ADATLAP
A két Lotti
Luise Palffy és Lotte Körner egy gyereknyaralóban találkoznak, és megdöbbenten veszik észre, hogy teljesen egyformák. A két kislány lassan megbarátkozik egymással. Majd kiderül, hogy Luise az édesapjával, Lotte az édesanyjával él. A két kislány számára nyilvánvalóvá válik hogy testvérek. Szüleik válásakor Luise az apjukkal, Lotte az anyjukkal maradt. A két kislány nyár végén úgy dönt, helyet cserél, Lotte utazik apjukhoz Bécsbe, és Luise az anyjukhoz Münchenbe. Eltérő egyéniségük több humoros helyzet forrása lesz, mígnem a szülők rájönnek a cselre, és találkoznak, majd újra összeházasodnak....
Tóth-Paulusz Edit véleménye:
Én ezt a könyvet még gyerekként olvastam először. Már akkor is nagyon tetszett. Most, évekkel később sem bántam meg, hogy újraolvastam. Ajánlanám mindenkinek a fiatalabb korosztályból, akár nyári olvasmánynak is.
Ambrus Alexandra véleménye:
Nehéz újat mondani róla, mert vagy olvastad, vagy szeretnéd, vagy sose akarod… Én szépen hátulról elindulva végigjártam ezeket a kategóriákat és nem bánom, hogy befolyásolt a kihívás a könyvvel kapcsolatosan, és végül elolvastam. Mint legtöbben, gyerekként úgy gondoltam, bőven elég egy filmadaptációt megnézni és ezzel el van intézve. Már nem tudom miért gondoltam így, hisz annyira hamar el lehet olvasni, de a gyerekek furák :)
Zara véleménye:
Furcsa, de még sosem olvastam el ezt a könyvet. Ikreim vannak és meséltem nekik, hogy létezik ez a könyv. Azóta noszogatnak, hogy olvassam már el nekik. Nagyon aranyos kis történet. Hihetetlen bátorságról és szeretetről szól. Bár én elképzelni nem tudom, hogy két szülő, hogy dönthet így. De legalább ha]y end a vége :D
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Nagyon gyorsan végigszalad az ember ezen a kis könyvön. Ismert történet, de ahogy már megszoktam a könyv mindig jobb, mint bármelyik filmadaptáció. Van egy halovány emlékem, hogy mintha olvasni kellett volna valamikor általánosban, de el se kezdtem. (Akkor még nem voltam oda az olvasásért! Gyerekként a nyáron izgalmasabb dolgok is történtek a kötelezők olvasása helyett.) A két Lotti története is nyáron egy táborban kezdődik és a két kislány furfangos cseréjének köszönhetően összehozzák széthullott családjukat. Örülök, hogy nem akkor olvastam el mikor köteleztek volna rá, hiszen elvált szülők gyerekeként nem biztos, hogy pozitívan érintett volna abban az időben. Most egy bájos történet, mese.
Horváth Barbara véleménye:
Gyerekként olvastam ezt a könyvet, később láttam a nem pont ebből a könyvből készült, de a megszólalásig hasonló történeten alapuló amerikai filmet. Az is nagyon tetszett, ahogyan a könyv is. A szerző egy másik könyvét megfilmesített változatban láttam (A repülő osztály), az is nagyon jó volt. A szerző műveit szívesen ajánlanám fiatalabb korosztály számára könnyed kis nyári olvasmánynak.
Rácz Alexandra véleménye:
Hihetetlenül kedves történet két bűbájos gyermekről. A mai világ alapvető problémájával foglalkozik, hiszen egyre több gyerek nő fel elvált szülők gyerekeként. Egy színházi darab után vettem elő a könyvet, megérintett a két kislány vágya.
Molnár Dorottya véleménye:
Jó ez a könyv hiszen az emberek egyik alapvető fantáziájával játszik el,az eltitkolt ikertestvérrel. Picit furcsák a német nevek elsőre és régiesebb a nyelvezet de élvezhető. A happy end szinte törvényszerű a végén.:)
Simon Csilla véleménye:
Valamikor általános negyedik éve körül volt kötelező olvasmány. Akkor is, most is tetszett. Bájos történet szétválasztott, majd véletlenül összetalálkozott ikerlányokról, akik persze újraegyesítik a családot. Láttam több filmadaptációt is, de olvasmányként számomra igazibb a történet! :)
Szalai Adél véleménye:
Imádni való, aranyos, szellemes, kedves kis könyv, talán első 5 könyvemben bent volt gyermekkoromban, és a sok adaptációt is láttam filmek formájában. Jó volt újra olvasni, és izgulni megint a két kicsi lánnyal.
Emese Tóth véleménye:
A legjobb kötelező alsóba. Igaz a bátyám halálra szidta de nekem tetszett. A végét én már alig vártam , hogy megtudjam sikerül-e újra összehozni a szülőket. Csupa pozitív kommentem van rá
Kucska Erika véleménye:
Gyerekként a barátnőmmel együtt olvastuk. Olyan sokat ábrándoztunk arról mi lenne ha mi is ikrek lennénk. Ha előkerül a polcról ez a könyv mindig ő jut eszembe. Jó volt olvasás közben nosztalgiázni, feleleveníteni a gyerekkori emlékeket.
Dobos Krisztina véleménye:
Már sokszor olvastam, így egyes sorokat már előre vártam. De sokadszorra is elvarázsolt. Kicsit gyors a történet, fura volt, hogy hamar a végére értem, de nem is az én korosztályomnak íródott. Kezdő könyvmolyoknak tökéletes választás!
Bősz Lilla véleménye:
Lányomnak ujraolvasva gyermekkorom első önállóan olvasott könyvélményét szivmelengeto volt. Mégha így felnőttként elég brutálisnak találtam is a történetet. A lányomnak is nagyon tetszett.
Kárpáti Dóra véleménye:
Erich Kástner történeteit ki ne szeretné? Emil és a detektív vagy A két Lotti. Ezek a történetek időt állóak. Gyermekkoromban is olvastam és felnőttként is ugyan olyan örömet okozott. Remélem a mai gyermekek is olvassák, vagy legalábbis egyszer kedvet kapnak hozzá. A két Lotti történetben a különleges, hogy ikrekről szól a történet. Sokaknak van testvére vagy egykék egy családban, de az ikrek története teljesen más. Nem véletlen, hogy több film is készült ebben a témában, ahol az ikrek vannak a középpontban. A lányok leleményessége hozzá segíti őket, hogy az elvált szülők, újra egymásra találjanak. Erich Kástner történeteiben az a jó, hogy happy end-del végződnek.
Szabóné Németh Erika véleménye:
Ezt a könyvet először édesanyám olvasta el nekem. Azóta persze már én is olvastam. Igazi gyermek klasszikus, szerintem már mindenki ismeri az ikrek történetét, az egymásra találásuk körülményeit. Kedves, fordulatos kis történet. A lányok nagyon dörzsöltek és furfangosak.
Kapitány Zita véleménye:
Kiskoromban nagyon szerettem, és most sem okozott csalódást. Több film feldolgozást is láttam, és azokat is szeretem a mai napig. Tetszett az alapötlet, emlékszem, hogy izgultam kicsiként Lottiért, hogy gyógyuljon meg, és hogy a szülők újra együtt legyenek :)
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
Alap olvasmány A két Lotti, nagy örömmel vettem kézbe kb.30 év elteltével az első olvasás után. :)

A történet röviden: Luise és Lotte egy ikerpár, akiket csecsemő korukban szakítottak el egymástól a szüleik a válás során. Egy nyári tábor során véletlenül találkoznak, és elhatározzák, hogy szerepet és szülőt cserélnek.

Véleményem: Aranyos, eredeti, szívet melengető történet. Gyermekek és felnőttek egyaránt szerethetik, nem véletlen a sok feldolgozása sem. Alapmű, amit mindenkinek el kell olvasnia, jól esik az ember lelkének.

5/5
Berényi Rózsa véleménye:
Csodálatos történet az iker lányokról.A történet lehetne nagyon érzelgős,de hála,az író stílusa nem ilyen.Könnyed,vicces,lényegre törő.Pár óra alatt el lehet olvasni,könnyed kikapcsolódás egy délutánra.Tetszett,az író stílusa,és a történetben a lányok csalafintasága,talpraesettsége.
Lendváry Judit véleménye:
Jaj, én nagyon odavoltam gyerekként ezért a könyvért! Mondjuk "rohamléptekben" olvastam, de érdekes volt felnőttként újra olvasni és észrevenni ahogy kiszól a könyvből az író és elmagyaráz valamit. Nekem tetszett... :-) Igazából szombaton olvastam el...
Balazs Diana véleménye:
Mondjuk azt hiszem elolvastam az iskolában, illetve mivel ott nem volt kötelező olvasmány úgy mondanám, hogy iskolás koromban. klasszikus, filmen is láttam. Szeretem a történetet is, a lányokat is, és az ötletüket is, amiből vicces kavarodás lesz de persze a végére minden jóra fordul
Kemendi Tímea véleménye:
Gyerekkoromban százszor olvastam már, de nagyon jó volt most újra elolvasni! Ezerféle feldolgozása van, filmes is, de a könyvet olvasva mégis tudja az ember, hogy ez az eredeti, az igazi:) Nem is tudom, kell-e egyáltalán ezt a könyvet ajánlani.. Van olyan ember, aki nem olvasta? :)
Mészáros Kinga véleménye:
Alsós koromban kaptam karácsonyra A két Lottit. Elég nagy hiszti lett belőle, akkoriban még nem annyira tudtam értékelni a könyveket és nem értettem, hogy a Jézuska mért nem játékot hozott nekem. Végül mégis elolvastam és imadtam. Jó volt felnőtt fejjel is elolvasni, aranyos kis történet.
Szalaki Vivien véleménye:
Aranyos kis történet. Két bátor kislányról, akik véletlenül megtudják, hogy testvérek, és kicserélik magukat...
Nem is értem miért nem tudtam korábban elolvasni. Azt tudom, hogy már többször is elkezdtem...
Mindenesetre most sikerült befejeznem, és kellemesen csalódtam. Tényleg aranyos kis történet.
Juhász Beáta véleménye:
Mivel idén a 6 éves kislányom olvasmányait dolgozzuk fel a könyvkihívás keretében (mivel a könyveket én olvasom fel neki, így valójában az enyém is persze :)) , így nem nehéz kitalálni, hogy én vagyok az édesanya, aki szereti ezt a könyvet. gyerekkorom egyik meghatározó regénye, minden alkalommal ugyanúgy tudok izgulni azért, hogy a gyermekek vágya teljesüljön, és a szülei újra egymásra találjanak. Örömmel láttam, hogy kislányomban hasonló lelkesedés ébredt a könyv iránt. Bár remélem neki sosem lesz szüksége magát képzelni a lányok helyébe.
Vida Fruzsina véleménye:
Jó volt újraolvasni a könyvet. Még általános iskola harmadik osztályában volt kötelező, és elolvastam, pedig ugye a kötelező olvasmány nem olyan vonzó a kisgyerekek számára. Visszajöttek azok az emlékek amik a könyvhöz kötődnek, szerettem.
Novák S. Tímea véleménye:
Még mindig imádom! A kedvenc részem amikor a lányok fényképet készíttetnek magukról, illetve amikor az édesanyjuk rájön a turpisságra. Csak ajánlani tudom! A kislányom is biztosan el fogja olvasni amikor idősebb lesz.
Bernáth Judit véleménye:
Egyik kedvenc gyerekkori könyvem volt. Most újra olvasva is izgalommal vártam a könyv végét, szurkoltam a történet során a lányoknak. Csupa szív könyv. Olvasása során zsepire is szükségünk van és mindeközben jókat is nevetünk. Jó olvasást.
Peák Boglárka véleménye:
Anyukám mindig nyüstölt kicsinek, hogy olvassam el, mert milyen jó könyv. Nem tudom, miért, de engem nem fogott meg gyereknek sem, valamint most, hogy újra elolvastam sem igazán lopta magát a szívembe. Pedig nagyon szerettem volna megszeretni, de nem sikerült.
Németh Fruzsina véleménye:
Gyerekkorom egyik legkedvesebb könyve. Mindig is mosolyt csalt az arcomra a könyv elején lévő nagy találkozás és a titok felfedezése. Ez most sem történt máshogyan. Aranyos történet, ami még idősebb fejjel is olvasható és élvezhető. Jó volt újra izgulni a két lány sorsáért és persze együtt örülni velük a végén.
Szabó Márta véleménye:
Közeleő olvasmányként utáltam. Most pedig a könyvkihívás utolsó 24 órájára hagytam, mert annyira megutátatták velem. De kellemesen kellett csalódnom. A történet kedves és aranyos, a happy end szívet melengető és már végre nem utálom. Volt olyan rész amikor még majdnem izgultam is a boldog befejezésért. Nagyon örülök, hogy az első benyomásomat felülírta a másodszori olvasás.