ADATLAP
A fösvény
...
Kovics Renáta véleménye:
Nehéz volt olyan drámát találnom, ami érdekel és még nem olvastam, középiskolában ugyanis imádtam őket. Ez valahogy kimaradt, bár Moliére-t már akkor is szerettem, s most sem okozott csalódást. Szeretem a humorát és azt, hogy az emberi gyarlóságokat veszi górcső alá a műveiben. Maga a történet nem fogott meg, a Tartuffe talán egy kicsivel jobb volt, de hamisítatlan Moliére, ami garantálja a színvonalat.
Rasztik Réka véleménye:
Gyorsan olvasható, de a főszereplő néhol nagyon visszataszító. Hát te jó ég! Legszívesebben a falat kapartam volna, annyira bosszantott. Közben tudtam, miért ilyen, miért ez a címe és miért erről szól. Ha valaki alaposan átgondolja, és kicsit rávetíti a mai világra, rengeteg konklúziót tud levonni belőle.
véleménye:
Fiatalabb koromban is olvastam, akkor tetszett. Most nem. Csak a kategória teljesítésének kedvéért olvastam. Olyan sok volt a szereplő. össze-vissza gyerekei meg szülei voltak egymásnak, nehezen igazodtam el köztük. Mindegy, túl vagyok ezen is.
Vajda Kitti véleménye:
Molière írásmódja sokkal jobban tetszik, mint Shakespeare-é. Kevésbé nyakatekert körmondatokban fogalmaz, természetesen ez az új korszak nyomásának is köszönhető. A fösvény című műve egy könnyed szerelmes olvasmány, és nem hosszú, így aki kevésbé szeret olvasni, talán ő is a kezébe veszi. Bár ha nem lett volna kötelező olvasmány, valószínűleg nem került volna a kezeim közé. :D
Ujfalusi Dorottya véleménye:
Érdekes volt, tetszett. Amellett, hogy rövid, talán az a hiba, hogy sokáig húzza az elejét, a végén meg gyorsan hirtelen minden kiderül, mindenki megkapja azt amit érdemelt.
A fösvény pedig igazán fösvény :D:D olvasás közben el is képzeltem, milyen lehetne ezt színházban látni, vagy valami filmes feldolgozásban. talán utána is nézek majd valami feldolgozásnak, mert kíváncsi vagyok, hogy mennyire domborítják ki Harpagon figuráját. :P
Zsálek Zsófi véleménye:
Érdekes volt, az elején egy picit unalmas de a későbbiekben már groteszk humorba csapott át Harpagon pénzmániájának hangsúlyozása. Viszonylag könnyen olvasható, mulattató olvasmány, nem mondanám unalmas kötelezőnek, mint a legtöbbet, szerintem ezt önként és dalolva is lehet olvasni.
Végvári Edina véleménye:
Aki szerette a Tartuffe-öt, annak szerintem ez is tetszeni fog. A szerző a címben nevezett főszereplő, Harpagon jellemkomikumára épít, akinek mindene a pénz, és mindent annak rendel alá. Egy zsugori, savanyú, kellemetlen ember, akinek célja „olcsón” férjhez adni a lányát, gazdag feleséget találni a fiának, miközben maga egy fiatal lányt készül elvenni. Ez bizony mulatságos helyzeteket generál. Mivel komédia, ezért a pozitív végkifejlet garantált, és a szerelmesek végül egymáséi lesznek. Viszont, aki szeretne egy kicsit izgulni, és meglepődni a darab fordulatain, az NE olvassa el az elején szereplőlistát!
Bakonyi Zsófia véleménye:
Bár a kötelezők soha nem tetszenek a korombelieknek. Ezt a művet viszont bátran ajánlom bárkinek. Vicces, fordulatos, és ahogyan megoldódik minden a végén igazán sorsfordító. Kár, hogy az olyan sokat emlegetett anyuka (Marianna és Valér anyja) nem jelenik meg főleg a végén, amikor minden jóra fordul. Azt hittem a végén, majd a zsugori Harpagont valami éri, ami ha meg nem is változtatja,de azért elgondolkoztatja. De ez egy nagyon jó befejezés volt. Végül is mindenki boldog lett a végén és mindenki megkapta, amit akart.