ADATLAP
A boldog herceg
Ha egyetlen szóval kellene jellemezni Oscar Wilde novellaművészetét, a szó a szépség lenne. Sőt: a báj, a kellem, az esztétikum vagy a varázslat. Ezek a szövegek elbűvölőek, különlegesek, extravagánsak – és gyönyörűek. Egyszerre fantasztikusak és reálisak, meseszerűek és artisztikusak, őszinték és műviek. Olyanok, mint egy cirádás keretű aranytükör: nem illenek minden perchez és pillanathoz, ám ha az ember végül beléjük néz, önmagára talál bennük…...
Balogh Renáta Márta véleménye:
Nem arra számítottam, amit végül kaptam (ez adódhat abból, hogy Oscar Wilde-tól még semmit nem olvastam ez előtt), de tetszett. Tanulságos történetek, olyan mesék, amikkel örülök, hogy nem gyerekkoromban ismerkedtem meg - persze, biztosan érdekes élmény lett volna, de úgy érzem ezt korábban nem tudtam volna ilyen intenzíven "megélni", ennyi mindent elraktározni. A kedvenc történetem a kötetből az "Az infánsnő születésnapja" című novella, nagyon mélyen érintett, fantasztikus, drámai csattanóval zárul, az utolsó néhány mondatot azóta emésztem, hogy befejeztem. Másik maradandó élményem "Az önfeláldozó barát", ez rettenetesen felbosszantott, egyszerűen dühített az igazságtalanság, az önteltség, a "szűklátókörűség" (mindez kritikaként abszolút pozitív, szeretem, ha egy könyv/történet heves reakciót vált ki belőlem), nagyon tetszett a végszó, nagyon mainak (is) éreztem. Mindenképpen ajánlom olvasásra, azt pedig kíváncsian várom ezek után, milyen lesz a Dorian Gray ...
Járfás Vivien véleménye:
A ​boldog herceg meséjét gyerekkoromból ismertem, de ahogy olvastam tovább valahogy a szövegek összeálltak egy egésszé. A többi mese által egy egészen másfajta képet kaptam. Elgondolkoztam... Ugyanezt éreztem volna, ha gyerekként olvasom őket? Megláttam volna a mese mögött a rút való világot?
jurta viktória véleménye:
Először olvastam Wild-ot, tetszett. Kicsit Karinthys, de valahogy komorabbnak éreztem. Naivan én is azt hittem, hogy laza meséket olvasok majd, ez ugyan nem jött be, de megfogott ez a pár rövid történet. Biztosan nem most olvastam tőle utoljára.
Práth Lia véleménye:
Ez az első alkalom, hogy Oscar Wilde-tól olvastam valamit és nagyon megtetszett a stílusa. Mesébe csempészett életigazságok. Nagyon érdekes, ahogy összemossa a valóságot a mesés elemekkel, illetve maguk a leírások is csodálatosan szépek. A bibliai utalások és szimbólumok - pl. a hármas szám gyakori előfordulása - külön érdekessé teszik ezt a novellás kötetet.
Tóth-Kovács Nikolett véleménye:
Nagyszerű kötet. Minden szövegét a szerző áthatja a mélabús, de az igazságtól és szeretettől tisztán csengő hangja. Meséi inkább példázatok, melyekben megkérdőjelezi a szeretet, a hit és a társadalmi igazság mibenlétét. Gyönyörködtető írások.
Sándor Bernadett véleménye:
Naívan azt hittem, hogy laza kis történetek lesznek benne tanulsággal a végükön. Helyette kaptam a gyomrost és a zsebkendöszorongatást mert annyira mélyen megérintettek a történetek. Egyik-másik bibliai kitekintése nem zavaró és olyan atmoszférát teremtett a szerzö a müvek köré, mintha a jelenben irta volna öket, meg sem érezni az elmúlt száz évet rajtuk (vagy a müforditás volt remek). Kedvenc: A csalogány és a rózsa.
Katona Éva véleménye:
Sok érdekes, tanulságos történet jóságról, kapzsiságról, hiúságról, szerelemről, árulásról, barátságról. Minden történetben-vagy ha úgy tetszik, mesében- találhatunk olyan momentumot vagy szereplőt, akiben magunkra vagy valaki másra ismerhetünk, és ettől olyan közeli ez a kötet. Kedvencem nincs, valami miatt mindegyik mese közel áll hozzám, mindegyik tanulsága megszìvlelendő. Bátran ajánlom fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt z időtálló tanulságokat!
Kohut Ildikó véleménye:
Ez volt az első alkalom, hogy a szerzőtől olvastam, bár Dorian Gray-ről már sokat hallottam. A kötetben sok érdekes, szép és megrázó történet olvasható. Ha kedvencet kellene választanom, talán a címadó "A boldog herceg" címűt választanám, a boldog herceg szobráról.