ADATLAP
A dán lány
Mit tennél, ha valaki, akit szeretsz, minden értelemben meg akarna változni? A megtörtént eseményeket feldolgozó történet egy egyszerű kéréssel indul: a feleség apró szívességet kér a férjétől. Egy hűvös koppenhágai délutánon a művészházaspár, ki-ki a maga festőállványánál, a műteremlakásukban dolgozik. Az asszony modellje váratlanul lemondja a találkozót, és ő aggódik, hogy így nem tudja időben befejezni a portrét. Megkérdezi a férjét, nem venné-e fel a modell cipőjét és harisnyáját, hogy megfesthesse, ahogy a harisnya a bokánál gyűrődik. A férj először meghökken, de aztán igent mond. És ezzel kezdetét veszi a huszadik század legszenvedélyesebb és legszokatlanabb szerelmi története. Lili Elbe (1882-1931) feltehetően interszexuális ember volt, az elsők egyike, akin nemátalakító műtétet hajtottak végre. Einar Wegenerként született Dániában, ezen a néven sikeres tájképfestő volt, és élete nagy részét férfiként élte le. 1930-ban jelentkezett be a drezdai női klinikára. Ötödik, méhbeültető műtétét azonban csak három hónappal élte túl, halálát feltehetően szervkilökődés okozta. Az e regény alapján készülő filmben Lili Elbe/Einar Wegener szerepét Nicole Kidman alakítja. - David Ebershoff: Az 1969-es születésű amerikai szerző a New York-i Random House kiadó szerkesztőjeként olyan neves írókkal dolgozott már együtt, mint a Nobel-díjas Shirin Ebadi vagy Norman Mailer. A Truman Capote-hagyaték sajtó alá rendezésének felelőse, emellett irodalmat tanít a Columbia Egyetemen. Kiadónk gondozásában 2009-ben magyarul már megjelent A 19. feleség című regénye....
Fekete Gabriella véleménye:
Először a filmet láttam, ami a kitűnő alakítások ellenére sem nyerte el a tetszésem. Viszont a könyv pozítív csalódás volt, nagyon megkedveltem Gretát, aki hihetetlenűl megértő és toleráns feleség. Talán még néha túlontúl is. Einar alakja nem olyan megnyerő, bár azt hiszem ai tőle telt azt megtette, hogy jó férj lehessen. Érdekes volt bepillantást nyerni egy ilyen személyiségzavaros személy világába.
Rácz Alexandra véleménye:
Érdekes regény egy olyan világról, amiről csak kevesen tudnak. Sokan ítélkeznek a másság miatt. Örülök, hogy elolvastam, mert bepillantást nyerhettem egy másik világba, kicsit elfogadóbbá tett a könyv, próbáltam megkedvelni Einart. Gréta kifejezettem szimpatikus karakter. Most pedig megnézem a belőle készült filmet. A könyv értékét növeli, hogy megtörtént eseményeket dolgoz fel.
Antal Marcsi véleménye:
Megható történet az igaz szerelemről, szeretetről, elfogadásról, áldozatokró.
Napjainkban is kényes téma a másság, hát még régen...
Nem Lili volt a kedvencem, hanem Gréta. Mindent feláldozott a férje boldogságáért, ami szerintem nem volt kellően meghálálva, bár lehet nem ez a megfelelő szó erre.
De Gréta sokkal több energiát vitt az átalakulásba, ha Ő nem lett volna LILI sem lett volna.

Barhács Zita véleménye:
A dán lány történetét először a mozifilmet láttam. Felkeltette az érdeklődésemet és tudtam, ha könyv is van belőle ezt biztosan el kell olvasnom. A könyv először is nagyon tetszett. Sokkal részletesebben bemutatja és leírja Einar/Lili és Greta történetét. Megismerhetjük szerelmük történetét és aztán Einar-ból Lilivé alakulását. A történet végét sztem gyorsan lezárta az író. Az olvasóra bizta, hogy ő döntse el, hogy lesz vége a történetnek. Nagyon érdekes történet, mindenkinek ajánlom.
Pintye Nikolett véleménye:
Sokat vártam ettől a könyvtől leírás alapján de nem azt kaptam..néhol voltak olyan részek amiket nem nagyon értettem,hogy kapcsolódik az adott cselekményhez..jó lett volna a történet folytatódik és nem zárul le olyan hirtelen
Kis-Szótér Andrea véleménye:
Mindenképpen elmondható róla, hogy egy egészen újszerű regény, nekem a téma is teljesen új volt, úgy, hogy ilyen jellegű könyvet még nem olvastam, ez volt az első. Nem is arról szólt, hogy mi annak a helyzetnek a társadalmi megítélése , amikor valaki más elül, mint kívül, inkább arról mit meg nem tesz egymásért két ember. Az őszinte szeretet, feláldozás, hűség és házasságon belüli elkötelezettség az igazi témája ennek a műnek. S mindezeken felül, hogy érdekes volt, néhol megható és bátor, annyira nem nyerte el a tetszésem, bár magam sem tudnám megmondani ennek a miértjét. Talán az az erős, sürgető vágy, ami felülemelkedett Liliben, az a már önzésbe hajló elszigetelődés bosszantott fel. Nem is tudom. Érdekes mű, annyi biztos!
Keresztes Noémi véleménye:
A film előzetese alapján vettem meg a könyvet, a filmet azóta sem láttam, megtartom magamnak a könyv sejtelmes varázsát. Nagyon érdekes a történet, ahogy a férfi rájön, hogy lelkületében nő, és a testi- lelki átalakulásban végig mellette áll, segíti őt a felesége. Együtt vívódnak, miközben kölcsönösen segítik egymást munkájukban, az új szerelemben és végigkövethetjük, ahogy kapcsolatuk is átalakul.
W. Dóra véleménye:
Nagyon érdekes volt erről a házaspárról olvasni, nem csak a jelenbe, az átalakulásba pillanthatam bele, hanem több múltbeli töredéket is felidézett az író és nem is csak Einar/Lili volt a főszereplő, hanem legalább annyira Greta, ez az erős, és különc nő. Nekem nagyon szimpatikus volt, hogy mennyire kiállt a férje mellett, hogy rájött, hogy valami nem teljes az életében, és a kapcsolatukat átformálva, feláldozva segített neki kiteljesedni.
Markó Júlia véleménye:
Nagy érdeklődéssel fogtam kezembe a könyvet, miután láttam a mozifilm előzetest. Persze a filmet is szeretném megnézni, de előbb a könyvet olvastam el. Az első ami eszebe jutott olvasás közben az a kettősség érzése volt, hiszen egyazon testbenkét lélek lakozik a történtben. Megindító és elgondolkodtató olvasmány, miként viselkedik egy férfi, aki a lelke mélyén valójában egy félénk nő, tele álmokkal és vágyakkal. S vajon hogyan viselkedik ennek a férfinak a felesége, mikor felfedezi a szeretett ember igazi oldalát. Minden viszontagság ellenére támogatja, és segít neki céljai elérésében, odaadóan bíztatja. Ugyanakkor kevés önzés is van benne, hiszen a férjében lakó nő nélkül nem emelkedhetne fel a művészek között. Ám kölcsönösen szükségük van a másikra. Tehát a történet nem is magáról az átoperálásról szól, inkább arról hogyan alakul a házastásak egymáshoz való viszonya, hogyan változnak, hogyan támogatják egymást, s végül hogyan válnak el útjaik. A könyv olvasása után kicsit kutakodtam, s rátaláltam egy könyvre, mely Lili naplóbejegyzéseit tartalmazza a nővé operálás időszaka alatt. Szeretném valahogy ezt a könyvet is megszerezni és elolvasni. Vajon mit gondolhatott, mit érezhetett?
Petes Valentina véleménye:
Egy gyönyörű történet az első átműtött férfiról és feleségéről, házasságukról. Engem nagyon meghatott, habár szerintem a film jobban átadja azokat az érzéseket amiknek a könyv hiányában van. Mindenképp ajánlom olvasásra, ezeknek az embereknek az életének és gondolatainak még inkább megértéséhez,