ADATLAP
A hétfejű tündér
Juli lázas, fekszik az ágyban, s már jó ideje játszik, beszélget a jópofa cserkesszel, aki az ablakon át jött be hozzá, mikor megkérdezi:

- És nekem mit hoztál?
- Mesét.
- Hol van?
- Már odaadtam.
Juli keresgélni kezdte maga körül a mesét, a cserkesz teli szájjal nevetett. Aztán Juli is elnevette magát, hiszen ez volt a mese.
Lázár Ervin elragadó, ötletes és humoros meséiben nemcsak a gyerekek gondolat- és érzelemvilágába találja bele magát, nemcsak groteszken modern, mégis gyermekien naiv mesélő hangot tud varázslatosan megütni, de meséit igazi emberi érzelmekkel, mondanivalóval is meg tudja tölteni. A kisfiú és az oroszlánok című meseregénye, A nagyravágyó feketerigó című meséje után most meséinek teljes gyűjteményét nyújtjuk át a gyerekeknek. A telibe találó, szellemes illusztrációkat Réber László készítette....
Berlinger Natasa véleménye:
Néha hangosan felnevettem. Elképzeltem, ahogy a hideg kijött a hűtőből (hát, nem egyből esett le, hogy mi a Szaratov), és hetvenkedve, az izmait mutogatva kikezdett a konyhai eszközökkel, majd a nyári melegben megrogyott, úgy kellett visszatámogatni a hűtőbe. Rájöttem, hogy több történetet is ismertem (csak nem tudtam, hogy Lázár Ervin írta), például a lyukas zokniét, ami ráadásul mélyen megmaradt bennem: nem csak ismerős volt, hanem emlékeztem, hogy életem során többször eltöprengtem rajta.

A szereplők nagy részével már találkoztam, a Bojtorján énekelt róluk - bár az egy másik könyv, a Négyszögletű kerek erdő feldolgozása. Amiért pedig ezt megvettem, az a Nagyapa és a csillagok című mese, amit Nyerges Attila olvasott fel zenés irodalmi estjén (Apák és fiúk) - ahol azt is megtudtam, hogy Lázár Ervin a nagybátyja volt.
Sándor Bernadett véleménye:
Szokásommá vált, hogy a sok szépirodalmi és/vagy társkapcsolati könyvtömeg lazitásából gyermek- vagy mesekönyvet veszek kezembe. Örültem ennek a mesevilágnak, ami felnött fejjel is követhetö, el lehet benne tévedni (és az olvasót partnerként tekinti a szerzö nem butuskának) és a sokszinü fantáziának is amivel a szerzö megajándékozott. Jó lesz ö nekem a nehezebb olvasmányok tésztájába levegönek!
Polgár-Szilágyi Mária véleménye:
Kár,hogy ezt a könyvet gyermekkoromban kihagytam,hiszen a gyermeki fantázia sokkal színesebben,nagyobb képzelőerővel megáldva tudja befogadni a meséket. Felnőttként is kedves,aranyos mesék,történetek, hihetetelen szereplőkkel és nevekkel, fantáziadús kifejezésekkel bővül az ember szótára.