ADATLAP
A da Vinci-kód
• A csavaros kód Leonardo műveiben rejtőzik. • Kétségbeesett hajsza Európa székesegyházain és kastélyain keresztül. • Végül fény derül az évszázadokon át titokban tartott, megdöbbentő igazságra. "Egy lángelme szüleménye." Nelson DeMille A tanulmányi úton Párizsban tartózkodó Robert Langdon szimbólumkutatót telefonon riasztják egy késő esti órán. A Louvre idős kurátorát meggyilkolták a múzeumban, és érthetetlen kódot találtak a holttest mellett. Miközben Langdon és Sophie Veveu, a tehetséges francia titkosírásszakértő a rejtvény megoldásán dolgozik, elképedten fedezi fel a rejtett utalások nyomát Leonardo da Vinci műveiben - noha ezeket az utalásokat mindenki láthatja, a festő zseniálisan álcázta őket. A hagyományos thrillerregények kliséiből kilépő A Da Vinci-kód egyszerre villámgyors, intelligens és többrétegű; részletek sokasága és alapos kutatások eredménye. Az első oldalaktól a váratlan és elképesztő végkifejletig Dan Brown bestsellerszerző már megint mesterien bonyolítja a történetet....
Blue Violet véleménye:
Valamikor régen többször is láttam a filmet, ami tetszett is, de valahogy sosem éreztem semmilyen indíttatást a könyv elolvasására. Örülök, hogy most mégis megtettem, mert nagyon jó volt, az az igazi letehetetlen kategória.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Érdekes, izgalmas, magával ragadó és nagyon elgondolkodtató könyv.
Láttam a könyv alapján készült filmet is, de a könyv sokkal mélyebb nyomot hagyott bennem.
Sok olyan részlet is megtalálható a könyvben, amit a film nem ad teljesen vissza....
Jó szórakozást kívánok az olvasáshoz!
Borcsa Ferenc véleménye:
Dan Brown ebben a könyvben is olyan témát dolgoz fel, ami nagyon érdekli az embereket. Ha elkezded olvasni nem lehet megtenni, hogy végig ne olvasd. Érdekes, fordulatokban gazdag történet, ami megmozgatja mindenki fantáziáját, azokét is akiket a könyv elolvasásáig nem érdekelt ez a téma.
Arany Zsuzsanna véleménye:
Letehetetlen könyv, a szó szoros értelmében. A mű egy zseniálisan megalkotott történet, az olvasása közben pedig szerettem volna minden egyes ténynek és utalásnak utánanézni, vajon tényleg így van-e. Amióta elolvastam, elfojthatatlan vágyat érzek bejárni Párizs és Franciaország legkisebb zugait is, akár egy művészettörténész szemével vizsgálódva.
Miklósovics Lilla véleménye:
Édesanyám kevés regényt szeret olvasni. Természetesen Dan Brown kivétel ez alól. A filmet már többször is láttam, ezért gondoltam úgy, hogy itt az ideje elolvasni is. Nagyon tetszett! Értem, hogy anyukám miért szereti az írót. Várom, hogy az Inferno-t is elolvashassam!
Kolozsi Etelka véleménye:
Az ősi titok, ami mind máig megoldatlan, ami az elmúlt évszázadok során annyi embert kincsvadászatra késztetett, egyszerűen lebilincselő összeesküvés sorozat. A tét nem kevesebb, mint a kereszténység létjogosultsága.
Robert és Sophie, a két szakértő ered a titok nyomába....
Kapitány Zita véleménye:
Emlékszem mikor nagy siker lett és mindenki olvasta én nagyon nem akartam, általában mindig megvárom, míg lecsendesül valami körül a vihar. Aztán úgy voltam vele, hogy ez egyáltalán nem érdekel engem. Valahogy mégis megnéztem a filmet, és utána úgy döntöttem elolvasom, mert maradtak kérdések bennem. A könyv sokkal jobban tetszett, érdekes volt, és pl. Sophie nagypapája is szimpatikusabb volt benne, mint a filmben.
Zsigmond Erika véleménye:
Nagyon regota szerettem volna mar elolvasni, mert a film nagyon tetszett. Kivancsi voltam vajon csak a szereplo valasztas miatt vagyok e elfogult.
Szerintem jobb mint a film.
A kurator meggyilkolasaval egy nagyon bonyolult "hitvilag" bontakozik ki, mejet az egyhaz mindenkeppen elakar tussolni, mert ha kitudodik az alapjaiban renditheti meg az egyhazat. Nagyon jol felepitett gondolatvilag a mai helyszinek kozott vegigvezetve. Olyan gyorsan tortennek az esemenyek hogy fel sem tunik olvasas kozben, hogy milyen rovid ido alatt jatszodik a tortenet. Nagon tetszett Langdon megformalasa, jelleme.
Teabingre nem is gyanakodtam
Silas elhivatottsaga vagy inkabb orulete hihetetlennek tunt szamonra...
Brilians otlet a da Vinci utolso vacsora festmenye melyet tobbfelekeppen lehet ertelmezni meg ebben a varatlan formaban is.
Szerletics Róbert véleménye:
Zseniális regény, és nagyon jó filmes feldolgozás. Utóbbinak talán azt lehetne a rovására írni, hogy túl hosszú - legalábbis moziban, de ennyi kellett is a tartalom visszaadásához.
Olyan "krimi", mely tele van rejtélyekkel és jelképekkel, és ezeken át jutunk el a megdöbbentő végkifejletig. Persze lehet bagatellizálni, "fikciónak" tartani, de ki tudja, mi történt 2000 éve, és ha csak a tizedrésze is igaz a könyvbeli feltevéseknek, akkor bizony egy nagyon nagy átverés részesei lettünk a Biblia által. Mert a Biblia könyvei kanonizálva lettek, de miért pont azok, amik bekerültek, és miért maradtak ki az "apokrifek"? És miért lenne lehetetlen, hogy Jézus nős ember volt?
Bejczi Anita véleménye:
200 karaktert kéne írni, de a lényeget egy mondatba össze tudnám foglalni: 5 nap alatt végeztem a 660 oldallal... Annyira lekötött, hogy inkább nem ettem, csak még egy kicsit, még egy kicsit... De megérte! Ez kicsit történelmibb, mint az első rész, meg ez a frissebb a kettő közül, úgyhogy most ez a kedvenc Dan Brown-om :)
Lajkó Fanni véleménye:
Nagyon nagyon nagyon tetszett! Teljesen a hatalmába kerített a sztori. Dan Brown-tól ez az első könyv, amit olvastam, de nagyon kíváncsi lettem a többi munkájára is. Zseniálisan ír, ahogy játszik az olvasó gondolataival... tényleg nagyon szuper. A könyv elolvasása után megnéztem filmben is A Da Vinci-kódot és az is tetszett.
Bobek Brigitta véleménye:
Teljesen a hatalmába kerített ez a könyv. Ez a második kötet, amit Dan Brown-tól olvastam, teljesen lenyűgözött!
Először az Inferno-t olvastam az írótól, mely talán számomra kicsit túl komoly hangvételű volt, bonyolult gondolatmenetekkel. Vonakodva kezdtem bele a Da Vinci-kódba, de nagyon örülök, hogy rászántam magam. Lenyűgöző, mennyi történelmi tény és levezetés olvasható benne! Bravúros. Csak ismételni tudom önmagam, hogy ebből a kötetből talán akaratlanul is többet tanultam, mint anno történelemórákon. Brown könyveit tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, az mellett, hogy feleleveníti a tudásunkat, sok érdemességet is tanulhatunk. Legalább is én találkoztam pár olyan dologgal, amiről nem tudtam, vagy nem olyan részletesen. :)
Dan Brown hatalmas! Gondolkozom azon, hogy belekezdek az Angyalok és Démonokba, bár szerintem az sem okozna csalódást, ahogy az előző kettő könyv sem okozott. Alig várom, hogy a filmet is láthassam. Kíváncsi vagyok, hogyan tudták a filmvászonra vinni a történetet úgy, hogy minél kevesebb dolog maradjon ki. Bár, a hallottak alapján az is zseniális lett! :)
Potori Gréta véleménye:
Nem láttam a filmet, de nem is fogom megnézni... egy nap alatt végeztem az olvasással, bár az az egy nap hosszan belenyúlt az éjszakába. Egyszerűen nem tudtam letenni! Zseniális! Annyira ki van találva benne mined mozzanat, a kódok érekesek, az embernek mindig van egy kis ideje, hogy maga is megpróbálja kitalálni a jelentést... misztikus, élvezetes, egy olyan könyv, amit minden krimi szerető ember el kell olvasson! Csak ajánlani tudom!
Berberovicsné Hunyadi Krisztina véleménye:
Először filmben láttam, aztán olvastam el. De még így is izgalmas olvasmány volt. Le sem lehet rakni (maximum azért mert nehéz meg kell támasztani). Azoknak ajánlom, akik szeretik azokat az olvasmányokat, amik megmozgatják az agytekervényeiket!
Balazs Diana véleménye:
Egy kicsit nehézkes volt az olvasása, viszont maga a történet, meg a rejtély és a misztikum nagyon tetszik. Azért egy idő után szerencsére pörgősebb lett. Viszont a film mégis jobban tetszett, talán mert nem volt annyira tudományos és talán kicsit túlmagyarázott, vagy ha igen én nem vettem annyira észre, mint a könyvben.
F Lívi véleménye:
A filmet láttam először, de úgy éreztem el kell olvasnom a könyvet is. Nem bántam meg. Mindkét verzió jó a maga nemében. Szeretem az olyan könyveket, ami megdolgoztat: figyelni, gondolkozni kell közben, váratlan fordulatokat tartalmaz. Tetszik mind Leonardo, mind Dan Brown zsenialitása és ezt csak tovább fokozza a téma is. Mindenkinek ajánlom olvasásra!
Nádor Zea véleménye:
Tavaly olvastam, de most láttam a filmet, ami számomra elég zavaros volt, így újra elővettem a könyvet, és meg kell mondjam, Dan Brown világa újfent lenyűgözött. Olvasás közben megint agyaltam, attól függetlenül, hogy tudtam mi lesz a vége. A történet rendkívül jól kidolgozott, a szereplők pedig zseniálisak. Megérte újra elolvasni!
Vass Melinda véleménye:
Régen olvastam, most újra elővettem, annak apropóján, hogy nemrég láttam a filmet már többedszerre. Nagyon szeretem az olyan könyveket, amiken gondolkodni kell. Olvasás közben folyamatosan járt az agyam, próbáltam megfejteni a rejtvényeket. A végkifejlet meglepő, az odavezető út pedig fordulatos, kalandos, itt-ott ijesztő. Kiváló könyv, fogom még többször olvasni!
szanyi Renáta véleménye:
Mostanába kezdem megszeretni Dan Brownt.A könyvei sok olyan dologra hívják fel a figyelmem amiről még csak nem is hallottam.Szerencsére nem a filmet néztem meg előbb mert akkor nem biztos ,hogy elolvasom .A könyv viszont letehetetlen.
Sárkány Eszter véleménye:
• A csavaros kód Leonardo műveiben rejtőzik. • Kétségbeesett hajsza Európa székesegyházain és kastélyain keresztül. • Végül fény derül az évszázadokon át titokban tartott, megdöbbentő igazságra. "Egy lángelme szüleménye." Nelson DeMille A tanulmányi úton Párizsban tartózkodó Robert Langdon szimbólumkutatót telefonon riasztják egy késő esti órán. A Louvre idős kurátorát meggyilkolták a múzeumban, és érthetetlen kódot találtak a holttest mellett. Miközben Langdon és Sophie Veveu, a tehetséges francia titkosírásszakértő a rejtvény megoldásán dolgozik, elképedten fedezi fel a rejtett utalások nyomát Leonardo da Vinci műveiben - noha ezeket az utalásokat mindenki láthatja, a festő zseniálisan álcázta őket. A hagyományos thrillerregények kliséiből kilépő A Da Vinci-kód egyszerre villámgyors, intelligens és többrétegű; részletek sokasága és alapos kutatások eredménye. Az első oldalaktól a váratlan és elképesztő végkifejletig Dan Brown bestsellerszerző már megint mesterien bonyolítja a történetet.
Baka Barnabás véleménye:
Á! Jó könyv az biztos! Csak még kíváncsibb lettem. Értem én, hogy okkal fejezte be így könyvét a szerző, de.. Rájön a titokra, de nem nézi meg. Na, mindegy! Mindenesetre nagyon tetszett! Izgalmas! Nekem néhány helyes túlságosan krimi, de az utóbbi időben már belejött a tudományos krimik olvasásába! Köszönöm az élményt!
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Ez nekem a letehetetlen kategória. Úgy robogtam végig a 600 oldalon, hogy csak a végén vettem észre, sajnálattal, hogy vége. Imádom a jelképrendszereket és az összeesküvés elméleteket és annyira magával ragadó, belefeledkezős történet ez! Nagyon tetszett, kevés az ilyen könyv!
Renáta Csiki-Kecskés véleménye:
Izgalmas és érdekes könyvnek találtam. Kicsit bonyolultnak éreztem a kódfejtős részeket, de többször is elolvastam és így sikerült megértenem. Alapjában véve, jó könyv, érdekes a sztorija és el is olvastam egy értelmezési könyvet ehhez. Tudom, hogy nem igaz történet, de érdekelt a hozzá fűzött dolgok.
Párizsban játszódik, élénken el tudtam képzelni a helyeket, pedig nem jártam még ott.
Bendes Zoltánné véleménye:
Az, hogy mekkora botrány volt körülötte, azt mutatja, hogy sokan igaznak hitték, ez pedig mindössze annyit jelent, hogy Dan Brown zseniálisan írta meg a könyvet, ahogy a többit is. Egy jól megírt szórakoztató könyv. A benne leírt elméletben természetesen nem hiszek, de ettől még kalandregénynek jó. Szerintem nincs olyan ember a világon, akit ez a könyv ingatna meg a hitében, vagy vette el azt. Akkor adna ez a könyv hamis istenképet, ha ez az egyetlen impulzus érne minket Istennel és a kereszténységgel kapcsolatban. Így viszont, hogy mindkét oldalról hallunk tényeket, elméleteket, úgy gondolom mindenki el tudja dönteni melyiknek hisz.Mindennek megvan a maga tanulsága, csak észre kell venni. Mondom ezt római katolikus hívőként.
Zsolt Mesterházi véleménye:
Világsiker. Nem véletlenül. Erőteljes kezdés, amit sikerül fokozni. Végig izgalmas, lebilincselő fordulatos. Keveredik a képzelet és a valóság. Igazából nem is tudni, hol húzódik a határ a fikció és a tények között. Nem is fontos. Lényeg, hogy rabul ejti az olvasót.
A végén úgy is rájövünk: jó kis mese.
Csáki Edina véleménye:
Rejtélyes, rejtvényes, érdekes észrevételekre hívja fel az olvasó figyelmét, amiket alá is támaszt az író. Titokzatos, lebilincselő, izgalmas, fordulatos.
Tartottam a vallási témától, mert meglehetősen távol áll tőlem. De kellemes csalódásként ért, hiszen nem volt semmi ráerőltetve az olvasóra. Nem éreztem magam feszélyezve, mert nem akart semmiről meggyőzni. Meglehetősen elgondolkodtató. Érdemes fontolóra venni az észrevételeket.
A filmet előbb láttam, de számomra ez sem okozott csalódást.
Gondová Gabriela véleménye:
Az illusztrált verzió van meg, pár éve nyáron olvastam. Egyszerűen nem tudtam letenni, volt hogy hajnali 3-4-ig olvastam, mivel mindig este álltam neki. Úgy rémlik, már háromszor elolvastam.
Kecsmár Kitti véleménye:
Zseniális könyv, imádtam! Nagyon tetszettek benne a részletes levezetések, bár egyes dolgokra hamarabb is rájöhettek volna a szereplők.
El sem olvastam még a művet, de már tudtam, hogy nekem ebből több kell... Dan Brown bekerült a kedvenc íróim közé.
Tóth Lilla véleménye:
Bárki bármit is mond, szerintem (én is hívő vagyok) ez a könyv akárhogy is alapjában próbálja megrengetni a hitet, mégis megfér vele. Pontosabban nem próbálja. Egyszerűen csak felmutat egy fiktív alternatívát, ami igaz is lehetne. Dan Brown megmutatja, hogy hogy lehet a történelem réseibe belekapaszkodni és nagyokat álmodni velük. És pont ezért egy nagyon jó történelmi thiller.
Tetszik, hogy miközben az ember olvassa és apró információfoszlányokat kap a könyvből, egyre többre szomjazik. Brown ehhez nagyon ért. Pont ezért ajánlanám akár kamasztársaimnak is, mert úgy tanulják meg, hogy mi a Fibonacci-sorozat, az aranymetszés és a fí, hogy közben észre sem veszik, sőt egyre többet akarnak tudni!
A cselekmény magával ragadó és néhol kiszámíthatatlan, kitűnően megírt, a mögötte rejlő rengeteg kutatómunka is megmutatkozik.
10/7
Szekeres Sándor véleménye:
Egész jó könyv. Azért nem annyira, mint mondják. A fordulatokból volt, amit előre lehetett sejteni és néhány fejtörő nekem egyszerűbb volt, mint a szereplőknek... A fő problémám viszont az, hogy ez inkább forgatókönyv. Tudom, a krimi lazább műfaj, de ez azért kicsit már túlzás.