ADATLAP
A dzsihád jegyese - Toboroz az iszlám állam
Az Iszlám Államot 2014 nyarán kiáltotta ki egy dzsihádista csoport azzal a céllal, hogy a világ összes muszlimja fölött közvetlen politikai és vallási befolyást szerezzen. A magát kalifátusnak tekintő terrorszervezet sem területi, sem ideológiai terjeszkedése során nem válogat az eszközeiben: előszeretettel szervez be soraiba harmadik generációs, európai születésű muzulmánokat köztük egyre több nőt is.
Az Anna Erelle álnéven publikáló fiatal francia újságíró könyvében annak próbál utánajárni, hogyan zajlik a toborzás a virtuális térben, vagyis a közösségi portálokon. A dzsihád jegyese több hónapos oknyomozó munkájának feszült és lebilincselő krónikája, amely idő alatt a szerző az Iszlám Állam belső köreihez tartozó egyik terroristavezér jegyeseként egyre közelebbről vehette szemügyre a szervezetet működése közben.
A nemzetközi bestseller, amelynek megjelenése óta Anna Erelle állandó rendőri felügyeletet kap, nem csupán izgalmas, valós történet, de annak megértésben is segíti az olvasót, hogy miért olyan vonzók a szélsőséges nézetek sokak számára, és miként csábítja magához, manipulálja és formálja át az Iszlám Állam a sebezhető fiatal nőket....
Linkecs Krisztina véleménye:
Félelmetes, izgalmas. Egy olyan könyv, mely elejétől a végéig izgalmas és melyet izgulva olvashatunk végig, hogy mi történik a szereplővel. Lebukik avagy sikerül megtartania az álcáját?
Szegedi Veronika véleménye:
Félelmetes, magával ragadó, sokkoló. Egy érdekesen megírt történet, ahol mindig azt kérdezem, hogy mindez hova vezet. Az pedig egyenesen kétségbeejtő, hogy valós történet, és ez ennyire egyszerűen működik.
Petró Viktória véleménye:
Amint belekezdtem, azonnal magába szippantott a történet. Érdekes volt erről olvasni, ugyanis az ilyen témájú könyveket nem igazán olvasom. Bátornak tartom az írónőt, hogy ilyen kockázatot vállalt, hogy megvalósuljon az a riport. Biztos nem lehetett könnyű, hogy egy teljesen más egyéniség bőrébe bújjon és beszélgessen egy veszélyes emberrel. Nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet.
Pintérné Schindler Dalma véleménye:
Félelmetes. Ezzel tudnám jellemezni. Pont az a korosztály, amibe én is tartozom. Pár nap alatt lehet manipulálni az arra fogékonyakat. Én ezt az írást kötelezővé tenném a középiskolás végzősök számára. A magyarországi tavaszi események, és ez a könyv nem túl szép jövőt sejtet. Tipikusan az a könyv, amit nem lehet letenni, ha nem olvasnám a híreket, talán el sem hiszem, hogy ez így a XXI.századi, modern társadalomban előfordulhat....
Zsaklin Jády véleménye:
Sajnos a könyvben leírtak egyre aktuálisabbak lesznek itt hazánkban is. Az igaz történeten alapuló könyv borzalmas , és hihetetlen , hogy egy eszmével így be tudnak hiszékeny embereket hálózni! Jobban oda kellene egymásra, de legalábbis a szűkebb családunkra figyelni, hogy minél kevesebb emberrel történjenek meg ezek a dolgok. Minden elismerésem az írónőnek, hogy annak ellenére, hogy tudta ,mi várhat rá, be merte vállalni a sztorit. Nagyon tanulságos!!!
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Hát ez aztán félelmetes, mi zajlik körülöttünk. Lehet így, hogy a világ is ennyire felbolydult, és pontosan az iszlámok azok, akik mozgósítják...
Ugyanakkor félelmetes az a bátorság is, ahogy a riporternő ezt az egész riportot bevállalja. Mivel nem első esetben találkozik az iszlámmal, a vallással, a vallási fanatizmussal, tudja, mivel áll szemben. És még a mai napig is szemben áll. És így is belevágott, és az életét kockáztatja azért, amit hivatásának érez.
Elképesztő és hátborzongató. Nagyon tetszett, és nagyon nem szeretném, ha ez a gyerekeimet utolérné.
Lévai Katalin véleménye:
Nagyon érdekes a téma, és sajnos aktuális is. Lassan haladtam, mert azért nem annyira olvastatta magát a könyv, nekem. Borzasztó valóságot tár elénk, amely elgondolkoztató. Sok fiatalnak el kellene olvasni, aki még mielőtt hülyeséget csinál, egy kicsit elgondolkozna. A végén nagyobb csattanót vártam, de mivel valóság az alapja, nem is bánom, hogy nem borzasztóbb a vége. Érdekes, mindenképpen el kell mindenkinek olvasni.
Bódi Ági véleménye:
Érdekes bepillantani a toborzás és az újságírás folyamatába is. Sem az írónő, sem a fordító nem remekel, csak a téma egyedisége miatt érdemes elolvasni. Tényleg egy burokban élünk, és el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi veszélyt jelent az internet a befolyásolható és magányos fiatalok számára.
Bedekov Angéla véleménye:
Félelmetes, hogy mi zajlik a világban, és hogy létezik ilyen szintű agymosás, amivel elérik, hogy ennyi fiatal fiút, lányt kebelezzen be az Iszlám Állam. Az írónő nagyon elszánt volt, hogy ilyen mélységig belement a játszmába napjaink egyik legveszedelmesebb terrorszervezetével szemben.
Ludvig Zsuzsanna véleménye:
Felkavaró lenne már akkor is, ha nem igaz történet lenne. Pedig az. Manapság alapból is az egyik felkapott téma az Iszlám Állam terjeszkedése, és meglepő, hogy követőkre talál a kiábrándult európai fiatalok soraiban. Nagyon tetszett a könyv, érdekes volt.