ADATLAP
A kém
Egy ​​megrontott kislányból lett nagyon kemény nő története A kém. Mata Hari képtelen volt elviselni a női rabság láncait, a rá kiosztott alárendelt társadalmi szerepet. Felismerte a kitörés lehetőségeit, kilépett a sorból, és azt mondta: Nem! Olyan életszabályokat alkotott önmaga számára, amelyek mindenkinél erősebbé és szabadabbá tették. Mata Hari illúziómentes világában a vonzalom: valuta, a szex: eszköz, a szerelem: tiltott dolog. Azt hitte, okosabb mindenkinél. És az is volt, amíg betartotta saját törvényeit. Azonban abban az első pillanatban, amikor engedett a mindent elsöprő szerelem csábításának – bukása elkerülhetetlenné vált.

Paulo Coelho egyes szám első személyben építi fel Mata Hari történetét. A táncosnő az embertelen párizsi Saint-Lazare börtönből írt leveleket ügyvédjének, ahol az első világháborúban folytatott kémkedés vádjával tartották fogva. A leveleket testamentumnak szánta. Általuk üzent a lányának, akit nem láthatott felnőni; meg akarta értetni egyetlen örökösével, miért is választott ennyire kirívó, kalandokkal teli életet....
Kapitány Zita véleménye:
Jesszus, mi volt ez a borzalom??? Annyian szeretik Coelhot, de hogy miert....nem tudom. Ossze-vissza csapongott, atirt olyan dolgokat a valo eletbol, amit nem ertem minek kellett. Nincsenek ra szavak, mennyire csalodott vagyok. Kb a wikipedian erdekesebbe irnak Mata Harirol...A konyv egyetlen pozitivuma a szep borito....
Antal Margit véleménye:
Mata Hari titokzatos személyiségére kivégzésének 100 éves évfordulója ismét rávilágítja a figyelmet. Őszintén szólva én is ezért választottam ezt a könyvet az igaz történeten alapuló kategóriába. Be kell valljam nem sokat tudtam róla, gyér ismereteim is eléggé foszlányosak voltak. Ebben a regényben kapok egy átfogó képet róla, mivel Coleho lerántja a leplet Mata Hari rövidke , de kalandos életének misztikumáról és világítja meg történelmi hátterét drámai pontossággal. Igazából csak erről, hiszen legendája más fényszögbe kerül ugyan, de nem oldódik fel. Az egyes szám első személyű elbeszélés során érdekes volt egy kisiklott, ámde mégis gazdag lelkivilágú nő, érzéseit, gondolatait, vívódásait megismerni, ahogy ügyvédjéhez ( egyben egyik szeretője) írt leveleiből és naplórészleteiből feltárulnak. Ugyan ez az E/1 elbeszélés a hátulütője is a regénynek, hiszen nem kapunk továbbra sem objektív képet a asszony valódi személyiségéről. Itt inkább egy megsebzett, megalázott , vergődő lélek önbizonygatását, önfelmentését olvashatjuk ki a sorok közül. A rossz helyzetfelismerése ( háborús években nem kifizetődő már elit urak kurtizánjának lenni) valamint naivitása ( ismertsége révén bűnbakká tették a kémhálózatok mint Dreyfus kapitányt) valóban alátámaszthatják ártatlanságát, de pénzéhes önmegvalósító céltudatossága mégsem emeli piedesztálra személyiségét. Tehát marad az érdekesség, titokzatosság és a " mi lett volna, ha .." kínzó megoldatlansága.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Még egyetlen könyvet sem olvastam Coelho-tól. Gondoltam ez nem hosszú, érdekel is Mata Hari, egy próbát megér. Egyáltalán nem csalódtam benne, sőt. Igazán olvasmányos, valódi képek jelennek meg előtted olvasás közben. Tetszett.
Kulcsár Réka véleménye:
Az általam eddig elolvasott Paulo Coelho könyvek mindig nagyon megragadtak. A kém című könyve is szuper volt. Amikor elkezdtem olvasni nem tudtam pontosan kiről szól a történet. Hallottam már Mata Hariról, de nem ismertem a körülményeket. A könyv elolvasasa után nem tudom eldönteni kinek hiszek, és hogy igazából mi volt a célja Mata Harinak. Valópszínűleg caak a pénz érdekelte, nem számolt viszont azzal a tényezővel, hogy kémkedéssel vádolhatják.
Székelyhidy Ágnes véleménye:
Az író méltán híres, rengeteg díjat kapott stb. Ugyanakkor én néha elvesztem a nevek és gondolatok tengerében. Nem hosszú könyv, így nem tartott sokáig elolvasni, de nem biztos, hogy vissza tudnám adni, miről is olvastam (?)
Most a szerző egy másik könyvével próblálkozom...remélhetőleg nagyobb sikerrel
Tünde véleménye:
Nagyon könnyen olvasható, egy nap alatt a végére értem. Mata Hari hányattatott,kitartott majd elárult életéről szól, régebben is olvastam már Mata Hariról,de sosem ebből a szemszögből. Bár nem tudtam azonosulni a szereplővel mégis tiszteletet ébresztett az ereje, a határozottsága, a megjelenése. Abban a korban ő volt a nő ideál,és nagybetűkkel maga a NŐ. Inkább nőknek ajánlom,rövidsége miatt pedig ideális egy téli estére :)
Szalai Adél véleménye:
Kb annyit tudtam Mata Hariról, hogy a keresztrejtvényekben híres kém=Mata Hari. Elég behatóan megtudhatjuk az életét, hogy ki is volt Ő valójában, milyen életet élt, és azt is, hogy magára maradottan halt meg, illetve végezték ki.. annak ellenére, hogy nem is biztos, hogy jogosan. Sajnáltam, hogy nem lelt segítségere egyik befolyásos embernél sem, akikkel életében összehozta a sors, és akik segíthettek volna neki a kiszabadulásban. Egy karakán, magabiztos, határozott nő volt, aki vállalta önmagát, és a tetteit.....de a szerelem lett a veszte.