ADATLAP
A fehér királyné
Philippa Gregory, a királyregények királynője bemutatja az Angliában dúló halálos viszálykodás, a Rózsák háborúja közepette játszódó új sorozat első darabját. A fehér királyné egy rendkívüli szépségű és becsvágyú nő történetét meséli el, aki magára vonja a frissen megkoronázott ifjú király figyelmét, majd titokban feleségül megy hozzá, és a királyi méltóságig emelkedik. Miközben Elizabeth felnő magas pozíciója követelményeihez, és családja sikeréért küzd, két fia olyan rejtély központi alakjává válik, amely évszázadok óta zavarba hozza a történészeket: ők a londoni Tower eltűnt hercegei, sorsuk a mai napig ismeretlen. Philippa Gregory kutatói szenvedéllyel és utánozhatatlan mesélőkészséggel vezeti tovább hűséges olvasóit az angol történelem évszázadaiban, egyúttal gyarapítva a legyőzhetetlen nők portréinak sorát....
Czéman Eszter véleménye:
Nagyon szeretem Philippa Gregory történeteit, illetve a korszakot is, amelyben a regény játszódik. Egy olyan korszak, amely tele volt ármánnyal, szerelemmel, varázslattal, és bár a férfiak ültek a trónon, a nők uralkodtak. Tele voltak ezek az asszonyok ambícióval, eltökéltséggel és tudtak küzdeni. Valóságos hősök voltak.
Molnár Kitti véleménye:
Philippa Gregory elhozta azt a kis színt, amivel a kusza angol történelembe kiigazodhatunk. A romantikus, női érzelemmel töltött könyvek korhűen bemutatják, mit is gondoltak a híres királynők a politikáról, a háborúkról, királyukról, szövetségeseikről és ellenségeikről. Néha kicsit sok a párbeszéd és az "egy helyben álldogálás", de így is lebilincselő és gondolkodásra késztető. Én biztos utána fogok nézni a történelmi háttereknek.
Kolozsi Etelka véleménye:
Cselszövések, ármánykodások és időnként varázslatok segítették az két gyermekkel özvegyen maradt fiatal és szép Elisabeth Woodwillt hogy a király felesége legyen. A boldog szerelmi kapcsolatban élő királyi párnak gyermekáldásban bővelkedő volt a házassága. A királynak azonban véres csatàkon kell megvédenie a koronáját, amire időről időre a rokonságból valaki jogot formált magának. Elisabeth történetén keresztül lehetünk részesei a Rózsák háborújának és lehetünk tanui egy asszony küzdelmének aki arra tette fel életét hogy családját és szeretteit a hatalmon illetve a trónon tartsa.
Izgalmas történelmi regény.
Lazók Katalin véleménye:
Ismét nem csalódtam a kedvenc írómban. Talán a többi regényéhez képest ez néhol nem olyan lebilincselő, de azért érdemes elolvasni. Elizabeth Woodwill szemszögéből tekinthetünk végig az akkori eseményeken.
Varga Ildikó véleménye:
Philippa Gregory újabb lebilincselő regénye. Elizabeth Woodville története őt is megihlette, ami nem csoda. Férje haláláig többnyire boldogan élte az életét, gyönyörű családja volt, egy férje, aki szerette, rangja, szeretetre méltó szülei és testvérei. Ám férje halála után minden megváltozott, szent menedékbe kellett vonulnia, hogy mentse a gyerekei életét. Ő az édesanyja a két hercegnek, akik nyomtalanul eltűntek a Towerben. Él a legenda, hogy egyiküket sikerült a bebörtönzése előtt megszöktetni, de titkát a sírba vitte…
Bártfai Anna véleménye:
Nem ez a legjobban sikerült Gregory regény. A leírás és a kor bemutatása még mindig remek, a hatalmi játszmák érdekesek, a történet olvasmányos és izgalmas. Viszont az elbeszélés személytelenebb, furcsa volt olvasni a kitekintéseket. Sokat, és hirtelen ugrott az időben, ami zavart. Elisabeth érdekes karakter, de valahogy olyan semmilyen lett: elvileg rémesen hatalomvágyó és becsvágyó, de ez szinte soha nem jelenik meg a gondolataiban, de ahhoz meg nem elég kedves, hogy ártatlan áldozatként tekinthessünk rá. A könyv vége kicsit furcsa, kíváncsi lettem volna mit reagál, mikor megtudja, hogy Henrik győzött. A kötet A vörös királyné előtt/után/közben olvasva lehetne a legérdekesebb, hiszen ugyanaz a sztori más szemszögből... Összességében nem rossz könyv, de nem hozta azt a színvonalat, amit az írónőtől megszoktam.
Zuzan Éva véleménye:
A "Hogyan fogjuk meg a királyt" játékot Elizabeth Woodwille nyerte, amitől gyanítom a többi nő dührohamot kapott, hogy nem neki jutott előbb eszébe. Viszont hosszú távon vesztett; a férje meghalt, a fiairól ma sem lehet többet tudni, hová tűntek, legidősebb lányát az ellenfele fiához kellett adnia, és kolostorban halt meg.