ADATLAP
A burok
A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára. Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Egyvalamire azonban nem készült fel: hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie megtölti a Vándor elméjét az emlékeivel és képekkel a szerelméről, aki egy távoli helyen bujkál, és még mindig nem adta fel a harcot az idegenek ellen. Mivel a Vándor képtelen ellenállni a rátörő érzelmeknek, vágyakozni kezd a férfi után, akivel még soha nem találkozott. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Melanie és a Vándor szövetségesekké válnak, és a két lélek ugyanabban a burokban vág neki az arizonai sivatagnak, hogy megtalálják a férfit, akibe mindketten szerelmesek…...
Kolop Vanda véleménye:
Alapvetően tetszett a történet, az ötlet jó, csak szerintem már kicsit túlzásba vitte az írőnő az önfeláldozást. Ebből lehetett volna egy kicsit kevesebb, de még így is élvezhető volt a történet. Érdekes és merész vállalkozás az írónő részéről, hogy egyszerre próbálta ez emberiséget kívülről és belülrő vizsgálni.
Ambrus Alexandra véleménye:
Bár be kell ismernem, hogy a sci-fi nem feltétlenül az én világom, ez valahogy mégis tetszett.
Szerencsére sikerült elvonatkoztatnom az Alkonyat-sorozattól, ez annyira és annyiban más.
Bár az elején nehezen rázódtam bele a történetbe és kicsit féltem is, hogy nem fog tetszeni, hogy nagyon untatni fog (egy darabig így is volt), aztán ráéreztem a kaland ízére.
Lebilincselő volt a történet, egyedi és izgalmas. Bár még mindig azt mondom, hogy a sci-fi nem az én világom, valahogy nem tud annyira lekötni.
A téma maga nagyon érdekes volt. A köré, vagy éppen bele épített szereplők és a világ is nagyon jól lett kialakítva. Különleges volt, felemelő érzés olvasni, hogy mennyire jól felépített.
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: A bolygónkat elfoglalják a "Lelkek", beköltöznek minden ember testébe, amitől megszűnik a személyiségünk. Melanie fiatal, szerelmes lány, és amikor beköltözik a testébe egy "Lélek", olyan erősen ragaszkodik a szerelméhez és a személyiségéhez, hogy elkezdi megváltoztatni a testébe költözött idegent.

Véleményem: Érdekes történet, eredeti, bár kissé lassan bontakozik ki, és a közepe eléggé unalmas. Igazából nem is csak szerelmi háromszög van benne, hanem szerelmi négyszöggé válik az egész, nekem talán pont ez hiányzott, hogy kicsit árnyaltabban legyen részletezve ez a mindent megváltoztató szerelem, mi miatt végül is a "lélek" feladja saját magát és fajtársait, valamint hogy a másik férfi miért szeret bele, azon kívül, hogy sajnálkozik, amiért az elején bántotta, meg jól elfocizgatnak, de végül is ő meg a saját bátyja ellen fordul, szóval nem ártott volna kicsit árnyalni, miért is.
Összességében véve nem rossz, de egyszer olvasós.

5/4
Horváth Anita véleménye:
Mást volt a történet, mint amire számítottam, de talán pont ezért is tetszett.
Azt hittem, hogy egy szaladgálós, menekülős akciós sztori lesz, de kellemesen csalódtam, amikor kiderült, hogy nem.
A könyv közepe felé kezdtem elgondolkozni azon, hogy ha nem Vándor elbeszéléséből ismerném a történetet, akkor végig Kyle-nak és barátainak drukkoltam volna, ahelyett, hogy milyen fafejűeknek gondoltam őket. Van abban valami, hogy amitől félünk, azt el akarjuk pusztítani.
A filmről leginkább csak rosszakat hallottam, de most már nagyon kíváncsi vagyok arra is.
Tomcsik Éva véleménye:
Egy barátnőm adta kölcsön a könyvet, nagyon dicsérte, ezért kezdtem bele az olvasásába. A könyv első felével kínlódtam, számomra nagyon lassú és unalmas volt, majdnem abba is hagytam. De attól a résztől, hogy kezdték elfogadni, és egyre több dolgot mesélt magáról a Vándor, nagyobb lelkesedéssel folytattam a történetet, amit nem bántam meg. Fordulatos, nem kiszámítható sztori, a filmet is mindenképp meg fogom nézni ezek után.
Hegedűs Henriett véleménye:
Lebilincselő történet, aminek ha mélyen magunkba nézünk elég nagy kritikája van az emberiség felé. A felelőtlenségünk, a viselkedésbeli eltorzulásunk... Talán tényleg mi magunk vagyunk a mutánsok. Mindenesetre gyönyörű elképzelni, hogy ennyi világ van és milyen érdekes a más elveken alapuló és más korlátok között működő életforma. Valamint a leglényegesebb üzenete számomra a könyvnek: mindennek két oldala van. (Ki tesz tönkre kit, ki a támadó és ki az áldozat stb.)
Dózsai Évi véleménye:
Fura volt elképzelni a más bolygókon élő lényeket,de ezek a lelkek csodásan ki voltak dolgozva, mind a könyvben mind a filmben. Sok erőszak irányult Vándor ellen,pedig ő aztán nem tett semmit amivel rá szolgált volna és örültem,hogy két ember kivételével mindenki belátta ezt a végére. Jó volt a szereplők fejlődésének leírása, a szerelmek vágyak harcok... hát le a kalappal
Marton Gabriella véleménye:
Ismet egy lebilincselo tortenet Stephenie Meyertol. Nem tudtam, mire varjak az Alkonyat szerzojetol egy teljesen mas temaju konyvben, de nem okozott csalodast. Nagyon mely erzemu es szep tortenet, papirzsebkendokre szuksegem volt az olvasasa kozben nem egyszer, de nagyon tetszett. Nem szerettem volna a konyvbol keszult filmet megnezni elobb, igy most mar tudom mihez hasonlithatom a filmet.
Bakos Vivien véleménye:
Nagyon izgultam, amikor az egyik barátnőm tanácsolta, hogy elolvassam a könyvet, mert az alkonyat sorozatot utáltam, de ebben kellemesen csalódtam. Melanie karaktere fantasztikus volt. Erős, talpraesett, védelmező és harcos szellemű lány. Vanda viszont a teljes ellentéte volt. A szerelmi sokszög nem volt rossz. Iant imádtam. Szóval bátran ajánlom a könyvet. A vége befejezetlen, de ettől még a történet érdekes.
Eszter Németh véleménye:
Sokat hallottam a könyvről, meg persze az írónőről. Először megnéztem a filmet, ami az egyik kedvencem lett. Utána felmerült, hogy miért ne olvashatnám el? A könyv alap története a kezdetektől magába szippantott. Részletes leírást kaptunk az „új világunkról”. És az külön tetszett, hogy itt nem a gonosz, trancsírozós ufók voltak, hanem a békés és kedves idegenek.
Mondjuk, én alapból is szeretem Meyer stílusát, amikor teljes leírást kapunk mindenről és nem zavartatja magát, amikor oldalakon keresztül ecseteli a látványt. Amivel semmi baj nincsen mivel annyira életszerűen és elmerengtetően fogalmaz, ami egy élmény.
Hujber Andrea véleménye:
Először láttam a filmet, és utána olvastam el a könyvet, és nagyon kellemesen csalódtam. A film nem volt olyan jó, viszont a könyv nagyon tetszett. sokkal részletesebb volt, és sokkal érdekesebb volt a világ. Nagyon beleszerettem a könyvbe, van benne romantika, izgalom, scifi és minden ami kell, egy jó könyvhöz.
Radovits Roxána véleménye:
Én nagyon sok résznél éreztem a hasonlóságot az Alkonyat trilógiával. Az alaptörténet önmagában érdekes elgondolás lenne, de nekem kicsit unalmas és vontatott volt a történet. Nem láttam a filmet, mégis szinte az összes történés kitalálható volt, hiányoltam az izgalmas és kiszámíthatatlan fordulatokat. Nekem ez leginkább egy lagymatag, egyszer olvasható szerelmi regény.
Rep Alexa véleménye:
Nem vagyok egy nagy Stephenie Meyer rajongò (bàr olvastam az Alkonyat sorozatot is), de ez kifejezetten tetszett.
Az eleje kicsit nehezen indult be, azt lassabban is olvastam, de egyre jobb ès izgalmasabb lett.
A filmet èvekkel ezelott làttam belole, de a konyv mèrfoldekkel jobb, szinte ossze sem lehet hasonlitani. Tetszik, hogy nem csak azt tudjuk meg èpp mi tortènik, hanem Vàndor koràbbi èleteit ès a lelkeket is jobban megismerjuk. Nem minden csak jò vagy csak rossz.
Hatàrozottan megèri elolvasni.
Lendváry Judit véleménye:
Tegnap este negyed tizenkettőkor befejeztem! Láttam a filmet a tévében és gondoltam felveszem ezt is a listámra. Tetszett a könyv, igazából a filmmel nem tudom összehasonlítani, mert nem emlékszem rá... érdekesek voltak a belső dialógusok, meg hogy a lélek kettő férfit is szeretett. Az elején nehezen olvastam, de aztan a végét "faltam"...
Szűcs Erzsébet véleménye:
Teljesen más, mint az Alkonyat -könyvek. És mégis ugyanaz. Érezni és szeretni. Más bőrében. Úgy megmaradni, ami te vagy és te voltál. Tetszettek a szerepek. A vége is bámulatos volt. Mindig megmarad. Ez a jó egy könyvben. Jobban megmarad minden sora, mint a film. Az felejthető, de amit elolvasunk, az mindig ott lesz, lelkünk könyvtárában.
Szédeli-Futó Tímea véleménye:
Egyenesen fantasztikus volt. LEnyűgöött.
Az Agave kiadóval jó viszonyban leszek a két elolvasott könyv után:-)
Futurisztikus, de abszolut hihető, beleélhető történet.
Izgalmas, érzelmes, ügyesen nagy fantáziával megírt, étrhető, követhető mű.
Nagyon tetszett, faltam, ezzel álmodtam:-)
Leitner Izabella véleménye:
Stephenie Meyertől nagyon szerettem az Alkonyat sorozatot is, de ez a könyv jobban tetszett. Az elején még nem nagyon értettem mit akar kihozni az írónő a történetből, de aztán már világossá vált. Nagyon izgalmas könyv, volt amikor több, mint 200 oldalt elolvastam egyszerre, mert nagyon kíváncsi voltam mi fog történni. Nagyon tetszett Melanie és Vanda együtt működése. Jók voltak a karakterek. Én mindenképp azt mondom, hogy érdemes elolvasni, szerintem remek könyv! :)
Gavlik Renáta véleménye:
Alapvetően nem rajongok az űrlényes könyvekért, de viszont Meyer az egyik örök kedvencem így hát elolvastam.
Őszintén? Sokkal rosszabbra számítottam. A szerelmi szál kicsit vontatott volt de ezt leszámítva nagyon élveztem. Tele volt nagyon klassz csavarokkal és először nem igazán tudtam eldönteni hogy ezek a földönkívüliek most tényleg csak békét akarnak vagy sem. Vandát néha kicsit sajnáltam de örültem hogy nem tudta legyőzni Melaniet. Néha igen szórakoztató volt a vitájuk. Végül is örülök hogy Melanie mindent vissza kapott és Vanda is életben maradhatott. A sok rossz kritika ellenére szerintem érdemes adni neki egy esélyt. ki tudja lehet,hogy a kedvenced lesz?!
Moharos Judit véleménye:
Alapvetően nem rossz könyv, bár az eleje eléggé vontatott. De nem az a tipikus alkonyat mese szerencsére. A megoldás a végén tetszett és a közepére elég jól belendül a történet, de ez nem is az akciókról szól inkább egy belső lélek utazásról.
Szívós Csaba véleménye:
Az első 50 oldal nem kötött le, de hirtelen beindult egy romantikus misztikus történet, tele szerelemmel, izgalommal, és nagyon fantasztikus történet hogy egy testben hogy élhet két külön lélek. Nagyon tetszett olvastatja magát a könyv!
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nagyon tetszett! A film nem adja, de nem is adhatta vissza azt a sok érzelmi vívódást, amit a főhős és a környezete él át egy ilyen szituációban. Az alapötlet miszerint egy magasabb rendű "parazita" faj gyarmatosítja be a Földet, hogy megélje, milyen embernek lenni, zseniális. Az emberek kis csoportja próbálja túlélni és megmenteni embertársait. Lehetnek-e barátok, idegen és ember? Elgondolkodtató történet. Örülök, hogy elolvastam, kicsit féltem, hogy olyan lesz, mint az Alkonyat...de szerencsére nem olyan.
Bartosné Móni véleménye:
Izgalommal vettem kezembe, márcsak azért is, mert a barátom ajánlotta, aki eddig is mindig csak jó könyveket ajánlott :). Hááát 50 oldal után nehezemre esett továbbolvasni, küzdöttem vele, hogy fel ne adjam. Egyrészt, nagyon kevés könyv van, amit félbehagytam volna, inkább kitartok, mert tudni akarom mi lesz belőle. Úgyhogy dacoltam vele és továbbolvastam. Megérte! A történet szépen magával ragadott, meg tudtam szeretni, izgultam a szereplőkért. A vége felé még ért egy kis csalódás az írótól, de ezen hamar átlendült a könyv, és tetszett a vége. :)
Sándorné Paulina véleménye:
Hát mit is mondjak. Elsőre nem tetszett, ugyanis a kezdés után, pár 10 oldalt követően letettem a könyvet és mást olvastam. Aztán újra folytattam és nem bántam meg. Utána már alig bírtam letenni, csak az álmosság és a feladatok miatt szakítottam meg a könyv olvasását. Hát az biztos, hogy a filmet is meg fogom nézni. A kihívás részeként került a kezembe a könyv, mint amiben szerelmi háromszög van. Hát én inkább négyszögnek mondanám. Tetszettek azok a részek, ahol Melanie és Vándor beszélgetnek, ahol Melanie féltékeny Vándorra Jared miatt. Szép fordulat, hogy Ian beleszeret Vándorba, Nem a teste alapján, hanem a lelkébe. A történet háttere, hogy elfoglalják a Földet, annyira nem kötött le a történetben. Sokkal jobban izgultam a négy főhősöm iránt. Tetszett, hogy mégsem engedték el Vándort. Igazi fricskának a tartom, hogy Kyle egy „lélek” mellett változik meg. :-)
Zsöllei Réka véleménye:
Egyik barátom nagyon sokat piszkálódott,hogy olvassam már el,így két kezembe vettem a könyvet és addig le sem tettem amíg minden betűt el nem olvastam belőle. Imádtam. Egy fantasztikus könyv,tele izgalommal,szerelemmel,fordulatokkal. Mivel az Alkonyat könyvekben csalódtam(kis késéssel de leesett,hogy förmedvény a könyv), inkább mindig kerültem Stephenie Meyer könyveit. Már bánom. Mindenkinek ajánlom, mert fantasztikus! :)
Sörös Zsófia véleménye:
A könyvről hallottam már jót is és rosszat is. Az alapötlet tetszett, bár szerintem többet is ki lehetett volna belőle hozni. Igazából nem mondanám egy rossz könyvnek (az kétségtelen, hogy az Alkonyatnál mérföldekkel jobb), de az biztos, hogy nem olvasnám el újra. A történet szempontjából a Burkot indokolatlanul hosszúnak találtam, hiszen az egészet 300, de max. 350 oldalban ki lehetett volna fejteni. Nem meglepő hát, hogy voltak részek, ahol eléggé untam az egészet és számolgattam vissza, hogy vajon még mennyi oldalt kell belőle kibírnom. Az idő nagyobb részében azonban lekötött, még akkor is, ha csak körülbelül száz oldalanként történt valami. Kíváncsi voltam, hogy hogyan lesz feloldva az egy testben két lélek ellentmondás, de a "megoldástól" nem voltam annyira elragadtatva. Ami talán a legjobban zavart az egészben azok a szerelmi szálak és a karakterek felszínes kidolgozásai, valamint az életkorhoz való hozzáállás voltak, talán itt nem változott semmit Meyer. Ezektől függetlenül nem okozott akkora csalódást a könyv, bár szerintem egy időre pihentetni fogom ezt a műfajt.
Marján Ágnes véleménye:
A könyvet már egyszer olvastam még vagy 5 éve. Akkor az újdonság varázsával hatott és nem tudtam letenni. úgy éreztem minden oldalnál, hogy ennél izgalmasabb már nem lehet. Aztán megcsinálták a filmet, megnéztem és nem volt jó. Gondoltam még egyszer elolvasom. Még mindig fantasztikus. Egy idillikus világot csinál a Földből. Az ember túlélési ösztöne számomra a csodával határos. Egy lány aki a családja érdekében mindent megtesz. Tudatán kívül is életben marad és menekül. Megmutatja a világunk szépségét a belé ültetett idegennek. Vándor vagyis Vanda történetei lenyűgözőek. Bolygók amiket nem ismerünk, ahogy van élet, mégis teljesen más mint ahogy mi el tudnánk képzelni. Sokszor mondják, hogy a szerelmi háromszög miatt gáz. Ez a szerelmi háromszög telejen érthető az ember számára hiszen két érző lény van egy testen belül. És el is hanyagolható, hiszen Vanda új testet kap és akkor is ugyan úgy szereti őt Ian.
Petró Vanda véleménye:
Ugyan sokaknak nem tetszett A burok, de szerintem az Alkonyattal ellentétben ennek legalább van értelme és olvasható is. A történet izgalmas, könnyen emészthető és szórakoztató, bár elég kiszámítható, de ettől függetlenül egészen élvezetes volt.
Kocsis Hanna Katica véleménye:
Egyszerűen fantasztikus volt. Imádtam a történetet, a karaktereket, az enyhe társadalomkritikáját. Egyszerűen nagyszerű könyv volt. Stepheni engem személy szerint meglepett, annyival más világot festett meg mint az alkonyatban. Ha elő ítélet b én szenvedsz az előbb említett könyv miatt, tedd félre az aggályaidat és olvasd el. Megéri