ADATLAP
A hercegnő naplója
A hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében....
Liv véleménye:
Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog ez a könyv. Nagyon tetszett Carrie Fisher stílusa, és érdekes volt látni, hogy hogy élte meg ezt az egész felhajtást maga körül. Nem is tudtam, hogy tényleg volt valami közte és Harrison Ford között, mondjuk ennek a leírása egy kicsit hosszú volt.
Farsang Attiláné véleménye:
A kedvenc filmem egyik kedvenc szereplője. Mit is mondhatnék a könyvről? Érdekes időutazás a film készítése és a nem oly távoli jelen között. Néha azt gondoltam az olvasás közben, hogy a fiatalkori Carrie "idősebb" volt a 40 évvel későbbi énjénél.
Feraji Anikó véleménye:
Némiképp másra számítottam, inkább a teljes életét átfogó önéletrajzra. A könyv egy része 19 éves korában íródott. Egy nős férfival viszonyt folytató, bizonytalan, önértékelési gondokkal küzdő fiatal lány eszmefuttatásai félelmek és remények között, miközben ő maga sem tudja mit is akar. Üdítő, hogy mindenki hasonlóan él meg egy ifjúkori bonyolult szerelmet. A versei nagyon jók, szerintem. Az idős kori visszaemlékezések is nagyon érdekesek. A sosem gondolt siker és népszerűség megélésének nehézségei, a rajongók fárasztó lelkesedése és hogy sosem tudott kilépni Leia hercegnő burokból, mert egyszerűen nem hagyták...nem is tudom, szörnyű nehéz lehetett... Szívesen olvasnék többet is az életéről.
Névte Lenke véleménye:
Bár nagyon szeretem Carrie Fishert, nem vagyok meggyőzve, hogy ez a történet jó könyv alapanyag. Egy tizenkilenc éves lány belső vívódásait olvashatjuk ebben a kötetben az önbizalomhiánnyal, botladozással, felnőtté válással. A legendás viszonyt csak egyoldalúan látjuk telítve mi lett volna, ha?; mi a baj velem?; miért nem beszélünk? stb kérdésekkel, amikről igazság szerint nem nagy élvezet ilyen hosszan olvasni.
Bár hiányoltam az érett, csípős humorát, ami a Wishful drinking-et annyira feldobta, már érezni, hogy az írás nagyon ment neki, ha nem is érett meg ez a gyümölcs ebben a kötetben. Még egy alaposabb szerkesztés ráférne, hogy végeredményként egy tisztább, egyszerűbb könyv kerüljön a polcra: kicsit több téma, kisebb kuszaság elkelt volna.
Az idősebb Fisher által írt részek nagyon tetszettek, érdekes volt, hogyan emlékszik vissza negyven év távlatából.
Kapitány Zita véleménye:
Nagyon vártam erre a könyvere, talán ezért volt egy kicsit csalódás nekem. Sokkal részletesebb beszámolóra vártam a forgatásokról, és Carrie életéről. Nagyon vicces amúgy, és ironikus, talán ezért érdemesebb lett volna eredeti nyelven elolvasni a regényt.