ADATLAP
A funtineli boszorkány I-II-III.
Erdély, havasok alja, vadászatok, pásztorok és prepegyitok világa bontakozik ki Wass Albert leghíresebb regénytrilógiájában. Főhőse, Nuca a zord világ ellentéteként maga a lelki szépség: a természet hűséges leánya. Látóasszonyi képessége személyes akaratán túli, végzetszerűsége mintegy isteni......
Oláh Rita véleménye:
Nagyon olvasmányos könyv, sok helyen nehéz letenni, és nem bántam volna ha még folytatódik. Sokszor elég durva, véres jelentekkel tarkított, amit úgy ír le az író, hogy borzongva magunk elé tudjuk képzelni. Wass Albert nagyon szemléltető látásmódját egyébként nagyon szeretem. A leírások megelvenednek, nem unlamasak, hanem kimondottan érdekesek. Emlékszem olvastam egy másik könyvét, ahol a falu képét emberi archoz hasonlította. Sok olyan dolog fogalmazódik meg a regény során, ami nagy emberi igazság, bár ezek kevésbé maradtak meg. Inkább sok emberi sors tragikussága, de főleg a lányé, aki körül minden rossz történik. Ilyenek után az ember jobban tudja értékelni a saját életét. De jó, hogy ez csak a fantázia szüleménye. nagyon érdekesen jelnik meg benne a hitvilág, mely gondolom akkor az ott élő emberek sajátja volt.
Renáta Csiki-Kecskés véleménye:
Nagyon szép történet, iszonyúan hosszú, de mégis olvastatta magát. Olyan igazi wasalbertes :) Imádom a stílusát, bár a könyv első részében annyi – számomra – idegen szót használt, hogy nem igazán értettem miről is van szó :)
Pl. vigyilálták, cöklettek, katrincájában, kisirült, csicsonkáztak, deberkét, ordát, poján, sztina, zsendice, pakurár, turma, kirlán, berbécs…
nnyi szép és igaz dolgot fogalmaz meg…szívmelengetőek a regényei.
Nuca, a regényünk főhőse, akinek a sorsa sok-sok emberrel összekapcsolódik és nagyon érdekesen alakul. Ő egy nagyon bátor lányka, majd a harmadik rész végére anyává, asszonnyá érik. Ezt a fejlődést írja le a történet, nagyon megható jelenetekkel! Rengeteg tájleírással, állatok, növények bemutatásával színezi W.A.
Fontos a gyermek-felnőtt kapcsolat, az értelmes beszéd (felesleges szócséplés nincs), az állat-ember viszonya, a párkapcsolat kérdése is benne van, társadalomkritika…
Egyszerűen gyönyörű, elmesélni nem is lehet, olvassátok!!!
Kolozsi Etelka véleménye:
Erdélyben a havasokban élt egy tiszta lelkületű leányka. Gyönyörű arany fürtjei méginkább kihangsúlyozták ártatlan, őszinte személyiségét. Mindent tudott az erdőről, az őt körülölelő természetről, viszont semmit sem az emberi természetről. Aztán egy napon megdöbbenve tapasztalta, hogy elég az emberek szemébe nézzen és kiolvas belőlük múltat és jövőt.
Wass Albert a trilógiában először Nuca a kislány, majd a szerelmes anya és gyermeke, végül pedig a Funtinel megkeseredett boszorkány történetét meséli el. Festői tájleírásai mellett tökéletes emberismerettel mutatja be az erdélyi havasokban élő egyszerű emberek életét és gondolkodás módját. Mélyen szántó bölcs gondolatok vannak benne, amitől az ember óhatatlanul is elkezdi kicsit másképp látni, esetleg átértékelni a dolgokat.
Mindenkinek szeretettel ajánlom elolvasásra.......aztán újra olvasásra. :)
Baka Barnabás véleménye:
Kemény! Nagyon tetszett, de ez az összes eddig olvasott Wass Albert könyvre igaz! Nem tudom miért, de reménykedtem, hogy minden jóra fordul és Nuca legyőzi az átkot, de talán csak a harcos és kitörni vágyó természetem teszi! Mindenesetre óriási érték ráadásul még izgalmas is! Nagyon örültem, hogy megmutatja, van út Istenhez az egyház nélkül is! Előrehaladottabb koromban szeretném mégegyszer elolvasni, csak ajánlani tudom!
Sulik Barbara véleménye:
Erdély, havasok, és egy gyönyörű szőke leány, majd nő, asszony, anya, és boszorkány. Egyszerű történet, gyönyörű írói képekkel, igazi életbölcselettel, és igazsággal. Mégis végig érezni lehet a feszülten bújkáló szívszorító megfoghatatlan rémisztő végzetet.
Virág Linda véleménye:
Nos, ez egy eszméletlenül jó trilógia. Volt alkalmam személyesen is járni arra a vidéken, így könnyen elképzeltem a helyszíneket, persze a tájat, nyilván a vidék változott. A kis boszi Nuca története szívszorító, kicsit meseszerű. Az "urszubeli" leány tiszta, egyszerű kis lelke, értékrendje a mai világ emberének furcsa lehet, de sokat hozzátehet egy ilyen könyv a mai ember rohanó, felpörgött lelkéhez. A tájleírások néhol talán túl hosszúak, de ezt egy nem erdélyi havasok között felnőtt ember nem értheti. Nagy kedvenc lett a regényből.
Rakonczai Rita véleménye:
Rabul ejt, elvarázsol egy mesevilágba, ahol jó és rossz egyaránt megtörténik. Ez az a könyv, amit az ember élete során újra és újra szívesen elolvas. Lerakhatatlan olvasnivaló, varázslatos mese, gyönyörű tájleírásokkal és különleges, havasi nyelvezettel.