ADATLAP
A diótörő és az egérkirály
Karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja, és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan! Diótörő - akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi - bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt, s ezzel önmagáról is elhárítja a rontást. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok......
Silye Tibor véleménye:
Nagyon aranyos, és egyben varázslatos mese. Több okból kifolyólag is tetszett: a történet és a szereplők szerethetőek. A gyermekek karácsony várása szintén imádni való, és egyben felidézte bennem, hogy én hogyan vártam a karácsonyt gyerekként. Mindezek mellett alapműnek tartom, és nem hiába. Szerintem minden gyerekkel meg kellene ismertetni, mert biztosan könnyen lekötné a figyelmüket. :)

http://discussion.blog.hu/2016/12/24/karacsonyi_klasszikus_645
balla iren véleménye:
Hoffmann igazi német romantikus; történeteinek mindig van egy félelmetes oldala is.Itt is éjszaka félelmetes alakok bújnak elő a gyerekszobában...vagy csak Marika képzeletében?Drosselmeier tanácsos úr érthetetlen módon elcsúnyul és ott gubbaszt a bagoly helyén az órán; Egérkirály egy hétfejü szörnyeteg,mely félelmetes hadserege élén megküzd a rettenthetetlen hős Diótörő maroknyi seregével˙( a had Marika babáiból és Frici huszáraiból áll össze).A mese egy részét a keresztapa, Drosselmeier meséli, Marika képzeletében folytatódik, majd a fabábú csodálatos módon életre kel és betoppan Marika életébe. A mese egy kicsit más, mint Csajkovszkij csodálatos zenéjére készült balett librettója.Általában mindenki ezt ismeri, a Hoffmann-mesét kevesebben.Én is csak most olvastam először és felnőtt létemre, elvarázsolt.
Szalóky Diána véleménye:
Ez egy aranyos, gyorsan elolvasható mese. Persze felnőtt agyam felvetett olyan kérdéseket közben, hogy ha Marika kislány, hogyan lehet belőle feleség és királynő :)
De ha eltekintek ezektől a racionális kérdésektől - és miért ne tenném, ha azt meg könnyen elfogadom, hogy egy egérnek hét feje van, és király - akkor egy izgalmas kis történet, hogy az odaadás, önzetlenség és szeretet hogyan képes megtörni a gonosz bűbájt.