ADATLAP
A dachaui varrónő
London, 1939. A tizennyolc esztendős csinos és ambiciózus Ada Vaughan varrónőként dolgozik a Dover Street-i nőiruha-szalonban. Divattervező pályáról álmodik – megvan hozzá a tehetsége és a tudása –, de ehhez ki kellene törnie a lambethi sivár családi környezetből.
Ada egy véletlen találkozás során megismerkedik a titokzatos Stanislaus von Liebennel, és ez a kapcsolat a szerelem és a csillogás világába repíti. Amikor a férfi felajánlja, hogy elviszi Párizsba, Ada úgy érzi, itt a nagy alkalom, és meg sem hallja a figyelmeztetést, hogy a közelgő háború miatt veszélyes a kontinensre utazni. A jóslat beteljesül, kitör a háború, ők pedig Franciaországban rekednek. A német megszállás után Stanislaus elhagyja a lányt, de az utolsó éjszakán még kezeskedik arról, hogy Ada sose felejthesse el. Ada fogságba kerül, és annak köszönhetően éli túl a háborút, amihez ért: ruhákat varr. Jelenlegi megrendelői is előkelőségek, csak éppen német előkelőségek. Ada nem is sejti, mekkora bajt hozhat ez még a fejére…
Egy történet a reményről, az élni akarásról és a bosszúról....
Járfás Vivien véleménye:
A regényen érezhető volt, hogy kitalált történet. Számomra hiányzott a történet esszenciája, nem volt olyan átérezhető mintha valós eseményeken alapulna. Jól megfogott részei voltak, Ada rajongása a varrás iránt, ambíciója és ahogy ez tartotta benne a lelket, valamint a tárgyalás igazságtalansága.
Bányai Noémi véleménye:
Vegyesek az érzéseim: szerettem is, meg nem is. Ada ambiciózus, tehetséges ugyanakkor gyönyörű fiatal lány, akinek minden vágya, hogy elismert és híres tervező legyen, mégsem tudtam megkedvelni. Szereti a munkáját, az anyagok életre kelnek a keze alatt, csak épp rosszul dönt..., idegesítő a butasága, főleg, hogy kétszer is elköveti ugyanazt a hibát.
A történet lezárásával egyszerűen nem tudtam mit kezdeni...
Kamocsa Eszter véleménye:
Ada egy rendkívül ügyes fiatal varrónő nagy álmokkal (Vaughan divatház), aki ugyanakkor nagyon naiv, hiszékeny és könnyen befolyásolható is, ami végül a vesztét is fogja okozni. Dachauban embertelen körülmények között tartják fogva, de végül mégis túléli a háborút és hazajut Angliába. Otthon azonban bosszút áll egykori szerelmén, Sranislauson, aki egykor nemcsak elhagyta Adát, hanem egyedül és cserben is hagyta őt a háború kitörésekor egy idegen országban. A könyv címéből én arra következtettem, hogy sokkal többet olvashatunk majd a dachaui táborban történt dolgokról, de ez nem így volt. Az írónő viszont nagyon részletesen és szakszerűen ír a ruhaanyagokról, szabásmintákról, öltésekről és ráhajtásokról. A könyv végére nekem nem vált egyértelművé, hogy Ada kisfia tényleg meghalt vagy az apáca csak hazudott.