ADATLAP
A Viskó - Ahol a tragédia megütközik a örökkévalósággal
Több, mint 333 napja a magyar toplisták élmezőnyében!
Világszerte több, mint 20 millió eladott példány!
Immár a 8. utánnyomását veheti kezébe A Viskó című, világszerte páratlan sikernek örvendő regény Magyarországon is rohamosan növekvő olvasótábora... A Viskó (The Shack). Egy regény, aminek sikerével - és tartalmával - még a Forbes Magazin is foglalkozott! Nem gyakran fordul elő! (2009. június 8.) Egy, a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó (A Viskó) egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik, ahol izgalmas találkozások során a megbocsátás gyógyító ereje és hatalma is felragyog a sebzett szív számára. William P. Young megrázó regénye az utóbbi idők egyik legnagyobb könyvsikere, rövid idõ alatt több mint 20 millió példányban fogyott el! A sok vitát kiváltó regényről azt tartják, hogy olyan hatással lehet a mai nemzedékre, mint a Zarándok útja a maga idejében. A sokat megélt színésznő, Demi Moore a Twitteren keresztül ajánlotta rajongóinak és férjének, mivel Ő maga "sorsfordító erejű" üzenetre talált a könyv elolvasása közben....
Vigh Ágnes véleménye:
Szegény műről olvastam jó sok hideget és meleget, de leginkább az előbbit. Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy eléggé realista vagyok, ebből és a sok negatív véleményből kifolyólag nagyon nehezen kezdtem hozzá, félve olvastam az elejét. Aztán megindult a regény egy kicsit sem szokványos előszóval, így kezdett kifejezetten érdekelni. Megtudtam, hogy a könyv igaz történeten alapszik, ráadásul a főszereplő közeli barátja írja, aki még a történetben is elég nagy szerepet kapott (bár ez csak az utóhatásnál tudatosult bennem).
Nem egy egyszerű, sőt, egy rendkívül összetett alkotásról van szó, kissé zavarodott az első fele, folyamatosan figyelemmel kell követni, hogy mi történik, mert nem könnyű elkapni a fonalat. Ezt a könyvet tudatosan meg kell próbálni megérteni és elfogadni.
Kezdetben tehát elindul egy szál, mely által megtudhatjuk, hogy főszereplő férfinkat fizikálisan bántalmazta a saját apja. Mack megszökött ebből az életből, apja pedig később meghalt. Mára Mackenzie-nek családja van, ami gyerekekből és a szerethetővé alakított Nanből áll. Az igazi bonyodalom akkor indul, amikor Mack és a gyerekek (Nan nélkül) elindulnak táborozni. Ott megismerhetünk még néhány - a végkifejlet szempontjából jelentéktelen - családot, általános dolgokat csinálnak; apuka történetet mesél, a gyerekek kérdezősködnek, barátkoznak, imádkoznak. Csakhogy egy kenus baleset miatt a legkisebbik lány, Missy egyedül marad. Mack a két nagyobbik gyermeket próbálja segíteni, de mire visszaérnek a táborhelyre, Missy sehol sincs. Következik a protokoll; rendőrség, nyomok keresése, kérdezősködés. Végső soron egy tetthelyen hagyott katica által rájönnek, hogy sorozatgyilkossal van dolguk, majd a címben említett viskóban megtalálják a véres ruhadarabot is. Missyt meggyilkolták.
Három évvel később folytatódik a történet, Mack nem tudott
Horváth Barbara véleménye:
Szkeptikusan álltam a könyvhöz a vallásosság miatt. Magamtól biztos, hogy soha nem vettem volna a kezembe, egy barátom ajánlotta, ezért mertem belevágni. Az eleje nagyon izgalmas volt, aztán utána sok lett a könyv... sok volt a vallásos párbeszéd, sok olyannal, ami engem sajnos nem fog meg, így egy kicsit szenvedtem vele. Nem érzem úgy, hogy ez számomra sorsfordító olvasmány lenne, bár a megbocsátásról szóló rész tetszett, abból bőven lenne mit tanulnia az emberiségnek. Én ezt a könyvet inkább vallásos embereknek ajánlanám.
Kornélia Jolán Finta véleménye:
A vallásos könyvek, az én komfort zónámon abszolút kívül állnak. Egy barátomnak vásároltam meg a könyvet, hogy neki tetszeni fog, de úgy döntöttem, ez a kihívás része, hogy olyat olvass , amit nem szoktál.
A könyv témája megfogott, maga az alaptörténet sem könnyű, egy gyermek elvesztése, a szülők szenvedése, és az effajta hit elvesztése. Viszont a vallásos téma is azzal fogott meg, hogy nem a fanatikus papi hitvallás, nem az egyház fellöli megközelítés. Hanem az erköklcsi része , megbocsájtás, elfogadás egyfajta megsegítése, szemléletváltással, gondolkodás mód olyanterűelgondolűsa, ami laikus embernek is érthető és egyben átérezhető.
Ajánlom mindenkinek, nagyon jó könyv.
Kaulics Krisztina véleménye:
Kétkedve álltam neki A viskó olvasásának, ugyanis rengeteg jó véleményt és elismerő megjegyzést hallottam róla, ráadásul a témája is meglehetősen különös. Az eleje nagyon jól indult, tetszett a tempója, a stílusa, a szereplők magukkal ragadtak. A történet valóban tragikusnak hatott, és még a katicás gyilkos megnevezés sem volt olyan röhejes a szememben, mint amilyennek elsőre hangzik. Később, miután a valódi cselekmény beindul, egyszerűen ellaposodott. Sok mindennel nem értek egyet, de mivel a fülszövege is azt írja, hogy ez nem "teológiai értekezés" nem gondolom azt, hogy egyeznem kellene a véleményemnek a benne foglaltakkal. Ennek ellenére falsul hangzott az egész, a zárása pedig korántsem volt megnyugtató. Összességében azonban tetszett.
Homlok Renáta véleménye:
Megértem azokat, akik odáig vannak érte, de azokat is, akiknek nem teszik ez a könyv. Egy jó könyv megosztja az embereket. . Én nem szerettem bele, csak simán tetszett, a gondolkodásomat sem változtatta meg, nem volt katartikus élmény, de maga az elgondolás egész jó. Legyen akár hívő vagy hitetlen az ember, szerintem már csak kíváncsiságból is bárki eltöltene egy hétvégét a Szentháromsággal. Aztán az, hogy ott mit tapasztal, vagy mit szeretne tapasztalni, na ugye ez a kérdés. Meg az, hogy mindazt, ami nem a saját elképzelése szerint alakul a könyvben azt, hogy tudja feldolgozni/elfogadni.

A könyv tetszése vagy nem tetszése egy kicsit talán hozzáállás kérdése is, persze ez sok minden mással is így van. Aki megnyugvást keres, az megnyugvást talál, aki megbocsájtást azt megbocsájtást, aki Istent keresi, megtalálja, aki bosszankodni akar közben, az bosszankodni is fog, aki elhatározta, hogy ez úgysem fog tetszeni neki, annak nem is fog, aki meg már a gondolatát is szerette, az szeretni is fogja. Én semlegesen álltam hozzá, végig semleges is maradtam. Persze volt pár idézet, ami megfogott, ami elgondolkodtatott, de ez talán nem is meglepő.
Ha nem negatív előítéletekkel áll neki az ember, akkor a könyv olvasható.

Megjegyzendő, hogy a végén, a segítsük reklámozni, adjuk ajándékba, népszerűsítsük stb.. bejegyzés nem kellett volna. Az ilyet nagyon - nagyon nem szeretem.
Antal Margit véleménye:
Nem könnyű olvasmány, de nem is vártam ezt el.Szomorú és megrendítő, hogy egy családi tragédia kellett hozzá, hogy a főhős, Mac el kezdje keresni az utat Isten felé.Eléggé meglepő, hogy ehhez is egy " üzenet" kellet a postaládában Papától.Persze ez sem az, aminek látszik.Érdekes elgondolás a Szentháromság ijedtén felosztása, nem így gondolkodtam erről eddig.Persze az egyáltalán nem lep meg, hogy európai ember nem szerepel a három tag között... Elgondolkodtató ez is, mint sok vallásfilozófiai eszmefuttatás a műben. Egyik másikkal egyet is tudok érteni ( pl. nincs szükség kreált közösségekre vagy akár " földi helytartókra" megtalálni az Istenhez vezető utat), párral nemigazán. Azért maradtak még megválaszolatlan kérdéseim.. Ami viszont a végét illeti, amiatt becsapva érzem magam. Végig " bekajáltatja" a hívó üzenetet, majd kiderül, hogy nem úgy van az, kell a személyes tragédia ( baleset), ha találkozni szeretnél Vele/Velük.Vagyis mégsem olyan " egyszerű" a hozzá vezető út. Hamarosan jön a film. Már nagyon várom !
Markó Andi véleménye:
Nem túl gyakran olvasok vallásos témájú könyveket, de ez tetszett, nem bántam meg. Megnyugtató a tudat, hogy vannak emberek, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak. Hogy "sorsfordító erejű olvasmány" volna, azt nem tudom, de valóban más szemmel láttatja a világot, mint azt megszoktuk, s talán megnyugtató választ ad néhány kérdésre.
Markó Andi véleménye:
Nem túl gyakran olvasok vallásos témájú könyveket, de ez tetszett, nem bántam meg. Megnyugtató a tudat, hogy vannak emberek, akik hozzám hasonlóan gondolkodnak. Hogy "sorsfordító erejű olvasmány" volna, azt nem tudom, de valóban más szemmel láttatja a világot, mint azt megszoktuk, s talán megnyugtató választ ad néhány kérdésre.
Melinda Csatlós véleménye:
Igazán megható. Egy családi tragédián keresztül mutatja be a lelki folyamatokat és azt, hogy a baj után miként talált rá Istenre az apa és ezáltal belső békéjére is. A könyv vége szívszorító, mikor a már túlvilágon lévő kislányával találkozik, aki abszolút nem bánkódik, hogy már ott van....A Szentháromságot különböző nemzetiségű, bőrszínű és nemű emberek személyesítik meg....pont nem olyan, amilyet elképzeltem...
K Zsuzsi véleménye:
Szerintem nagyon aranyos ez a könyv. :) Mármint persze egy tragédiát nehéz aranyosnak nevezni, és nem is arra gondolok ezalatt. Azon átjutni nehéz volt, mert nehezen bírom az ilyesmiket, hát még ha gyerekről van szó.. Ami utána következett, az viszont nagyon tetszett. :) Ahogy a Szentháromság ábrázolva van, szerintem tök jó. Persze, megértem azokat is, akiknek ez már sok, a humorérzékük egyszerűen nem ilyen, erről persze nem tehet senki. Nekem azért tetszett ez az egész megjelenítés, mert valahogy pont azt próbálja sugallni, amit sokszor hiányolok az „átlagos hívő felfogásból” (nem tudom most ezt jobban kifejezni, bocsánat), hogy ez az Istennel való kapcsolat dolog szerintem nem egy távolságtartó vagy csak szabályokból álló kapcsolat, hanem olyan, mint egy különleges hétköznapi barátság. Arra gondolok, hogy nem egy felettes vagy ilyesmi, hanem sokkal inkább a legjobb barátod.

Abban viszont egyetértek a negatív hozzászólokkal, hogy a szöveg valahogy nem tökéletes, amit sajnos jó angol tudás hiányában nem tudom, hogy az írónak vagy a fordítónak tulajdonítsak, de persze ez valahol mindegy is. Néhol nagyon ismétli magát Young, néhol viszont az a megérzésem, hogy csak a magyar szöveg lett kissé gagyi. (Egyébként az ismétlés lehet, hogy jól is jön néha, ha fáradtan olvassa valaki és nem jut el minden mondat az agyáig. :) ) Azért sajnálom, mert még ha ebből a szempontból is jó lenne, akkor még sokkal sokkal jobb lehetne a könyv. :)

Ami még egyébként tetszik benne, hogy tök jó mondatok vannak benne. Vannak dolgok, amiket nagyon találóan fejez ki.

Szóval összességében szerintem érdemes elolvasni, akár nem hívőként is talán, de hívőnként egy próbát mindenképp érdemes tenni, aztán ha nem jön be, hát nem jön be. :)
Szücs Eszter véleménye:
A könyv összefoglalóját elolvasva keltette fel a figyelmemet. Isten létezése vagy nem létezése nagyon sok emberben kérdésként merül fel. A könyv nagyon jól szemlélteti, hogy milyen különös helyzetekben és formákban találkozhatunk Istennel.
Az elejével egy kicsit nehezen boldogultam, de utána nagyon gyorsan pörögtek az oldalak a kezem alatt. Nagyon vártam a végkifejletet.
Mindenkinek vannak nehéz időszakok az életében. Én magam is megéltem egy jó párat, amikor a miértekre keresünk választ.
Igen a miértekre sokszor nem kapjuk meg a választ csak bízunk benne, hogy van értelme.
Valaki talán tényleg irányítja a sorsunkat, saját magunkon kívül.
Szomorúan, de mégis megnyugvással töltött el a könyv elolvasása.
F Lívi véleménye:
Keresztanyámtól kaptuk kölcsön a könyvet. Fenntartásokkal, de azért kíváncsian álltam neki elolvasni a történetet. Az első pár fejezet elég döcögősen indult számomra, de reméltem ez változik a későbbiek során. És végül tényleg beindult a történet. Már már kíváncsian vártam mi fog történni, mi lesz a szereplők kővetkező lépése.
Ugyanakkor folyamatosan elgondolkodtatott, vártam a miértekre a választ. Talán pont ezért is kicsit csalódás volt, mikor a köny végére értem, mivel hiányérzetem maradt. Számomra nem válaszolódott meg minden kérdés.
Lehet egyszer újra előveszem és elolvasom, hátha akkor megkapom a hiányzó válaszokat / megértem, amit meg kell...
Antal Marcsi véleménye:
Végre magyar nyelven is megjelenik a már sokak által nagyon várt könyv, A Viskó (The Shack). Egy regény, aminek sikerével – és tartalmával – még a Forbes Magazin is foglalkozott… Nem gyakran fordul elő! (2009. június 8.)

Egy, a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó (A Viskó) egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik, ahol izgalmas találkozások során a megbocsátás gyógyító ereje és hatalma is felragyog a sebzett szív számára.

William P. Young megrázó regénye az utóbbi idők egyik legnagyobb könyvsikere, rövid idő alatt 8 millió példányban fogyott el! A sok vitát kiváltó regényről azt tartják, hogy olyan hatással lehet korunk kereszténységére, mint a Zarándok útja a maga idejében. A sokat megélt színésznő, Demi Moore a Twitteren keresztül ajánlotta rajongóinak és férjének, mivel Ő maga „ sorsfordító erejű” üzenetre talált a könyv elolvasása közben.
Nagy Katalin véleménye:
Jajj, egy újabb szentimentális, amerikai keresztény-családi könyv. Nehezen jutottam túl az első pár fejezeten. De mert a bátyám kitartóan kántálta, hogy ez bizony alapmű (a hitbéli szemléletünk miatt), engedtem a "nyomásnak". Ha keresztényként nőttél fel, elég konkrét elképzeléseid lehetnek hogyanról, miértről. Ha dogmákhoz kötődsz, nem fogod tudni elfogadni mindazt, ami ebben a könyvben zajlik. De ha el tudod fogadni, hogy akár így is lehet, sokkal könnyebb és sokkal izgalmasabb életnek fogsz elébe nézni. És ez tapasztalat. :)