ADATLAP
A hátrahagyottak
Mi történik, ha egyszer csak hirtelen, minden előzmény, majd magyarázat nélkül, egyik pillanatról a másikra eltűnnek emberek? Hova lesz valaki szeretteink, barátaink, szomszédaink közül, aki az imént még kéznyújtásnyira volt tőlünk? Gondolunk rá, hogy ez lenne a Bibliában megjövendölt elragadtatás? És mi lesz velünk, akik itt maradtunk? Ezekkel a kérdésekkel szembesülnek Tom Perrotta regényének szereplői, egy amerikai kisváros, Mapleton lakói. Van, aki összeomlik, van, aki megpróbálja folytatni vagy újrakezdeni az életét; van, akit lesújt a tudat, hogy nem került a méltó elragadottak közé, s van, aki már az elragadtatást követő és az utolsó ítélet napját megelőző pusztulás tudatával egy bűnbánó szekta tagja lesz. A kivételes alaphelyzet a misztikum műfajába sorolja a regényt, miközben ízig-vérig valóságos emberekről szól, akik szeretnek, boldogok vagy szenvednek, keresik helyüket a világban, élnek....
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Véletlenül láttam a sorozatot és nekem nagyon megtetszett, utána még órákig a film hatása alatt voltam, így egyértelmű volt, hogy ezt a könyvet beleteszem valamelyik kategóriába. Valahogy mindegyik szereplő bőrébe beletudtam élni magam. Ki szektához csatlakozott, ki próbálta élni az életét, mint azelőtt, valaki nem tudta úgy élni az életét, de próbálta a fájdalmát és veszteségét feldolgozni, szóval nekem nagyon bejött. Szeretem mikor kavarognak bennem az érzések... Kicsit tisztább lett a kép, hogy miért is jött létre a Bünős Maradék, Laurie csatlakozása hozzájuk, a sorozatban nagyon zavart és bosszantott ez a tette. Egyedül azt hiányoltam, hogy nem derült fény Kevin éjszakai alvajárására, illetve a szarvas rejtélyére, de ezek szerint ezeket már a filmkészítőknek köszönhetjük.
albert dóri véleménye:
Én is hamarabb láttam a sorozatot, mint ahogy a könyvet olvastam. Fura volt, hogy volt, ahol teljesen, utolsó betűig megegyezett minden, később viszont teljesen más irányban ment el minden. Érdekes ötlet, tetszik, hogy nem magával a rejtéllyel foglalkozik, hanem az ottmaradt emberekkel. UGyanakkor úgy gondolom, h egy tévésorozatban ezt az egészet jobban fel lehet dolgozni, hisz nagyon komplex. igazából tetszett, de szerintem a sorozat jobb.
Pekárdy Milán véleménye:
A könyv alapján készült sorozatot láttam először és abban sokkal jobban mutatták be szerintem a történetet. Pedig az alaphelyzet nagyon érdekes és pozitívum a könyvben, hogy a karaktereket helyezi a középpontba (nem foglalkozik azzal, hogy miért történt az ami történt), de valahogy olyan semmilyen volt számomra az egész.