ADATLAP
A bűn városa
Paul és Carol Gabriel élete egyik pillanatról a másikra összeomlik, amikor egy átlagosnak tűnő reggelen tizenkét éves fiuk nem tér haza az újságkihordásból. Kétségbeesésükben megtesznek mindent, amit ilyenkor csak lehet. Rendőrség, hirdetések, internet, profi magánnyomozó irodák, de minden módszer csődöt mond. Egy év reménykedés után már nem bíznak semmiben és senkiben. Csak azért keresik meg az egyéni módszereiről és nem éppen simulékony modoráról híres Frank Behrt, hogy legalább bizonyosságot nyerjenek Jamie sorsáról. Behr - személyes érintettsége miatt - vonakodik elvállalni az ügyet, mivel évekkel korábban ő is elveszítette a kisfiát. Végül azonban igent mond a házaspár kérésére. Akkor még nem sejti, hogy élete legnehezebb ügyével fogja szembetalálni magát... A feszült hangulatú, váratlan fordulatokkal teli krimi az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartja az olvasót. "Mit csinál? - lepődött meg Stacy Jennings, amikor a sofőr kiszállt az autójából. Ez volt az utolsó tiszta gondolata. A többit csak a műszerfalon lévő videó szalagjáról tudta meg, hónapokkal később, amikor a műtétek után megnézte a videót, és alig tudta felfogni, amit látott. Nehéz volt elhinni, hogy nem tért ki az első, nagyon erős ütés elől. Sőt, egyenesen belesétált... Az első ütés eltörte az állkapcsát. Furcsa távolságot érzett, mikor látta, ahogyan a férfi a mellkasán térdel, és az arcát üti. Habár felismerte magát a videón, emlékezett az arcára, arra az arcra, amilyen soha többé nem lesz, mégis úgy tűnt, mintha az egész dolog valaki mással történne. A feje minden ütésnél a járdához csapódott, az ütések kiverték a fogait, szétszakították az arcát, széttörték az orrát és a bal szemüregét. A videón sötétnek és színtelennek látszó vér végigfolyt az arcán. Látta, ahogyan a férfi felugrik, amikor ő elvesztette az eszméletét, körbenéz, furcsán visszapillant, majd beugrik az autójába és elhajt. Kevesebb, mint egy percig feküdt mozdulatlanul, a sapkája a bal oldalán hevert. Aztán a karjai elkezdtek engedelmeskedni, megtalálta a rádiót, és halk, bugyogó hangon beszélni kezdett. - Egy, öt, négy. A járőrt megtámadták a June és a Prosser kereszteződése után. Egy pillanat múlva a vérben úszó rádió kicsúszott a kezéből." David Levien a filmszerűen pergő eseménysorok mestere: nem csak regényei, de filmforgatókönyvei is világszerte ismertté teszik. Többek között neki köszönhetjük az Ocean’s Thirteen: A játszma folytatódik és a Pókerarcok című filmek forgatókönyvét is...
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Jamie Gabriel tizenkét éves fiú, akit újságkihordás közben elrabolnak. A rendőrség nem töri magát, ezért egy évvel később a szülők magánnyomozót fogadnak, aki a régi nyomokon elkezdi felgöngyölíteni azügyet.

Véleményem: Izgalmas, feszült krimi, végig bizonytalanságban tart, vajon él-e még a fiú, a másik szálon pedig azért, hogy a nyomozó hogyan veszítette el a saját fiát. Hamar végeztem vele, mert nagyon kiváncsi voltam, mi lesz a vége. Tényszerűen, érzékletesen ír, kedvelhetőek a szereplők. Jó kis könyv.

5/5