ADATLAP
A feleségem története
A feleségem története, nemcsak a magyar irodalom kiemelkedő regénye. A mű európai hírnevet és rangot szerzett magának, tizennégy nyelvre fordították le, és valamennyi kritika megemlíti kivételes erényeit. Miben rejlik Störr kapitány, a holland hajós történetének varázsa? A házasság, a szerelem, a féltékenység a világirodalom örök témái közé tartozik. Azt hihetnők, mindent megírtak már erről. A feleségem története mégis valami újat, ki nem mondottat és valamennyiünk által csak homályosan érzett igazságokat közöl a legnagyobb érzésről, mely embernek adatott. Störr kapitány szerelemféltése, feleségével kapcsolatos aggodalmai, gyanakvásai a szoknyaügyekben járatlan férfi kálváriájának megannyi stációján vezetik végig az olvasót. Az emberi lelket ismerő író feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait, és eközben mintegy tudományos leírását adja a féltékenység kórtanának. Hiszen mirólunk van szó. Störr kapitány és felesége mi vagyunk: férfiak és nők, férjek és feleségek, szeretők és egymást csalók, a történet pedig nem más, mint annak a távolságnak a felmérése, mely bennünket mindig elválaszt egymástól, az az állandóan jelenvaló, reflexeinkbe és idegeinkbe beivódott idegenség, mely legboldogabb perceinkben is ott lappang közöttünk....
Hegedűs Henriett véleménye:
A történet több helyen vontatott, de az egyedi stílus miatt szórakoztató regény. A végén egy "frappáns" fordulattal zár, ami értelmet ad az egész cselekménysorozatnak. Kiderül, hogy mégis a nagy Ő mítoszára alapszik az élet. Kérdések azért maradnak az olvasóban a hűtlenség tárgya felől.
Kajtor Gerda véleménye:
Ezt nagyon-nagyon sokáig olvastam, mert nekem kicsit nehezemre esett a nyelvezetét kibogózni. Meg azt a sok összevisszaságot, amit leírt. Egymásba csapongtak a történetek, néha nem tudtam, hogy ki kivel van. Nem gondoltam volna, hogy férfiak így kombinálnak, meg nyűglődnek időnként magunkba, vagy ez nem annyira általános? Mindegy, Füst Milán sem lesz az a szerző, akinek kiolvasom az életművét.
Szilágyi Krisztina véleménye:
Igen megosztó könyv. Voltak benne nagyon jó dolgok, a történet a végére kiforrotta magát, de szerintem túl bő lére volt eresztve.