ADATLAP
A francia nő
A német lányból megismert Rose boldogságkeresése ebben a kötetben folytatódik. Pedig már úgy tűnt, hogy Jean-Philippe személyében megtalálta élete nagy szerelmét. Kapcsolatuk azonban zsákutcába kerül, szakítanak, és Rose egy bécsi kitérő után kalandos úton-módon ismét Budapesten találja magát. Itt igyekszik újra felépíteni az életét. Megismerkedik egy fiatal újságíróval, aki iránt azonnal mély vonzalmat érez.

Rose reméli, hogy Jakab Áronnal végre boldog lehet, bár közben Jean-Philippe emlékét sem tudja kiverni a fejéből. A tapasztalatlan fiatal újságíró azonban jóvátehetetlen hibát követ el – egy cikkében áthágja az ekkorra már konszolidálódott szocialista rendszer íratlan szabályait –, és ezért kilátástalan helyzetbe kerül. Rose, aki gyermeket vár a fiútól, válaszút elé állítja, de Áron elbukik a próbán, nem vállalja az apaságot. A lány szakít vele, de éppen ekkor újra felbukkan Budapesten régi nagy szerelme, Jean-Philippe. Akinek az életében időközben szintén óriási változások következtek be, ám ezekről Rose-nak természetesen sejtelme sincsen.

Vajon az újabb találkozás lehetőséget ad a kapcsolatuk újjászületésére, vagy végleg kiderül, hogy az útjaik örökre szétválnak? Fábián Janka legújabb regényében a legutolsó oldalakig izgulhatunk a kalandos sorsú főszereplőkért....
Lengyel Viktória véleménye:
A német nő történeténél szerintem sokkal jobb volt. Igazán átéltem ezt a könyvet is és nem csalódtam az írónő stílusában, történetvezetésében. Én már lemondtam az újbóli egymásra találásról, de végül csak összejött, még ha kicsit roham tempóban is. Lulu sorsára azért még kíváncsi lettem volna, nagyon érdekelt, hogy összejött az élete vagy nem.
Fekete Gabriella véleménye:
A német lány után nagyon vártam a folytatást, s nagyon tetszett a könyv. Sejtettem, hogy Rose és Jean-Philippe végén egymásra fog találni (bár szerintem nem érdemli meg a lány szerelmét), azért jó volt olvasni arról, hogy hogy oldódik meg. Ami furcsa volt számomra, hogy egy ilyen fiatal lány 30 éves korára hány férfival kerül nagyon mély viszonyba, s szinte minden férfiba beleszeret aki egy- két szép szót mond neki. A másik furcsaság, hogy csak csonka családokkal találkozunk a regénypárosban. Édesanyja még az első részben egyedül él az apjával. Nevelőapja, már fiatal ember korábban elveszítette szüleit. Rose nem kívánt gyermek, így lelenc lesz. Első férje családja borzalmasan degenerált. (lázadó, de apja szeretetére szomjazó leány, egy meleg fiú, és egy vérfertőző kapcsolatban élő elsőszülött. Pfuj!) Második nagy szerelme a magyar Áron is elveszítette a családja bizalmát, így a nagyszülőkkel él. JA meg van egy exfelesége és egy kisfia. Lulu magárahagyja a gyermekét, kit a bátyjai nevelnek. Főhősnőnknek is lesz egy "zabigyereke".
Egyszóval nem túl példaadó a regény, de azért én élveztem.

Értékelés: 5/5
Fehér Beáta véleménye:
Egyik nagy kedvencem az írónő, így nem is volt kérdés, hogy a kihívásba is beleteszem az egyik könyvét. Mivel már majdnem az összes könyvét olvastam ez volt a sorban a következő, amit még nem. A német lány is tetszett, ez sem okozott csalódást. Az írónő majd minden könyvéből tanulok is valami történelemről, miközben izgulok a szereplők sorsáért.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Nekem az előzmény, A német lány jobban tetszett. Ez a rész kicsit túl van bonyolítva, 25 éves korára már annyi minden történt Rose-zal.... kicsit túl könnyedén ugrándozik egyik kapcsolatból a másikba. A végén az "én gyerekem-te gyereked-mi gyerekünk" felállás Jean-Philippevel... nekem már sok volt. Azonkívül vártam volna a találkozást az anyjával.
Markó Andi véleménye:
Nem olvastam a könyv előzményét, A német lányt, de így is nagyon érdekes olvasmány volt, főleg a történelmi háttér miatt: a 60-70-es évek Magyarországán játszódik a történet. De drukkoltam nagyon a főszereplőnek, Rose-nak is: Találjon rá a boldogság. Kicsit rövidnek éreztem, végül már egész nagyokat ugrik az időben. Ennek ellenére egészében véve tetszett.
véleménye:
Nagyon tetszett. Szeretem Fábián Janka stílusát. A történelmi tényeket olyan módon írja le, hogy érdekessé teszi számomra, holott egyébként egyáltalán nem érdekel a történelem. Róza döntéseivel nem mindig értettem egyet, és néha nem is értettem, mit miért tesz, de a történet így is nagyon szórakoztató volt.
Horoszné dr. Gulyás Margit véleménye:
Nagyon szeretem az írónő könyveit. Már a Német lány is nagyon tetszett, de ez talán még jobban. A szerelem örök érvényű igazságát írja le fordulatos történetbe csomagolva, ahol az időben és térben utazunk. Tetszettek a szereplők, legjobban a főhősnő, aki elszántságával, kitartásával végül célba ér, a szeretett férfi karjába.
Koszorus Zsuzsanna véleménye:
Igazi Fábián Janka könyv. Tetszett a történet, a szereplők, a fordulatok. Csipetnyi, de nem túlzó, kicsit keserédes romantika. És a befejezés is pont olyan, mint amilyennek lennie kell. Néha kicsit döcögött a történet és a szereplők előéletére sem mindig emlékeztem az előző könyvből (régen olvastam már és az írónő sem segített a felidézésben), de ez nem volt túlságosan zavaró. Az időben és térben való ugrálást kicsit jobban is jelezhette volna az írónő.
Benkő Ella véleménye:
Nem ismertem még Fábián Jankától semmilyen művet, ezek után biztosan elolvasom több könyvét is. Felkeltette az érdeklődésemet A francia nő "előélete". Kicsit hiányoltam a belőle a leírásokat, szeretem ha több ilyen elem is van a regényekben.
dr. Horváth Orsolya véleménye:
A könyvkihívás kapcsán Fábián Jankától több regényt is választottam. A francia nő a benne lévő bonyolult szerelmi szálak és izgalmas cselekménye mellett a budapesti helyszíneivel fogott meg leginkább. Érdekes volt a Körúttal és a János Kórház környékével ismerkedni a szereplők szemszögén át az 1970-es évek Magyarországában. A Hotel Budapest ekkor nyitotta meg kapuit, az akkori modern és impozáns szálloda világában többször is bepillantást nyerhetünk.