ADATLAP
A fátyol mögött
"...Országomban a nőket apjuk semmibe veszi. fivérei lenézik, férjük pedig uralkodik rajtuk... Asszonyaink történetét a titoktartás fekete fátyla fedi. Sem születésünk. sem halálunk nem szerepel egyetlen hivatalos feljegyzésben sem... Gyakran teszem fel magamban a kérdést. ha születésünk és halálunk nincs számon tartva, létezünk-e egyáltalán... Ez buzdított fel arra, hogy hatalmas kockázatot vállalva elmeséljem történetemet... és indított arra az elhatározásra. hogy a szaúdi nők teljes személyi szabadságáért és jogaiért küzdjek. Azokért a jogokért, melyekkel országomban csak a férfiak rendelkeznek."Szultána, a mesés gazdagságban élő szaúd-arábiai hercegnő szavai ezek, aki makacsul lázad alávetettsége miatt, amit egyedül női mivoltának köszönhet, és inkább elszenvedi a büntetést, mint hogy legyőzöttként éljen. Ám a változásra csekély a remény egy olyan országban. amelyet primitív szokások uralnak, és a vallási vezetők árgus szemekkel figyelnek mindenkit."...
Kanta Bernadett véleménye:
Már megmondani sem tudom, hogy hányszor olvastam el ezt a könyvet. Mégis minden egyes alkalommal újra energiával tölt fel. Hiszen egy olyan nőről szól, aki bármilyen szigorú szabályok között is él, mégis küzd.

Gáspár Zsuzsanna véleménye:
Szultána elszántságát a szaúdi nők helyzetének megváltoztatása érdekében felváltja a fásultság, ami önromboló alkoholizmusba visz. Családjának egy része - kényelmes keretek között - támogatja törekvését, de minduntalan a kőbe vésődött hím soviniszta szokásokba ütközik. Aranykalitkában vergődő meghasonlott nővé válik a trilógia végére.
Kolozsi Etelka véleménye:
Más világ, más kultúra, más vallás. Az európai gondolkodástól és mentalitástól fényévekre van.
Szultána hercegnő és családjának zárt élete lebilincselő történet. Az ő hétköznapjaik olyan messze vannak egy európai ember életétől, hogy ez a történet már-már meseszerű. Mesés gazdagság, óriási vagyonok, mégis szörnyű lehet egy nőnek ennyire kiszolgáltatottan élnie a fréfiak irányította társadalomban.
A pénz nem boldogít. (mennyire igaz ez a mondás...)
Molnár Henrietta véleménye:
Lebilincselő olvasmány, alig tudtam letenni. Szultána története, az ahogyan a nőkkel bánnak, semmibe veszik és megalázzák őket, sokszor erőszakot is alkalmaznak ellenük, mélyen megbotránkoztató és lessúlytó. A hercegnő viselkedése példaértékű, ahogyan szembeszáll a hagyományokkal annak reményében,hogy gyermekei már egy szabadabb gondolkodású társadalomban nőhessenek fel. A trilógia másik két kötete is sorra kerül.
Balazs Diana véleménye:
Kamaszként olvastam először a könyvet, talán akkor fel sem fogtam úgy, mint most milyen sorsuk van az arab, muszlim nőknek. Persze azóta több könyvet olvastam, filmet láttam ebben a témában. Most újra olvasva ami végi pörgött bennem, hogy nem sok minden változott azóta sem.
Varga Bernadett véleménye:
Trilógiaként elolvastam mind a három könyvet. A fátyol mögött, A hercegnő lányai, Királyi sivatag. Kamasz fejjel olvastam, akkor csak szörnyülködtem a regényben leírt történeteken.Asszony fejjel már felháborít, hogy ennyire semmibe veszik a nőket. Jobban megértem az arab szélsőséges tevékenykedéseket a vallás nevében. Remélem, hogy igaz a pletyka és csak kitalált történet A 3 könyv.
Zsuzsanna Szluka véleménye:
Egy kultúra, egy hihetetlen világ, hihetetlen gazdagsággal és mindennapokkal. Olvastatta magát a könyv, könnyedén követhetőek voltak az események. Érdekesség nem kívülálló szemszögéből látni ezt a számomra idegen világot. Lebilincselt, megmutatta az arab világ szépségét, de kegyetlenségét egyaránt. Folytatni fogom az ismerkedést a többi rész elolvasásával.
Bridinszki Katalin véleménye:
Az iszlám vallás szerintem egy keresztény országban élő ember számára mindig is érdekes volt, és vágyott arra hogy többet tudjon meg róla. Átélni nem akarta volna, de olvasni róla az egészen más. Én is így voltam, amikor levettem ezt a könyvet a polcról, ráadásul manapság még eléggé aktuális a dolog...
Nők helyzete ezekben az országokban az elnyomás, megkülönböztetés és a diszkrimináció.
A könyv szereplője Szultána már nem bírja tovább és ki ad magából mindent erről szól a könyv.
M J véleménye:
Felfoghatatlan gazdagság amiről ír a szerző. Ez az a fajta könyv amire azt hisszük, hogy nem is a való élet írta. Szultána hercegnő lebbenti fel a fátylat arról a meseszép országról amit azt hiszem, hogy jobb, ha csak távolról élünk át, mint ott élni.
A könyv nagyon jól van megírva, nagyon érdekes életet olvashatunk benne, várom a folytatását.
Bendes Zoltánné véleménye:
A mi szintünkről felfoghatatlan luxus, gazdagság, mesés vagyonok és szintén felfoghatatlan elnyomásban élő nők, akiknek tilos egyedül bármit is tenni, akik vagyontárgynak számítanak - előbb apjuk és fiútestvéreik, később a férjük uralkodik felettük kénye-kedve szerint. Ebben a világban hihetetlenül nehéz lehet nőnek lenni, talán még inkább Szultánához hasonló lázadó szellemnek, aki nemegyszer életét teszi kockára - hiszen sem apja, sem gőgös és kegyetlen Ali bátyja részéről nem számíthat megértésre és segítségre. Érdekes, felforgató és megrázó olvasmány.
Juhász Viktória véleménye:
Bár a sorsuk kegyetlen, mindig is érdekelt az arab nők életéről szóló könyvek. Szultána egy erős, bátor nő, és -bár szerencsére mi nem az ő világában élünk- sokunk számára példa lehet.
Sok dolgot megtudtam a szokásaikról, amin hol megbotránkoztam, hol elcsodálkoztam. Kíváncsian várom a történet folytatását, érdekel, hogy hogyan folytatódik tovább az életük.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Nagyon érdekel a keleti kultúra,a kelet világa már nagyon régóta.Most Szultána hercegnő fellebbenti a fátylat erről az izgalmas (borzalmas) világról.A bátor,erős Szultána,aki folyton harcol a nők érvényesüléséért.Egy európai számára szinte elképzelhetetlenül nehéz élete van ott a nőknek.Bátran ajánlom olvasásra,mert néhány oldal után kiderül,hogy letehetetlen a könyv.
Barabás Patricia véleménye:
Érdekes és tanulságos volt a könyv volt az iszlám kultúráról. Európai nőként borzasztóan nehéz elhinni, hogy vannak még ennyire "visszamaradott" országok. Sosem gondoltam volna, hogy az ott élő másodrendű nők, nemhogy nem egyenrangúak, hanem rosszabbak mint a cselédek, még családon belül is. Nekem az volt a legdöbbenetesebb, hogy a férjek és fivérek és lenézik női családtagjaikat. Szultána igazi harcos alkat, aki véleményem szerint sokkal szerencsésebb annak ellenére, hogy mennyire nem hajlandó elfogadni az általános nézeteket. Szörnyű, hogy ott mennyire természetes és "elfogadott" az erőszak és a büntetés.
S H véleménye:
Régóta szerettem volna elolvasni, érdekel is a keleti világ. Nem bántam meg, mert alig tudtam letenni. Gondoltam,hogy nem lesz egy vidám olvasmány és néhány része meg is döbbentett, hiszen nem gondolnánk,hogy a 20.század végén és valószínűleg még mostanában is ilyen büntetéseket kell elszenvedniük a muzulmán nőknek. Szultána a leírtak alapján még szerencsés asszonynak számít. Biztosan elolvasom a trilógia másik két kötetét is.
B-M Bogi véleménye:
Amikor megkérdeztem édesanyámat, hogy mi a kedvenc könyve, rögtön rávágta, hogy ez. Csodálkoztam, hogy miért pont egy szaúdi hercegnő igaz története az, ami őt megfogta, de ahogy olvasni kezdtem, megértettem, hogy részben felismerhette magát a könyvben.
Minden esetre Szultána történetei rendkívül bizarrak, mégis izgalmasak. Ahogy kapaszkodik ebbe a könyvbe, mint egy szalmaszálba, hogy ezáltal megismeri őt és a népét a világ és majd talán kapnak valamiféle segítséget. Nekem legalábbis ez volt az érzésem az olvasása alatt. Borzalmas, hogy valaki csak azért éljen ilyen szörnyű keretek között, mert tulajdonképpen rossz helyre született...
Szultána számomra példakép, hiszen sosem adja fel, mindig harcol, és egy hihetetlenül erős nő!
Nagy Orsolya véleménye:
Az egyik legdurvább olvasmány, ami valaha a kezembe akadt. Hihetetlen hogy ekkora különbség lehet a világ országaiban, és abban ahogy a nőknek élniük kell.
Nagyon megkedveltem a Hercegnőt, aki egy roppant erős személyiség. Ez utóbbira szüksége is van, mert folyton harcolnia kell, hogy a nők ügyét érvényesíthesse egy olyan társadalomban, ahol nincs értékük.
Berek-Fekete Zsófia véleménye:
Egy borzalmas történet a mai szaúdi nők elnyomásáról és semmibe vételéről. Szultána egy igazán bátor és elszánt asszony, hogy tűzön vízen keresztül próbálja országának szerencsétlen elnyomásban lévő asszonyokra lányokra felhívni a figyelmet, hogy végre történjen már valami.
Vida Szandra véleménye:
Megdöbbentő történet.Részletesen bemutatja a szaúdi nők életét. A büntetések elképesztőek....még belegondolni is rossz,például, hogy valakit élete végéig egy sötét szobába zárnak....
Ilyen könyveket olvasva döbbenek rá, hogy mennyi apróságon fennakadok. Nőként szerencsés vagyok, hogy Európában születtem....
Hornyeczki Anna véleménye:
Sose vonzott annyira az arab kultúra, talán pont azért, mert ennyire elnyomják a nőket.
De, így egy nő szemszögéből - ráadásul igaz történeten alapul -, nagyon érdekes volt.
Hihetetlen számomra, hogy tényleg létezik ma is ekkora elnyomás, ráadásul a főszereplő gazdag családban élt, borzasztó lehet elképzelni is, milyen élete lehet azoknak, akik szegények ebben az orszgában. A főszereplő a lehetőségekhez képest még egész "jól járt".
Összességében nagyon tetszett, bátran ajánlom mindenkinek.
Vágó Piros véleménye:
Több hasonló témájú könyvet is olvastam már, gyakorlatilag tudtam mire számíthatok. Ennek ellenére egyszer-kétszer mégis elhűltem milyen szomorú a nők sorsa Szaúd-Arábiában, amely ország, mint az iszlám bölcsője, példát akar mutatni a többi muzulmán országnak.
A főszereplő szerencsés, mert boldog házasságban élt, hiszen olyan fiatalemberhez adták férjhez, akivel megtalálta a szerelmet. A nővére azonban öngyilkosságot próbált elkövetni, hogy szabaduljon a 62 éves, agresszív férjétől. Egy arab férfinak mi öröme lehet egy körülmetélt, elnyomott nőben?
Ispánovics Szandra véleménye:
Az arab nők hányatott sorsáról szól . Részletesen leír mindent , sokkal jobban tetszik mint a második rész , mert itt az arab világ összes nőjéről és helyzetükről számol be. Milyen volt Szultána gyerekkora , hogy viszonyult hozzá a bátya és a többi férfi család tag . Beszámol arról ,hogy az apák , hogyan gyilkolják meg saját lányaikat egy kis félre értés miatt ...
Létai Anita véleménye:
Borzasztó számomra, hogy vannak olyan országok ahol a férfiak ennyire primitív gondolkodásúak és a nőket semmibe veszik, tárgyként tekintenek rájuk. A nőnek nincs szava és korán kiházasítják őket mindegy milyen idős a férj, a büntetésekről nem is beszélve ( befalazás, kővel dobálás) .. brr bele gondolni is szörnyű , nem hogy így élni. Ezt a könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek!
Pántlik-Horváth Viktória véleménye:
Újra rá kellett jönnöm, mennyire szerencsés vagyok, hogy európai nőnek születtem. Nagyon jó a könyv, számomra a letehetetlen kategória(történelem órának sem utolsó...)
Nagy Dóra véleménye:
Mindig is érdekeltek más kultúrák, mivel az egyetem, ahol tanulok, több mint harminc ország diákjait fogadja, köztük arabokat is.Bár nem sokat tanultunk az iskolás éveink alatt az arab világról, azért innen-onnan hallottunk, olvastunk pár dolgot, amire legyintettünk egyet.Amikor először a kezembe fogtam a könyvet, már az első pár oldal elolvasása után éreztem, hogy ezt nem egy hétig fogom olvasni, hát így is lett pár óra leforgása alatt (fel se tűnt) "kivégeztem". Körülbelül a könyv felénél elgondolkodtam azon - persze más ország, más kultúra-, hogy mi mennyi mindenen zsörtölődünk akár egy kapcsolatban pl. hajtsd le a wc ülőkét, ne hagyd szét a zoknidat stb., vagy akár testvérként is. Nos, ezt a könyvet elolvasva azt hiszem bátran mondhatjuk, hogy ezek eltörpülnek a könyvben olvasottakhoz képest. Ugyanis ott a nőket nem veszik emberszámba se, kezdjük talán a legelején: megszületik, csak egy "gyermek", ha van testvére (főleg ha fiú) és összetűzésbe keverednek, mindegy, hogy ki a vétkes, a lány lesz a hibás mindenért, kamaszkorában csadort kell viselnie, hogy elrejtse magát a kíváncsiskodó tekintetek elől, egyedül nem mutatkozhat férfival (még igazán rokonságban sem), nincs szavazati joga, nem választhat magának férjet, ha valami nem működik a kapcsolatban, azért ő a felelős, a válás lehetősége fel se merülhet vagy ha mégis a gyermekeit elveszíti stb. Szultána egy igazi főhősnő a szememben, ahogy küzd, lázad a férfiuralommal szemben és próbálja kivívni igazát, egyenjogúságát.