ADATLAP
A kék lagúna
Hová sodorja a szeszélyes tengerár a kis csónakot három, hajótörött utasával, az öreg, részeges, de aranyszívű tengeri medvével, az angyali szépségű nyolcéves leánykával és az értelmes, talpraesett kilencéves fiúval? Szerencsére jó helyre. Egy lakatlan, ám egzotikus szigetre a Dél Keresztje alatt. Az öreg tengerész miután megtette kötelességét, kitanította a gyerekeket a robinson-élet minden fortélyára, meghal. Ám az árvák boldogulnak magukban is, és épségben, egészségben fölcseperednek, sőt ártatlan-boldog szerelemebe esnek... Ám a megbízhatatlan természet véget vet az immár hármas idillnek - közben ugyanis gyermekük született -, mert ezúttal a szigetről sodorja el a kis csónakot a végtelen vizekre... Ezt a robinsonádot több filmes is szalagra álmodta, sőt rendezte. Már a két világháború közt is készült a regényből film....
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Hajótörés után egy véletlennek köszönhetően egy lakatlan szigetre sodródik két gyerek és egy öreg matróz.

Véleményem: Megkapóan szép könyv. A szereplők jellemzése, az írás könnyedsége, a történet, a megható befejezés. Süt belőle az ártatlanság, jó olvasni a sziget gyönyörű leírását és a gyermekek életének kiteljesedését.

5/5
Wenczel Zsuzsanna véleménye:
A filmet többször láttam már, úgyhogy kíváncsi voltam, milyen a könyv (ja és persze kellett olvasnom valamit, aminek a címében szerepel egy szín:D). Tulajdonképpen nem volt rossz, de pár helyen elég vontatottnak éreztem. Nem baj, azért nem bántam meg, de kivételesen inkább a filmre szavazok.