ADATLAP
A fej nélküli lovas
Rémítő hír terjed a prérin: fej nélküli kísértetlovas tűnt fel a pusztaságban, s amerre vágtat, nyomában a halál jár. A Vadnyugat babonás népe látja ezt így, valójában egy a régmúltban lejátszódott dráma utolsó fejezeteként jelenik meg a titokzatos lovas, hogy azután – a vadregényesség szabályai szerint – a bűnösök bűnhődjenek, az igazak meg elnyerjék jutalmukat.
A ma annyira népszerű western-regények egyik elődje, A fej nélküli lovas a hányatott életű Thomas Mayne Reid könyve. A regény népszerűségére mi sem jellemzőbb, mint hogy a némafilm idején film készült belőle, folytatásokban vetítették, s emberek százezrei várták izgalommal a történet újabb mozzanatait.
A könyv egyike azoknak a kalandregényeknek, melyeket újból és újból elővesznek a kiadók ifjú és idősebb olvasók szórakoztatására. Thomas Mayne Reid regényét, ezt a feszültséggel, izgalommal teli olvasmányt minden bizonnyal ma is érdeklődéssel fogadja az érdekfeszítő történeteket kedvelő olvasók népes tábora....
Ling Edina véleménye:
Bár a cím nem erre utal, ez egy ifjúsági regény. Már gyerekkoromban is nagyon tetszett, így ezt választottam gyerekkorom könyveként. A történet Texasban játszódik, amikor még kiterjedt prérik voltak, telepesek és mexikóiak együtt éltek és még bármikor lehetett tartani az indiánok támadásaitól. A főszereplő egy ifjú musztáng vadász, aki beleszeret az egyik új telepes csodaszép lányába és fordítva, de persze ezt nem nézi mindenki jó szemmel és a féltékenység a legnagyobb gonoszságot hozza ki egyes emberekből. Ráadásul közben még egy fej nélküli lovas is borzolja az idegeket.