ADATLAP
A gésák gésája
Álarc vagy valóság? Kik ők? Örömlányok vagy művelt, az ősi japán művészetekben jártas nők, kiknek feladata a férfiak szórakoztatása, kiszolgálása? Akik szépségükkel és egész életükkel szolgálnak, de a szerelem számukra gyakran csak illúzió. Kik ők és miért vállalják ezt, a mi számunkra oly idegennek tűnő foglalkozást?

"Nehéz megmagyaráznom, kislányként miért határoztam el, hogy gésa legyek. Miért dönt úgy egy szüleit rajongásig szerető gyermek, hogy elhagyja őket? Erre próbálok magyarázatot adni."
Mineko Iwasaki

Hosszú esztendők kellenek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amire egy gésának a háromszáz éves hagyomány szerint szüksége van. Megaláztatásokkal és büntetésekkel kell szembenéznie, de mindvégig az az erő és elszántság hajtja, hogy kiváló táncos és országának leghíresebb gésája legyen.Az álom beteljesült, Mineko több, mint egy évtizeden át Japán leghíresebb gésája volt. Szavaiból mély bölcsesség és érzékenység csendül ki. Történetét abban a reményben írta meg, hogy az majd segít fellebbenteni a fátylat Japán kulturális történelmének misztikus és félreértelmezett világáról, mely a gésákat körüllengi....
Takács Timy véleménye:
Tanulságos és érdekes történet, főleg ahogy a modern és a hagyományos Japán világa keveredik benne. Ráadásul mindez egy olyan nő szemén keresztül, aki testközelből nézte végig, sőt ő maga is megpróbált tenni a változásért. Ami nem volt könnyű egy olyan zárt és szabályokkal rendezett világban, mint a gésáké. Különösen azok a részek gondolkodtattak el, ahol a Károly herceggel és Erzsébet királynővel való találkozásairól írt. Leginkább ott ütközött ki a keleti és nyugati kultúra közötti ellentét, mennyire másképp látják a világot. Akinek tetszett az Egy gésa emlékiratai, az olvassa ezt el, hiszen nagyrészt Mineko története inspirálta azt.
I Luca véleménye:
Annyira távoli ország Japán és oly keveset tudunk róla. A gésák világa zárt, még a körülöttük élőknek is misztikus. Az Egy gésa emlékiratai nekem jobban tetszett, az a könyv elvarázsolt, szinte ott voltam a főszereplővel együtt a helyszíneken. Ez nem történt még a A gésák gésája olvasásakor. Inkább naplószerű leírás - mikor mi történt, mi mit jelent, mi volt rajta stb. Kicsit szárazabb, leíróbb, bár itt is vannak érdekes történetek, jelentek amiért mindenképp érdemes elolvasni aki kicsit is érdeklődik a gésa-kultúra iránt.
S H véleménye:
Nagyon szeretem a Japán kultúrát, főleg a gésák világát. Örültem, mikor megtaláltam ezt a könyvet, mert sokkal hitelesebb és nem olyan meseszerű mint az Egy gésa emlékiratai, noha az a könyv volt az első amit ilyen témában olvastam. Ebben a visszaemlékezésben sokkal életszerűbbé válik a gésák világa, az egész társadalmi rendszer és a kultúrák közti különbségek.
Varga Réka Dóra véleménye:
Korkép? Jellemrajz? Ablak egy ismeretlen és titkos világra? Talán mind a három egyszerre. Lebilincselő, kiábrándító, fennkölt és elgondolkodtató korrajz egy távoli kultúráról. Rokona az Egy gésa emlékiratai c. Könyvnek, mivel az e szerző elbeszéléseiből táplálkozik, dolgozza föl, színezi ki.