ADATLAP
A belső utak könyve
A szerző indiai útjai során tanulmányozta az ősi gyógymódokat, a jógát, a sok évezredes életbölcseletet. Azt tapasztalta, hogy a hinduizmusban nem tételekbe foglalt "szöveg-múmiákról", ködös misztikus sejtésekről, erőlködve megvalósított "gyakorlatokról", hanem élő szellemi áramlatról van szó, aminek nincs merev szabályrendszere. Álláspontja szerint a modern európai kultúrába nem lehet mechanikusan átemelni a Távol-Kelet ősrégi tanításait és gyakorlati útmutatásait, amelyek teljesen más történelmi és társadalmi viszonyok között keletkeztek. Mindenkinek saját magának kell megtalálni a számára megfelelő szellemi utat, kialakítani az önnevelés és fejlesztés egyénre szabott módszereit.
Ehhez kíván segítséget adni ez a könyv. A nyolcvanas évek óta számos kiadást ért meg itthon és Németországban is....
Szalai Adél véleménye:
Minden ember elolvashatná, mert van mit tanulni, belőle. Leszűrhetné a magának fontos dolgokat, amikkel hozzájárulhat az élete változtatásához, ha éppen nem jó úton halad, vagy nincs egyensúlyban magával. Sokan nem vallják be, hogy nem jó úton haladnak, a könyvben leírtakhoz pedig idő kell, ami a mai embereknek luxus számban megy, és sokan nem arra fordítják, ami számukra hasznos lenne.
Kolozsi Etelka véleménye:
Önmagunk megismeréséhez nyújt ez a könyv hathatós segítséget gyakorlati feladatokon keresztül. Hetek, hónapok kitartó gyakorlásával fejleszthetjük megfigyelő készségünket, memóriánkat. Azáltal, hogy önmagunkat és a környezetünkben lévő embereket, külsö-belső tulajdonságaik vagy éppen viselkedésünk/viselkedésük alapján megfigyeljük sokat tanulhatunk az emberi természetről, jobban megérthetjük a saját magunk és embertársaink motivációit.
Hasznos kézikönyv.
Müller Eszter véleménye:
Ez egy gyakorlati könyv az önfejlesztésről. Alapgyakorlatokkal segít a koncentráció, a megfigyelés, az emlékezés, a felidézés és az érzelmi egyensúly fejlesztésében, megtartásában. Ezzel párhuzamosan egy történetet mesél el Ming Liao Ce utazásairól, ami egy VI. században keletkezett taoista irat, avagy bölcs tanítás. A gyakorlatok elsajátításához idő kell, de egy hasznos útmutatás ez annak, aki ezen az úton szeretne járni.