ADATLAP
A halak jelleme
Ez a kölyök nem normális - mondta ingerülten 1931-ben Lawrence Durrell, és ezt a megjelölést alkalmazta kisebb variációkkal azóta is Gerald öccsére. Márpedig Gerry, a család fekete báránya szerint épp hogy ő maga az egyetlen józan ember egy tébolyult világban; és a bolondok gyülekezetének néhány igen kellemes példányát vonultatja fel könyvének lapjain. A halak jelleme méltó folytatása annak a sorozatnak, amelyet a Családom és egyéb állatfajták meg a Madarak, vadak, rokonok nem egészen dicstelenül kezdett. Réber László rajzai csodálatos harmóniában egyesülnek a bogaras családnak, a távoli vidékek növény- és állatvilágának és a közelebbi tájak csudabogarainak mulattató történeteivel....
Gyöngyi Vörösné Molnár véleménye:
Durellben nem csalódik az ember, ha felhőtlen kikapcsolódásra, vicces, egyedi történetre vágyik! Pár órácska alatt olvastam ki, az elejétől a végéig élveztem. Nagyon kedvelem a felvonultatott szereplőket, ahányan vannak, annyiféle személyiség, de a kedvencem mégis a Mama, igazi bevállalós, családját szerető anya.
Olvasás után bevette a fejembe magát egy gondolat, mennyire igaz az a tézis, hogy mi döntjük el, hogy milyen szemüvegen át nézzük életünk eseményeit. Ugyanez a történetet egy depressziós tollú író elbeszélésében milyen nyomasztó lenne, nem? (Persze attól még lehetne jó!) Most mégis inkább maradok a rózsaszín okulárés Durellnél!
Botosné Verba Ágnes véleménye:
Gerald Durell sohasem okoz csalódást. Vicces, szórakoztató könyv. Rövid történetek, amiben a szereplők a többi könyvéből megismert családja, mindenki őrült a maga nemében, de imádjuk őket.