ADATLAP
A burok
...
Dóra F véleménye:
Nagyon nehezen ment kezdetben az elolvasása. Bevallom többször is abbahagytam,félretettem,majd újra belekezdtem. Rengetegen dicsérték,de egyszerűen az első pár oldalnál mindig kudarcba fulladtam. Aztán megnéztem a filmet és utána újra nekiláttam a könyvnek és szinte egy szusszra elolvastam.. Le se tudtam tenni. Nagyon tetszett!!!
Dmiheler Miheler véleménye:
Ez a világ kétségkívül minden világok legjobbja és legrosszabbja - itt vannak a legszebb érzékletek, a legkifinomultabb érzelmek... a legaljasabb vágyak, a legsötétebb tettek. Ennek talán így kell lennie. Talán a mélypontok nélkül a csúcsok sem tudnak olyan magasra nőni.
121. oldal
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Ez történetesen nem vámpíros írása a szerzőnek. Itt idegenek veszik át az emberek feletti hatalmat, szabályosan beépülnek az emberi szervezetbe. Mi ez, ha nem rabszolgaság? Melanie még szabad ember, menekül a hódítók elől, de végül elfogják. Ám a lény nem tudja a lelke felett átvenni a hatalmat. A cselekmény során kiderül, hogy az idegen között is vannak jók és szerethetők. Szerintem egyszer olvasható regény.
Zsigmond Erika véleménye:
Ezt a konyvet egyik baratom eleg sok negativ velemennyel illette. Nos ez felkelti az erdeklodesemet, nem is okozott csalodast.
Nagyon tetszett a tortenet felepitese, es nagyon erdekes volt mas szemszogebol latni az embert. A vandor is olyan mint az emberek, vannak jok es rosszak, es ha valaki jo az elobb utobb megterul. Mint itt os hiszen nehez szivvel hagyta itt akiket megszeretett, es olyan ajandekot kapot amire nem szamitott, uj gazdatestet kapot es itt maradt
Jo a vege mint a meseben, pont ezert tetszett.

Potori Gréta véleménye:
Nekem ez a könyv nagyon nem tetszett. OKé még az elejény igen, még akkor is amikor a volt pasija felképelte Melaniet, mert végig azt hittem, hogy végre kiszabadul, hogy legyőzi vándor - vandát de nem, ehelyett megszereti a parazitát, aki elveszi a testét, irányítja az akaratát.Az megmár csak a plána, ami mégjobban felháborított, hogy Ian egyenesen azt mondta, Melanie nem kéne visszaapja a testét!!!! MI ez?? Hát semmi joga nincsen szegény lánynak saját élethez, tettekhez, kimondott gondolatokhoz???? Én Jared helyében szétvertem volna a pasit!!! Szerencsétlen Melanie! Hát ennyire nem szerették, hogy vissza sem akarják kapni? Gyűlöltem mindenkit Jaredet kivéve... mármint ameddig megnem szerette vándor - vandát. A kedvencem Kyle volt... bár sikerült vola megölnie a csajt, még az is jobb lett volna!!!! Papír pazarlás volt kinyomtatni ezt a könyvet!
Zsuzsanna Volford véleménye:
Megható történet egy másik faj szemszögéből nézni, hogy hogyan is élnek az emberek, milyen érzelmeik vannak, amik hogyan irányítják őket és teszik őket sokkal jobb emberré, mint amilyenek mi vagyunk.
Marton Eszter véleménye:
Miután megesküdtek, hogy ebben egy szem vámpír sincs már könnyebben vágtam bele.
Tetszett az alapkoncepció, az emberben élő lélekről és tetszett a stílusa. Anno a Twilightot majdnem kivágtam az ablakon annyira rühelltem, de ez más volt.
Vanda és Melanie együttműködése, aztán a köztük lassan kialakuló barátság szépen volt felépítve. A szerelmi sokszög sem okozott problémát, bár szent meggyőződésem, hogy ha Melanie egyáltalán nem befolyásolja Vandát, akkor tuti rá sem pillant Jaredre. Azzal a sráccal valami bajom van, de Iant annak dacára sikerült megkedvelnem, hogy az elején még ő is ki akarta nyírni a lelket. Tetszett. 4/5 csillag.
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Nagyon tetszik ez a történet.Még pedig azért, mert olyan földönkívüli lények költöznek be (saját gyógyítóik segítségével) az emberi testekbe, amelyek a végtelenségig békések és jóságos teremtmények. Az egyik emberi test/elme nem adja meg magát a beültetett lénynek és együtt élnek ketten egy testben, míg össze nem fonódnak érzelmileg is. Ami tetszik ebben a történetben, hogy a szeretetet, az önfeláldozást és az ember örök harcát mutatja be. A szeretetről írni elcsépelt, de annyira sokrétű és olyan jól szemlélteti a történet, hogy itt nem fog annak tűnni. Az önfeláldozást a szeretteinkért bármikor megtennénk, pont azért mert szeretjük őket. Az ember pedig sosem adja fel, mindig lesznek kitartó emberek, akik inkább belehalnak, de sosem fogják elfogadni a kudarcot! Ez a három dolog az ami miatt ajánlanám ezt a könyvet és történetet. :) Ja és a film nekem nem tetszett. Melanie-Vandát egyáltalán nem úgy képzeltem el és a végső Vandát sem…A többiek jók…
Tóth Rozi véleménye:
Azt elején nem annyira tetszett. De aztán annyira megszerettem, hogy ez lett a kedvenc könyvem és nagyon nehéz volt tőle megválni. Biztos, hogy többször elfogom olvasni. A film is tetszett, de a könyv jobban megfogott. Meglepett, hogy ez teljesen más mint az alkonyat, de nekem ez jobban tetszett, és remélem lesz második része is!
Gabriella Korsós véleménye:
Hú, ez a könyv is mennyivel többet adott mint a belőle készült film. Nem mintha a tapasztalat mást mondana, de ettől a könyvtől kicsit féltem, tekintettel az írójára. Nagyon tetszett a lelkek kultúrája, nem tudtam rájuk gonosz megszálló idegenként tekinteni. Ez más inváziós történetnél is mindig elgondolkodtat, hogy mennyire a lelkünkre vesszük, ha valaki idejön és elvenné a földünket, erőforrásainkat, miközben mi mennyire gond nélkül megtettük ezt más fajokkal, hisz azok csak állatok/növények. Aztán ha jön valaki, aki szerint mi vagyunk primitívek (és milyen igazuk van ha látják mennyit ártunk a kivételes bolygónknak) akkor azok szörnyek.
Budai Zsuzsanna véleménye:
Az elején nehezen indult, de aztán nem tudtam letenni. Most, hogy befejeztem, úgy érzem, mintha kedves ismerősöktől kellene elbúcsúznom, de én szeretnék velük maradni.
Barabás Patricia véleménye:
Nem gondoltam volna, hogy ennyire más regényt is tud írni a twilight után, de hihetetlen, hogy még csak nem is hasonlítanak. Habár elég hosszú könyv volt szinte faltam az oldalakat és nem igazán tudtam letenni. Nagyon tetszett Vándor és Melanie kapcsolata, ahogy szépen lassan megkedvelik egymást és a végén "elválaszthatatlanok" lesznek. Melanie karakterét megkedveltem, igazán harcias, okos és el tudta érni, hogy Vándor is másképp gondolkodjon. Vándorban pedig az tetszett, hogy képes volt az érzelmekre és a végén feláldozta volna magát. Ian karaktere is egészen lenyűgöző. Összességében egy igazán pörgős, lendületes, izgalmas könyvről van szó.
Szabó Dóra Éva véleménye:
Hát ez a könyv majdnem kifogott rajtam. A terjedelem és az apró betűk nem könnyítették meg a dolgomat, viszont ettől függetlenül nagyon jó könyv volt. Az írónő kitett magáért. A könyvnek egy nagy pozitívuma, hogy pörögnek az események és nagyon izgalma, mindig történik valami.
Sinka Zsuzsi véleménye:
Örültem neki, hogy Meyertől nem csak a Twilight egyik darabját olvashatom. Egyébként az Alkonyat írásokat is nagyon szerettem, de ennek a könyvnek is nagyon megfogott a fantázia világa. Hihetetlen, hogy megint létre tudott hozni egy világot, amit tökéletesen el lehet képzelni és bele lehet élni magunkat. A nehézkes kezdés után egyszerűen magával ragadott, nem tudtam letenni.
Pap Zsófia véleménye:
Csodálatos volt. Imádtam. Vándor egyszerűen fantasztikus, hogy mennyire szeretetre méltó és mennyire tud szeretni, milyen önfeláldozó. A filmben nem volt érzékeltetve annyira Mel és az ő kapcsolata, de a könyvben imádtam, hogy mennyire megszerették egymást és a végén Mel már nem akarja elveszíteni. Olyan gyönyörű ,nagy kedvenc lesz.
Kovácsné Németh Nóra véleménye:
Stephanie Meyer neve szinte teljesen összeforrt a Twilight sorozattal... bevallom, hogy előbbi mű körül akkora volt a felhajtás, hogy nem is olvastam. A burok című könyve már nem kapott ekkora reklámot, s talán ezért is keltette fel az érdeklődésemet.
A mű és a történet is fantasztikus volt. Nagyon tetszett. Szívem szerint csak állandóan olvastam volna... :) Érdekes, hogy végig Vándornak (Vandának) szurkoltam, pedig ő volt a "betolakodó". Tetszett,ahogy Melanival összefogtak, hogy megtalálják Melani öccsét és szerelmét, de felháborított, hogy Melani mennyire Ian ellen volt. Jeb fantasztikus személyiség, egyszerűen imádtam. A végét pedig megsirattam... nagyon...
Bendes Zoltánné véleménye:
Az elején lassan indultak be az események, zavarosak voltak a dolgok. A földalatti labirintus nagyon részletes leírását kifejezetten untam. De a téma tetszett: a segítő szándékú, érzékeny Lelkek, elfoglalták a bolygónkat és az ő szemszögükből figyelve az eseményeket, rávilágítottak az emberiség gyenge tulajdonságaira. volt benne minden, ami kell: küzdelem, menekülés, szerelem, barátság, jóindulat, gonoszság. A vége pedig különösen tetszett, ugyanis egészen másra számítottam.
Takács Eszter véleménye:
Egyszerűen letehetetlen a könyv! Sokkal, de sokkal jobb, mint a film és amit vártam. Sokaktól nem hallottam túl jó véleményt, de végül mégis nekikezdtem és NEM bántam meg! :) Újranéztem a filmet is és egy csomó minden teljesen új értelmet nyert a könyv elolvasás után! Ian egyszerűen fantasztikus karakter, kár, hogy nem rohangál belőle pár a való világban is. :D
Ajánlom mindenkinek!!!
Kemsei Zsófia véleménye:
Ez a könyv nagyon megfogott. Egyrészt azért, mert imádom a romantikus történeteket, másrészt pedig azért mert az írónő fantasztikusan ír. Ez a könyv megmutatta nekem hogy nem lehet választani olyan könnyen két hihetetlenül jóképű férfi közül. Nekem az egész könyv alatt Ian volt a kedvencem, mert nem Melani kinézetét szerette hanem magát Vandát. Egyszerűen imádtam. Köszönöm az írónőnek hogy megalkotta ezt a csodát.
Gergely Edina véleménye:
Az eleje kicsit kusza volt nekem, ahogy belecsöppentünk a történet közepébe, de néhány oldal után letisztultak a dolgok.
Érdekes sztori, de valahogy nem fogott úgy meg, mint az Alkonyat (akaratlanul is összehasonlítja az ember vele), nem voltak benne olyan "megáll a világ körülöttem" pillanatok. Egyszer jó volt elolvasni, a filmet is biztosan megnézem.
Nagy Katalin véleménye:
Hány életünk volt? Mit tanultunk belőle? Van-e értelme újabbaknak?
Mi van, ha a normális hirtelen rendkívülivé, ijesztővé, fenyegetővé válik? Mi van, ha én vagyok, aki normálisból ellenséggé válok? Hogy alakulnak emberi csoportok életveszély, szokatlan ismeretek, lehetőségek megélése során - egyesével és együtt?
Stephanie Meyer jól ír, ezt eddig is tudtam. A Burok lélektani meglátásai, izgalmas fordulatai, zárt világa nehezen letehető olvasmány volt.
Csillag Mónika véleménye:
Az elején nehézkesen indult az olvasás- ez köszönhető volt a betűszedésnek is. De ahogy haladtam előre, egyre jobban tetszett. Tetszett, hogy a végén nem a pusztítás, hanem az idegenekkel való békés együttélés kap hangsúlyt.
Sz. Tímea véleménye:
Szerencsére jobb volt, mint a belőle készült film. Ez mondjuk adódik a történet jellegéből, ugyanis a nagy része a szereplő fején belül játszódik (gondolatok, érzések...). Maga az alapgondolat is jobban tetszett, mint az írónő vámpíros sorozata, egy kicsit egyedibb ötlet ez a "lélek"-beültetés :).
Nagy Rebeka véleménye:
Sokkal jobb volt, mint a film. Ez a könyv jobban megfogott, mint a vámpíros trilógia. Abból van elég, ilyen "lelkes" főszereplőt nem sok könyvben lehet felfedezni. Néhol kicsit elveszett a történetben az írónő, sőt a figyelmemet sem mindig tudta tartani. Egyszer el lehet olvasni.
Csornay Beatrix véleménye:
Nehézkes kezdet után végül is nem volt annyira rossz. A filmtől SEM voltam ugyan elájulva, a könyv talán jobban megfogott. Mint sokan, én is az írónő miatt veselkedtem neki. Nem hiszem, hogy többször elolvasom, de azért belefért... :)
Kis Imola véleménye:
Az eleje zseniális. Az alap történet tetszett nagyon és érdekes megközelítéssel indult a dolog. Nem tudtam eldönteni,hogy ki a "jó" és ki a "rossz". Még ebből a szerelmi három-négyszöges dologból is elég sok mindent ki letett volna hozni, de nekem kicsit éröltett volt, mintha kényszerből lenne ennyire negédesen romantikus, kevesebb szirupos romantikával és kicsit jobban kibontott világgal nekem jobban tetszett volna. Kicsit csalódtam benne,mert az elején nagyon oda voltam, hogy végre valami új , a sok vámpíros történet után, de kiderült ,hogy ugyan az csak felcserélődtek űrlényekre :(
Gintli Júlia véleménye:
A könyvet kíváncsiságból kezdtem olvasni, meglepett, hogy a Twilight-saga írója sci-fit írt.
Persze hamar kiderült a turpisság: A burok valójában sci-finek álcázott romantikus regény.
Az alapötlet nem új: a testrabló parazitákról már sokan írtak, a leghíresebb - és szerintem a legjobb - Heinlein "Élősdiek" c. könyve. Meyer azonban megcsavarja az alapsémát azzal, hogy a történetet párhuzamosan mutatja be a megszállt gazdatest ( a harcos ellenálló, Melanie) és a megszálló parazita (Vándor, illetve későbbi emberi nevén Vanda) szemszögéből. Ezzel máris értelmét veszti "a jó és a rossz harca" koncepció.
Vándor/Vandát "megfertőzi" Melanie egyénisége, és egyre inkább ember módra kezd gondolkozni - és érezni. A két lélek egy testben a kezdeti harcok után megtanul együttműködni - elindulnak felkutatni Melanie kisöccsét és szerelmét. De hogyan fogadják ezt az ellenállók, akik Melanie-t akarják visszakapni és Vandát holtan akarják látni? Ki szereti jobban Jaredet? Ő kit szeret valójában? Van-e olyan megoldás, amely nem jár egyik lány halálával sem?
És végül: elképzelhető-e valamiféle békés egymás mellett élés a két faj számára, vagy az egyiknek pusztulnia kell? Mi lesz a megszállt Föld sorsa?
Meyer - bár néha kicsit erőltetett fordulattal - igyekszik mindenre megoldást találni, vagy legalább a lehetőséget felvillantani.
A könyvet nem ajánlom sem a klasszikus sci-fi rajongóinak, sem elvakult Twilight-fanoknak! Ajánlom azonban mindazoknak, akik kedvelik a sci-fit akkor is, ha könnyedebb hangvételű (és belefér egy kis szerelmi szál is), és az írónő olyan rajongóinak, akik nyitottak más műfajokra is! Ők nem fognak csalódni... :)
Nagy Orsolya véleménye:
Az egyik kedvenc könyvem :) Sokadszorra olvastam el, és még mindig nem tudtam megunni. Szerintem messze felülmúlja az Alkonyat szériát, pedig azokat is nagyon szeretem. Az első száz oldal kicsit döcögősen indul, de aztán úgy belehúz, hogy szinte képtelenség letenni. A sci-fi nem a legnépszerűbb a nők körében, de a romantukus szerelmi sokszög a műfaj merevségén is old egy kicsit :)
Kéri Dóra véleménye:
Váó. Bevallom, hogy mikor megnéztem a filmet, elborzadtam, nem tudtam, hogy lehet ilyen rossz könyvből filmet csinálni. De most elolvastam a könyvet. Nem mondom, hogy el vagyok ájulva tőle, csak néhány olyan rész volt, ami igazán tetszett, de nem volt egy rossz könyv. Bár nem hiszem, hogy többször is elfogom olvasni, de egyszeri alkalomnak pont jó volt.
Ruppl Anikó véleménye:
Régen már olvastam egyszer, de jó volt mégegyszer elolvasni :) A filmet is láttam és azóta át akartam olvasni a részletek miatt. Most megtörtént és örülök neki, mert így feleleveníthettem a a legjobb részeket benne.