ADATLAP
A gyöngyháború
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A felperzselt Föld utolsó reménységét a gyöngyök jelentik: apró, rejtélyes rögök a világűrből, amelyek egész városokat képesek ellátni energiával. Az értük folyó harc résztvevői az Éghajó Közösség – politikai disszidensek, akik hatalmas hajókon élnek a sztratoszférában – és az Egyesült Párt által vezetett korrupt felszíni kormány. Jesse Fisher, az Éghajó Akadémia legkevésbé ígéretes tanonca és Cassius Stevenson, egy fiatal felszíni ügynök útjai keresztezik egymást, amikor mindketten tiltott területre tévednek a gyöngyök utáni hajszában. Véletlen találkozásuk váratlan reakciót indít be bennük, és mindkét fiút elképesztő és veszélyes képességekkel ruház fel. Miközben a szemben álló hatalmak bármit megtennének,
hogy kihasználják ezeket az új erőket, Jesse és Cassius, mint üldözött és üldöző, az egykori Seattle romjaihoz tart, hogy megtudják az igazságot újonnan szerzett erejükről, múltjukról és a gyöngyök megdöbbentő titkáról....
Repka Bernadett véleménye:
Műfaj tekintetében eléggé mindenevő vagyok, függetlenül attól, az adott könyvet az én korosztályomnak szánták-e, avagy sem. Hála ennek sok olyan regénnyel találkoztam, ami sokkal jobban elnyerte volna a tetszésem, ha történetesen néhány évvel korábban lett volna hozzá szerencsém. Ezektől mindig igyekszek eltekinteni, az ugyanis cseppet se az író hibája, hogy abban a korban vagyok már, mikor bizonyos dolgok nem érintenek annyira meg, mikor egyes cselekményeket nem tudok annyira élvezni, mint tettem volna régen.
Az Éghajó Akadémia első részével szerencsére ilyen problémám nem volt. Amint sikerült beleélnem magam a világba, a szereplők helyzetébe, letehetetlen könyvnek bizonyult. Az eseménydús indulás után, néhány fejezet múlva kissé belassult a cselekmény, ezzel együtt az olvasási sebességem is csökkent. Alig-alig haladtam, már majdnem fel is adtam, mikor újra begyorsultak az események.
Maga a téma nem sok újdonsággal kecsegtet, tipikus disztópia. Elpusztult földdel, főszereplőkkel akiken az egész világ, mármint ami abból megmaradt, sorsa nyugszik. Túl sok meglepetéssel se szolgált, aki olvasott már hasonlót, nagyjából kitalálhatta, mi lesz a vége, melyik szereplőtől, mire számíthatunk.
Összességében kellemes kikapcsolódást nyújtott, egy fáradt nap után remek olvasmánynak bizonyult, ami kicsit kirángatott a hétköznapok egyhangúságából, szürkeségéből.