ADATLAP
A firenzei varázslónő
...
F. Csenge véleménye:
Első könyvem volt a szerzőtől és nagyon tetszett a stílusa. Alapból odavagyok a Medici-kor Firenzéjéért, ami még varázslatosabb lett így, hogy vegyült a misztikus Keleti tájakkal. Stílusban emlékeztet Marquez mágikus realizmusához, ahol a szereplőknek a természetfeletti képességeit mint mindennapos, megszokott dolgot mutat be. Nem ez az utolsó könyv, amit elolvastam Rushdie-tól
Haász Irén véleménye:
Az író, mint tudjuk, a Sátáni versek c. könyve miatt az arab világból kitaszított lett, kimondták rá a fatvát. Kíváncsi voltam, milyen könyveket ír, aki ilyen sorsra jut. Így kezdtem hozzá az első könyvhöz, ami kezembe került. Nem erről a könyvről van szó, mert az első óta az összes Rushdie- könyvet elolvastam már, ami megjelent itthon. És az A firenzei varázslónő sem kivétel, bárkinek ajánlani tudom, varázslatos, csodálatos könyv, óriási tudással, ismeretanyaggal. A misztikus szépség keveredik benne tüneményes lírával, mesemondó képességgel, képzelettel, eredetiséggel. Elbűvöli az olvasót, elvarázsol. Egyszerre van meg benne a bűvös Kelet, és a régi kor Firenzéje, szerelem és halál, erotika és gyűlölet, mese és valóság. Zseniális!
Körtvélyesi Erika véleménye:
Érdekes könyv volt, ami zseniálisan ötvözi a Kelet és a Nyugat történelmét a kitalált dolgokkal, mesékkel. Nagy Akbar udvarába érkezik egy furcsa idegen, aki hosszas faggatás után elárulja Akbarnak, hogy ő tulajdonképpen az ő nagybátyja. Az elfeledett hercegnő gyermekeként Mogor dell Amore hamarosan a mogul udvar kedvelt tanácsadója lesz, miközben megismerkedünk a Mediciek Firenzéjével is. Akbarnak magának is van egy kitalált felesége, akinek helyét a regény végére átveszi az elfeledett hercegnő.
Mese és történelmi valóság keveréke, rengeteg filózofikus eszmefuttatással az időről, és a hatalomról. Megelevenedik Fatehpur Szikri és Firenze mindennapos élete és egy nem mindennapi szerelem. A női szerepről és annak változásairól is korhű képet kapunk.