ADATLAP
A fáraó
A nagy lengyel realista írónak ez a műve az ókori Egyiptomba visz bennünket. Várakozással ismerkedünk meg a regény hősével, a fiatal fáraóval, és egyre növekvő érdeklődéssel követjük útját. Nagyra törő uralkodó ő: országát hatalmassá akarja tenni, és segíteni az elnyomott, kiszolgáltatott parasztság sorsán. De tervei végrehajtásában megakadályozza a főpapság, mely a világi hatalmat is kezébe akarja ragadni, és a fáraót bábként rángatni. A fáraó és a főpapság között összetűzésre kerül sor.
A mű nemcsak színes, lebilincselő olvasmány, hanem tanulságos korrajz is. A szerző mesteri kézzel eleveníti fel a társadalmi hátteret, megmutatja az egymással szemben álló rétegeket, megismertet bennünket az ország mindennapi életével, kultúrájával, vallásával....
Bakonyi Zsófia véleménye:
Nos, ez a történet meglepett. Apukám ajánlotta a könyvet, de nem gondoltam volna, hogy ennyire élvezni fogom. Szinte észre sem vettem a több mint 800 oldalt. A történet adta magát és rengeteg érdekes dolgot leírt Egyiptommal kapcsolatban. Főleg a papság tudásán csodálkoztam el. Nem tudom, hogy ez a történet kitalált-e vagy sem, ennek még utána fogok nézni, de ha nem kitalált, akkor csodálatos lehetett az egykori Egyiptom és a tudás, ami ott volt. És persze az egész könyvben jelen vannak a hatalmi viszonyok és a harcuk. Szerintem a többség Ramszesz hercegnek szurkol. Én neki szurkoltam.
Diósi Alexandra véleménye:
A könyv hosszú, egyszer korábban már nekikezdtem, de valahogy abbamaradt, nem találtam izgalmasnak. Kicsit idősebb fejjel és nyitottabb elmével, újból nekikezdtem.

Nagyon tetszett Ramszesz herceg karaktere, fiatal és becsvágyó, de országának jót akaró jövendő fiatal fáraója. Nem akarja hogy Egyiptom népe sínylődjön, igazságot akar szolgáltatni mindenki számára. Egyiptomot újra fel akarja virágoztatni. Csakhogy tervei a főpapság érdekei ellen vannak, akik inkább megszereznék a hatalmat és a fáraóból bábot faragnának. Csakhogy a fáraó erős, és tiszta jellemű, és nem hagyja magát oly könnyen. Habár a papság győz, köszönhetően az ármánykodásuknak, de kénytelenek Ramszesz terveinek útját is folytatni.

Az biztos hogy újból elolvasnám, ezért is csak ajánlani tudom mindenkinek!