ADATLAP
A három testőr
Idősebb Alexandre Dumas-nak (az ifjabbik az ő balkézről való fia) már a vezetékneve kész regény, apai nagyanyját, egy elszegényedett francia nemesúr bennszülött rabszolga kedvesét hívták így egy tengerentúli ültetvényen. Az ültetvény csődbe ment, a kedvest elvitte a járvány, a francia nemesúr hazájába megtérvén gondolt egyet, és négy gyermekük közül a legidősebbiket mégiscsak magához vette örökösének (a többieket eladta rabszolgának). Ez a sarj idővel Napóleon tábornoka lett, kegyvesztetten, korán szállt sírba, s legfőképpen ambíciót hagyományozott fiára, aki a jogi pályán indult el, de a színház vonzereje az irodalomhoz térítette. 1844-ben Párizsban szétkapkodták a folyóiratot, amely folytatásokban közölte minden idők egyik legszórakoztatóbb, legfordulatosabb kalandregényét. Valódi hőse igazából a negyedik testőr, DArtagnan. A címben foglalt hármak - akik közül, ha igaz, és már miért ne lehetne, Athost Victor Hugóról, Porthost önmagáról, Aramist pedig Alfred de Vignyről mintázta Dumas, tollvégre kapva mintegy a nagy romantikusok élbolyát előbb párbajoznak vele, majd csapatukba fogadják (Egy mindenkiért, mindenki egyért!), utóbb meglengetik előtte tollas kalpagjukat, mert maguknál különbnek ítélik. Csupán a kezdet, hogy Richelieu bíboros fondorlatát keresztülhúzva ő, csakis ő óvhatja XIII. Lajos nejének, Ausztriai Annának jó hírét. A történelmi melodráma felejthetetlen figurái időközben önállósultak, színpadi, filmes átdolgozásban az egész világ ismeri őket. Kérdés, hogy mennyire jól. Mégiscsak más az igaziba belekóstolni: aligha véletlen, hogy ezen a pompás történeten lelkes olvasók nemzedékei nőttek föl. ...
Blue Violet véleménye:
Tavaly egy nyaralás alkalmával kezdtem el olvasni. Tulajdonképpen tetszett, mert jobb volt, mint amire számítottam, de valahogy mégsem tudott igazán magával ragadni. Így az utazás végén félre is tettem. Nemrég újra elővettem, és nagyon pozitív csalódást okozott. A kedvencem Milady karakterének kitűnő ábrázolása volt.
Borcsa Ferenc véleménye:
Gyerekkorom egyik kedvenc könyve. Még most is emlékeimben van mennyire élveztem olvasni a könyvet. A muskétások sokféle emberi természetet megismertetnek velünk kalandjaik közben. A barátság azért mindenekelőtt van, mégha néha nehéz azokban a körülményekben megtartani.
Süveges-Kuzma Enikő véleménye:
Gyerekkorom óta számtalanszor elolvastam már ezt a könyvet, és soha nem tudom megunni. Szeretem az összes karaktert, az egész történetet, a kort amiben játszódik. Egy igazi klasszikus, amit mindenkinek olvasnia kellene.
Judit Pletscher véleménye:
Először egy mesében láttam a történtet és nagyon szerettem. A könyvbe jóval később futottam bele, de egyértelmű volt, hogy el kell olvasnom. Nem is csalódtam benne. Ez egy nagyon jó történelmi kalandregény, ahol a fikció keveredik a valósággal. A testőrök viccesek és hősiesek, a milady, pedig velejéig romlott. Dumas nagyon ért ehhez a stílushoz.
Zuzan Éva véleménye:
D’Artagnan legfőbb vágya bekerülni a királyi testőrségbe, de úgy tűnik minden összeesküdött ellene. Persze nem olyan kétségbeejtő a helyzet és eléri azt, amit szeretne. Bár nőügyekben nem nagyon szerencsés.
László Klaudia véleménye:
Dumas változata szerint a történet 1625-től 1628-ig követi D’Artagnannak és barátainak kalandjait, akik belekeverednek a gyengekezű XIII. Lajos királyt, az ő hatalmas és ravasz tanácsadóját, Richelieu bíborost, a gyönyörű Ausztriai Anna királynét (1601–1666), az ő angol szeretőjét, Buckingham herceget, és La Rochelle ostromát is érintő cselszövésbe. Az intrikákban kulcsszerepet játszik a rejtélyes Milady de Winter, valamint Richelieu jobbkeze, Rochefort gróf.
Nagy Kati véleménye:
Gyerekkoromban keresztanyám adta a kezembe ezt a könyvet, hogy olvassam el. Vonakodtam, mert akkor még az olvasás uncsi volt. A nógatására elkezdtem olvasni és onnantól nem volt megállás. Napok alatt elolvastam, majd folytattam a többi Dumas könyvvel, Vernével, stb. Most, ennyi év után újra kezembe vettem ezt a könyvet és az érzés ugyanolyan volt. Imádom, ezt a könyvet nem lehet nem szeretni.
Fülöp Zsanett véleménye:
Nagyon szeretem Alexandre Dumas könyveit. Egyszerűen jók. A három testőrt még évekkel ezelőtt olvastam először és jó volt újra olvasni. A mű nagyon jól van felépítve és megérdemli azt a nagy felhajtást ami a mai napig van körülötte, a rengeteg kiadást és film feldolgozást.
Holdosi Dóra véleménye:
Na igen. Nekem el kellett érnem egy kort, hogy élvezettel olvassam Dumas sorait.
Örülök, hogy vártam vele eddig, mert így bekerült a top 25-ös listámba.
Nem hiába mondják, hogy alapmű. Csak a megfelelő korban kell olvasni.
Csorba Johanna véleménye:
Nem a regényt olvastam, csak képregényként, így sem tudtam dönteni, nem vagyok képregényrajongó... Szórakoztató volt, semmi komoly gondolat, pörögtek az események. Kedvenc szereplőm a kapitány volt :D
Ferenczik Judit véleménye:
Már nagyon régóta terveztem az elovasásat, így a kihívás pont jókor jött. A Monte Cristo grófja jobban tetszett, de ez a könyv is jó volt. Igazi mese felnőtteknek, olyan gyorsan történtek az események, kapkodhattuk a fejünket.(meg ha az eleje lassabban is indult be). Mindegyik testőr nagyon jó volt, Milady pedig igazán jól alakította a gonosz szerepét. Igazán semmibe nem tudok belekötni, jó volt egy kis klasszikus romantikus könyvet olvasni!
Balla Sarolta Beatrix véleménye:
Szerettem volna ebben a kategóriában (klasszikus romantikus könyvek) azzal büszkélkedni, hogy kiléptem a komfortzónámból és végre rászántam magam egy sokak (nagyon sokak) által dicsőített Jane Austen könyv elolvasására. Mégsem tettem. De nem bántam meg. Sok éve egy festés alkalmával a könyvespolc lepakolásakor került a kezembe ez a könyv és félretettem, hogy ha végre rendet raktunk el akarom olvasni.
Most újra elővettem, újra elolvastam és ugyanúgy végig izgultam mint annak idején, pedig tudtam mi lesz a vége, mikor mi történik hiszen már olvastam, a filmet is láttam.
Nagyon tetszik, ahogyan az író bemutatja a karaktereket, a kort és ahogyan előadja a történetet. Kismillió filmes feldolgozást láttam már, de egyik sem annyira jó, mint a könyv.
Eőry Mónika véleménye:
Nagyon jó könyv, bár a filmek nagyjából köszönő viszonyban sincsenek vele, maximum az első felével, de ez nem ront az értékén. Tetszett, h fordulatos, tele van kalandokkal, szerelemmel, ármánnyal, és meglepetésekkel. Leginkább Milady karakterét sikerült jól ábrázolnia.
Sántha Zsanett véleménye:
Életem egyik legjobb könyve!!! Nem is értem, hogy miért nem olvastam el már előbb. Imádtam, hogy minden részletre fény derül, imádtam a testőrök jellemét, D'Artagnan ártatlanságát és tisztaságát. Milady félelmetesen jól taktikázik, bár a végén utoléri a végzete. Biztos vagyok benn, hogy nem most olvastam el utoljára.
Takács Timy véleménye:
Fogalmam sincs, hányszor olvastam már el az évek során ezt a könyvet, de az biztos, hogy kisiskolás koromban rengetegszer kivettem a könyvtárból és néhány éve sikerült szert tennem egy saját példányra is. Akkor olvastam el utoljára, úgyhogy most ideje volt végre megint elővenni. Még mindig képes végig lekötni, remekül felépített regény, Kellően fordulatos, akciókkal teli, a karakterek is jól ki vannak dolgozva. Ráadásul van benne valami finom humor és irónia, amit korábban nem vettem észre. Már-már szégyen, hogy egy ilyen jó alapanyagból képtelenek voltak ezidáig egy elfogadható filmet kihozni.
Péhl Annamária véleménye:
Lehet erről a regényről újat mondani azon kívül, hogy áldom Dumas nevét, amiért megajándékozta a világot ezzel a remek történettel? Nem először olvastam el ezt a remekművet, aminek rengeteg filmes verzióját is láttam, és látom, köszönhetően a Muskétások sorozatnak.
Imádom a vidám, kalandregényeket, amiben a barátság, a csapat kap nagy hangsúlyt. Itt mindezt megkaptam.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Legnagyobb meglepetésemre nem azt kaptam, amire először számítottam, kellemes a csalódás. A szereplők elosztása, fő- (D’Artagnan és Milady) és mellék (Athos, Porthos, Aramisz) fontossága a feldolgozásokban felcserélődik. Nagyon tetszett, hogy Milady karaktere kidolgozott és minden kérdést megmagyaráz. Fontos a politikai háttér kibontása, és a szereplők igazi motiváltsága. Egy jól átgondolt történet, jól kidolgozott karakterekkel, akiket az utókor roncsolt (pl. legújabb filmadaptáció). Régóta el akartam olvasni és megérte minden oldal. A végén sírtam is kicsit.