyok, hogy még szeretnék olvasni tőle. Sokat!