ADATLAP
A fehér folt
Geoffrey Halley angol olajmágnás Afrika egyik „fehér foltján”, Lungaországban folytatja piszkos, olaj- és vérszagú üzelmeit. Leányát, Liliant egy milliárdoshoz akarja férjhez adni, Lilian azonban megszökik. Az olajmágnás magándetektívet fogad, hogy ellenőrizhesse lánya útját, a kissé ügyefogyott Bronson azonban a lány barátnőjének szegődik nyomába.
Ettől kezdve két szálon fut a cselekmény: Lilian véres, izgalmas kalandok során szenvedő alanya lesz apja – és az angol gyarmatosítók – üzelmeinek, másrészt a magándetektív rendszeres írásos beszámolóin nevethet az olvasó.
Izgalom, komikum, howardi humor és sajátos filozófia jellemzi Rejtőnek ezt a regényét is.
Eredeti megjelenés éve: 1938...
Kolozsi Etelka véleménye:
Meglehetősen érdekes a történet kezdete. Lilian megszökik otthonról, csak hogy apja ne tudja őt férjhez adni. Történik mindez Marokkóban, ahol rögtön bajba keveredik a lány. De egy kedves és félholtra vert katonaszökevény megmenti a lány életét azzal, hogy feleségül veszi. Lilian barátnője, Dora pedig mindenképpen férjhez akar menni, mivel ez a feltétele annak, hogy mesés örökségéhez jusson. Azonban egy magánnyomozó mesterkedésének köszönhetően újabb és újabb házasságkötési lehetőségei hiúsulnak meg. Ezt a pechet! ...vagy éppen szerencsét? Kalandokban bővelkedik A fehér folt :)
Gáspár Zsuzsanna véleménye:
Még sosem olvastam Rejtőtől nem Piszkos Freddel játszódó regényt, és nem bántam meg. Ugyanúgy megjelennek a helyzetkomikumok, a velős, vicces párbeszédek, és a félelmetesen jó karakterek. Bronson beszámolói a tárgyilagosság minden jele nélkül rendkívül viccesek, jó, hogy nem tömegközlekedési eszközökön olvastam a regényt.
Dobos Krisztina véleménye:
Egy időben nagyon sok Rejtő könyvet olvastam, de valamiért erre nem emlékeztem, hogy olvastam volna, pedig ott volt a könyvespolcon. Pedig nem rossz, bár időnként kicsit vázlatos, de lehet, hogy ennél a történetnél direkt alkalmazza ezt a módszert. Most aztán muszáj leszek elővenni azokat a könyveit is, amikre emlékszem, hogy jól emlékszem-e, mert volt olyan könyve, amin anno hangosan nevettem.
Forgon Veronika véleménye:
Az első Rejtő mű, amit elolvastam. A történet nagyon tetszett, bár eléggé összecsapottnak tartom. Sok jelenetet jobban ki lehetett volna dolgozni. Lehet, hogy ilyen az író stílusa. Azt hittem, hogy egy nagyon humoros műhöz lesz szerencsém, ugyanis az íróról azt hallottam, hogy vicces történeteket ír. Én nem találtam felettébb humorosnak, sőt a mű elején közli velünk a szerző, hogy ez az elvártak ellenére nem egy vicces történet lesz. Lehet, hogy ez is a poén része akart lenni. Biztosan fogok még Rejtő művet olvasni, mert nagyon tetszett.
Kasza Dóra véleménye:
Ez az első Rejtő Jenő könyv amit olvastam. Nagyon tetszett. Humoros, kalandos történetet ír le. Bronson, mint magánnyomozó teljesen felesleges munkát végzett, de ettől lett vicces a történet. Lilian és Fred Marshall váratlan házassága pedig kiszámíthatóan boldogan végződött. A jövőben még biztosan fogok olvasni Rejtő könyvet.
Takács Timy véleménye:
Imádom, hogy ennek a könyvnek minden sorából visszakabcsint a humor, az iróni vagy a szarkazmus. Rejtő zseniálisan bánik a szavakkal és a jellemrajzokkal. Képes egy ilyen, égyébként komoly témát feldolgozó könyvet élvezetessé tenni. Szerintem lehetett volna kicsit bővebb is a vége, de így sem panaszkodol. Remek darab és még egy lépést tettem Rejtő imádata felé.
Karácsony Bettina véleménye:
Az első Rejtő Jenő könyv, amit olvastam! Várom a következőt.