ADATLAP
A kék madár
A boldogság kék madara, melyet minden ember keres, Maeterlinck költői fantáziájában született. A világsikert aratott színművet – amelyet a századfordulón Sztanyiszlavszkij mutatott be először Moszkvában – költői szépsége és mondanivalója teszi értékessé a mai olvasó számára. A vallon erdőkből Maeterlinck képzeletének mézeskalács-világába elbolyongó két gyermek története az emberiség boldogságvágyáról, a boldogságért vívott küzdelem értelméről beszél: a Fény tündére vezeti a boldogság felé az ember fiát, a boldogság és a tudás elválaszthatatlanul kapcsolódnak össze. Ettől a költőiségtől valik szárnyalóvá a költő puritán tisztaságú nyelve is. Noha Maeterlinck műveinek túlnyomó része ma már csak irodalomtörténeti érdekességű, a Kék Madár szárnycsapásai minden olvasó szívében visszahangzanak. Maeterlinck drámája Vas István új fordításában, Nagy Péter tanulmánya kíséretében jelenik meg. A Kék Madár rajza Hincz Gyula alkotása....
Nagy Kornélia véleménye:
Nagy bajban voltam ezzel a kategóriával, végül egy színdarabra esett a választásom. Érdekesnek találtam a boldogságot kereső gyerekek történetét, szövegkönyv formájában is. Korábban még meseként sem találkoztam a kék madár történetével. Tanulságos volt, bár az általam olvasott változatot nem feltétlenül adnám gyerekkézbe.
Járfás Vivien véleménye:
Gyerekkorom fontos emléke, amikor meghallgattam a mesejátékot, ami a könyv alapján készült. Nagyon nosztalgikus volt elolvasni, gazdagította az élményt, hogy újabb életigazság morzsákat fedezhettem fel benne.
Szabó Anita véleménye:
B. Farkas Beáta akvarelljeivel készült példányt rengeteget lapozgattam gyerekkoromban, és többször olvastam is Tyl favágó gyermekeinek történetét. Nagyon hangulatos mese az útról, amit a gyerekek bejárnak a boldogság két madarát keresve.
Dobos Krisztina véleménye:
Ha azt hallottam, "kék madár", mindig az 1976-ban készült film jutott az eszembe, de már csak képek villantak fel, ezért örültem, amikor megtaláltam a film alapjául szolgáló könyvet. Aztán jó sokszor meglepődtem. Nagyon komoly a tartalma, egyáltalán nem gyerekeknek való ebben a formájában.